Κόσμος

Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά: Οι σύμβουλοι του στέμματος, ο εγγονός του Τσόρτσιλ και ο πιστός γραμματέας του Καρόλου

Μετά από μόλις 18 μήνες στον θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας και κατέχοντας το ρεκόρ του γηραιότερου διαδόχου στη βρετανική ιστορία, ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου. Το παλάτι απέφυγε να διευκρινίσει τη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει ο μονάρχης ενώ σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Κάρολος είναι αισιόδοξος αφού πρόκειται για καρκίνο σε πρώιμη μορφή που αναμένεται να είναι ιάσιμος. Ο βασιλιάς, αν και θα συνεχίσει να εκτελεί τα διοικητικά του καθήκοντα, όπως είναι η εβδομαδιαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και η υπογραφή απαραίτητων εγγράφων, είναι αναγκασμένος να μην πραγματοποιεί επίσημες δημόσιες εμφανίσεις κατά την περίοδο που θα υποβάλλεται σε θεραπεία εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όμως, ο μονάρχης δεν ανησυχεί για την αναγκαία απουσία του από τα δημόσια καθήκοντα αφού γύρω του υπάρχει μια ισχυρή και αφοσιωμένη ομάδα για να τον βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής του. Κατ’ αρχάς υπάρχουν τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Συμβούλιο του Στέμματος. Πρόκειται για επίσημο όργανο στο οποίο συμμετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας, που με την υπογραφή του βασιλιά έχουν το δικαίωμα να τον αντικαθιστούν σε περίπτωση απουσίας του ή λόγω ανικανότητας να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Μεταξύ αυτών είναι η 76χρονη βασίλισσα Καμίλα, η οποία και στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο Κάρολος εισήχθη στο ιδιωτικό νοσοκομείο London Clinic για να υποβληθεί σε επέμβαση για υπερπλασία του προστάτη, τον εκπροσώπησε σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Ο διάδοχος του θρόνου, ο 41χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου του Στέμματος αλλά είναι και ο γαλαζοαίματος που μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα αντιβασιλέα, αν ο βασιλιάς καταστεί «ανίκανος» να εκτελεί τα καθήκοντά του. Η βασίλισσα Καμίλα δεν θα μπορούσε να εκτελεί χρέη αντιβασιλέα καθώς σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, ο αντιβασιλέας πρέπει να είναι άτομο που βρίσκεται στη γραμμή διαδοχής του θρόνου.

Συμβούλιο του Στέμματος – Ποιοι το απαρτίζουν – Σε ποια καθήκοντα μπορούν να αντικαταστήσουν τον μονάρχη
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία το Συμβούλιο του Στέμματος αποτελείται από την σύζυγο του εκάστοτε μονάρχη και τα πρώτα τέσσερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που βρίσκονται στη γραμμή διαδοχής και είναι άνω των 21 ετών. Τα μέλη του Συμβουλίου μπορούν να αντικαθιστούν τον μονάρχη σε καθημερινά επίσημα καθήκοντα, να υπογράφουν έγγραφα και να υποδέχονται τους διπλωμάτες άλλων χωρών, όμως, υπάρχουν και καθήκοντα στα οποία δεν έχουν δικαίωμα να αντικαταστήσουν τον βασιλιά, όπως είναι θέματα της Κοινοπολιτείας, η διάλυση της Βουλής, εκτός αν το πράξουν κατόπιν οδηγίας του μονάρχη, η απονομή αριστοκρατικών τίτλων και ο διορισμός πρωθυπουργού.

Μέλη του Συμβουλίου του Στέμματος είναι η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο δούκας του Σάσεξ, ο δούκας του Γιορκ και η πρωτότοκη κόρη του, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Όμως με απόφαση του βασιλιά Καρόλου προστέθηκαν ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η πριγκίπισσα Άννα καθώς ο 39χρονος πρίγκιπας Χάρι και ο 63χρονος θείος του Άντριου, δεν είναι πλέον εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου Χάρι και Άντριου παραμένουν μόνο τυπικά στο Συμβούλιο του Στέμματος αλλά ο βασιλιάς δεν θα τους αναθέσει ποτέ ρόλους, στον πρώτο λόγω του Megxit και στον δεύτερο εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επστάιν. Επίσης, και η 35χρονη πριγκίπισσα Βεατρίκη δεν δύναται να υπηρετήσει αυτό τον ρόλο αφού δεν ανήκει στα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τον Δεκέμβριο του 2022 έγινε νόμος η επιθυμία του νέου βασιλιά Καρόλου «μόνο τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας να καλούνται να ενεργούν ως Σύμβουλοι του Στέμματος». Με τον ίδιο νόμο ο βασιλιάς απένειμε τον παραπάνω τίτλο με ισόβια θητεία στα δύο αδέλφια του, πρίγκιπα Εδουάρδο και πριγκίπισσα Άννα.

Κλείσιμο

Ο Ουίλιαμ, η Κέιτ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου είχε πάρει άδεια από τα βασιλικά καθήκοντα όταν στις 16 Ιανουαρίου έγινε επίσημα γνωστό πως η 42χρονη σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον, εισήχθη στο πολυτελές ιδιωτικό νοσοκομείο London Clinic για να υποβληθεί σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Το παλάτι του Κένσινγκτον στην σχετική ανακοίνωση δεν διευκρίνισε το πρόβλημα υγείας της μέλλουσας βασίλισσας ενώ ο σύζυγός της θέλησε να μείνει κοντά στα τρια παιδιά του ζεύγους, τον 10χρονο πρίγκιπα Γεώργιο, την 8χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον 5χρονο πρίγκιπα Λιούις. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας έλαβε εξιτήριο μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας και αναρρώνει στην εξοχική κατοικία του ζεύγους το Adelaide Cottage, που βρίσκεται στο Ουίνδσορ πολύ κοντά στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η Κέιτ Μίντλετον, πολύ αγαπητή στον βρετανικό λαό, αν και «εξ αγχιστείας» γαλαζοαίματη, δεν θα επιστρέψει στα καθήκοντά της παρά μετά το Πάσχα. Έτσι το παλάτι μετρά πλέον δύο απουσίες «εργαζόμενων» μελών της βασιλικής οικογένειας, αυτή του μονάρχη και αυτή της νύφης του. Με τα νέα δεδομένα από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επιστρέφει στα καθήκοντά του με επιπλέον υποχρεώσεις, όπως σημειώνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στο Συμβούλιο του Στέμματος, εκτός από την Καμίλα και τον Ουίλιαμ, συμμετέχουν ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο 59χρονος πρίγκιπας Εδουάρδος και η μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ, η 73χρονη πριγκίπισσα Άννα, η οποία φέρει τον τίτλο της «Princess Royal». Ο Εδουάρδος και η Άννα έγιναν μέλη τον Δεκέμβριο του 2022 μετά από εντολή του βασιλιά Καρόλου αφού δύο από τα μέλη, ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Άντριου, δεν εκτελούν πλέον βασιλικά καθήκοντα και δεν είναι εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο 63χρονος Άντριου, δούκας του Γιορκ, έπεσε στη δυσμένεια του μονάρχη μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Επστάιν, το 2019. Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ προσπάθησε να τον προστατεύσει ο τότε διάδοχος Κάρολος επέμεινε πως ο αδελφός του θα πρέπει να μείνει έξω από το παλάτι και να κλείσει το γραφείο που διατηρούσε στο Μπάκιγχαμ.

Ο πρίγκιπας Χάρι έκοψε κάθε δεσμό με την βασιλική οικογένεια όταν το 2020 μετά το Megxit μετακόμισε στις ΗΠΑ μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ. Στις ΗΠΑ γεννήθηκαν και τα δύο παιδιά του ζεύγους, ο 4χρονος Άρτσι και η Λίλιμπετ, μόλις 2 ετών. Ο δούκας του Σάσεξ και η Μέγκαν έχασαν τους βασιλικούς τίτλους, όμως, ο Χάρι δεν χάνει τον τίτλο του πρίγκιπα, ούτε τη σειρά του για την διαδοχή του θρόνου, στην οποία είναι πέμπτος μετά τον Ουίλιαμ και τα τρία του παιδιά. Αν και ο Χάρι το απόγευμα της Τρίτης ταξίδεψε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον πατέρα του, μετά την ανακοίνωση πως ο βασιλιάς διαγνώστηκε με καρκίνο, βασιλικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στους δύο γιους της πριγκίπισσας Νταϊάνα δεν αναμένεται να αλλάξει, τουλάχιστον, στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, οι επανειλημμένες συνεντεύξεις του Χάρι και της Μέγκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα στις ΗΠΑ, όπου κατηγορούσαν την βασιλική οικογένεια ακόμα και για ρατσισμό αλλά και το βιβλίο υπό τον τίτλο Spare, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του περασμένου έτους και στο οποίο ο δούκας του Σάσεξ εξαπολύει «πυρά» κατά της μητριάς του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και κατά του πατέρα του, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην συμφιλίωση του ζεύγους με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Άσος στο μανίκι του βασιλιά Καρόλου ο προσωπικός του γραμματέας
Άγνωστος στο ευρύ κοινό αλλά πιστός και αφοσιωμένος συνεργάτης του βασιλιά, ο σερ Κλάιβ Άλντερτον είναι ο προσωπικός γραμματέας του μονάρχη. Ο Άλντερτον βρίσκεται στην υπηρεσία του Καρόλου και της Καμίλα από το 2006. Μετά την στέψη του νέου βασιλιά είναι ο άνθρωπος που τον βοηθά σε θεσμικά και πολιτικά καθήκοντα, είναι εκείνος που ψιθυρίζει στο αυτί του μονάρχη και τον συμβουλεύει σε ευαίσθητα θέματα.

Επίσης, στενός συνεργάτης του βασιλιά είναι ο 40χρονος αντισυνταγματάρχης Τζόνι Τόμσον. Ο γοητευτικός στρατιωτικός υπηρέτησε ως σωματοφύλακας την βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τον θάνατό της, τον Σεπτέμβριο του 2022. Στην κηδεία της βασίλισσας είχε πρωταρχικό ρόλο ενώ έδωσε το «παρών» με ενεργό ρόλο και στην ενθρόνιση του Καρόλου. Μετά την στέψη του μονάρχη προήχθη σε ιπποκόμο του βασιλιά συνοδεύοντας τον Κάρολο σε επίσημες εκδηλώσεις, συχνά, φορώντας την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα, το κιλτ. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν «το δεξί χέρι του βασιλιά».

Ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο καλύτερος φίλος του βασιλιά
Ο 75χρονος βαρώνος Άρθουρ Νίκολας Ουίνστον Σόουμς, μπορεί να μην έχει θεσμικές αρμοδιότητες είναι όμως ο καλύτερος φίλος του βασιλιά Καρόλου. Γιος της Μαίρη Σόουμς, το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο φίλος του μονάρχη διετέλεσε βουλευτής των Τόρις από το 1997 μέχρι το 2019 στην περιφέρεια του Mid Sussex ενώ από το 1983 μέχρι το 1997 ήταν βουλευτής στο Κρόλεϊ, στο δυτικό Σάσεξ. Μέλος της Βουλής των Λόρδων ο εγγονός του Τσόρτσιλ είναι ο παλαιότερος φίλος του βασιλιά. Άλλωστε, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε πρωθυπουργος της Βρετανίας και ο παππούς του Καρόλου, βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, είχαν στενή συνεργασία και οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν για πρώτη φορά όταν είχαν βρεθεί σε κοινή παρέα για ψάρεμα στη Σκωτία. Ήταν και οι δύο 12 ετών.
nicholas-soames
Ο Κάρολος και ο εγγονός του Τσόρτσιλ συνδέθηκαν με στενή φιλία. Ο τότε διάδοχος του θρόνου έχρισε ιπποκόμο του τον Σόουμς και ο ίδιος υπήρξε μάρτυρας στον πρώτο γάμο τού καλού του φίλου. Σύμφωνα με τον Βέλγο δημοσιογράφο Μπέρτραντ Ντέκερς, ειδήμονα στα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, τώρα που ο βασιλιάς Κάρολος καλείται να δώσει τη μάχη ενάντια στον καρκίνο ο βαρώνος Σόουμς θα βρίσκεται στο πλευρό του.

Πηγή:protothema

Share
Ετικέτες: Καρόλου

Πρόσφατα άρθρα

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο επισκέφθηκε σήμερα, στο γραφείο του, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας,…

7 Φεβρουαρίου 2024

Σεμινάριο για την εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Σεμινάριο για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και την εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας διοργανώνει…

7 Φεβρουαρίου 2024

Επανήλθε δριμύτερος μετά από απραξία δύο μηνών ο Κένταυρος Αγριάς

Μετά από χρονικό διάστημα σχεδόν δύο μηνών, ο Κένταυρος Αγριάς κλήθηκε να αγωνιστεί σε επίσημο…

7 Φεβρουαρίου 2024

Θλίψη για τον θάνατο γνωστού ουρολόγου

Θλίψη στην τοπική κοινωνία για τον θάνατο του χειρουργού - ουρολόγου Αναστάσιου Παπαδημητρίου σε ηλικία…

7 Φεβρουαρίου 2024

Γιόρτασαν τον πανθεσσαλικό τίτλο οι γυναίκες του Ολυμπιακού

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιόρτασε η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου, την κατάκτηση…

7 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση του Δημάρχου Βόλου με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου με…

7 Φεβρουαρίου 2024