Κατηγορίες: Τοπικά

Ολική έκλειψη Σελήνης ορατή από το Βόλο τα ξημερώματα της Δευτέρας “Θ”

Επειδή η πανσέληνος της ερχόμενης Κυριακής είναι η πιο κοντινή του έτους, πολλοί αναφέρονται σε αυτήν ως «Σούπερ Σελήνη» του 2015. Όμως, αυτό δεν είναι το πιο ιδιαίτερο πράγμα που θα συμβεί στο δορυφόρο της Γης.
Αυτοί που θα μείνουν ξύπνιοι τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας θα παρατηρήσουν, αν ο ουρανός είναι ανέφελος, μια ολική έκλειψη Σελήνης.
Η Σελήνη εισέρχεται στην παρασκιά λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, κάτι που δεν είναι εύκολα παρατηρήσιμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εντοπίζουν οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση του φεγγαριού μέχρι λίγο πριν αρχίσει η μερική έκλειψη. Αυτό θα συμβεί στις 4:07 π.μ. Η Σελήνη αρχίζει να εισέρχεται στη σκιά της Γης. Η Σελήνη θα βρίσκεται εντελώς στη σκιά στις 5:11 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει η ολική φάση της έκλειψης. Σε αντίθεση με τις ολικές εκλείψεις Ηλίου που διαρκούν το πολύ 7,5 λεπτά, η Σελήνη θα παραμείνει ολόκληρη σε έκλειψη για 72 λεπτά. Το μέσο της ολικής φάσης θα είναι στις 5:47 π.μ. Από αυτό το σημείο και μετά, η έκλειψη εξελίσσεται ανάποδα. Η ολικότητα τελειώνει στις 6:23 π.μ. Η μερική έκλειψη θα τελειώσει στις 7:27 π.μ. Λίγα λεπτά αργότερα η Σελήνη θα έχει δύσει, άρα το υπόλοιπο των φάσεων της έκλειψης δεν θα είναι ορατό. Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης έχετε το νου σας για κάποιες αλλαγές ως προς τη χροιά της Σελήνης σε κάποιες περιοχές της. Το κέντρο του δορυφόρου μας δεν περνάει από το κέντρο της σκιάς της Γης, αλλά λίγο νότια του σημείου αυτού. Έτσι, το νότιο άκρο της Σελήνης θα βρίσκεται πιο κοντά στην άκρη της σκιάς της Γης και θα εμφανιστεί ελαφρώς πιο λαμπρό.
Ένα κοκκινωπό χρώμα θα τυλίξει το φεγγάρι τα ξημερώματα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια του εντυπωσιακού και σπάνιου φαινομένου της ολικής έκλειψης της σούπερ πανσελήνου, η οποία παρατηρείται για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα.
Βασική προϋπόθεση για να παρατηρήσουμε την ολική έκλειψη της σούπερ πανσελήνου είναι να μην έχει συννεφιά.
Πρόκειται ουσιαστικά για δύο φυσικά φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν ταυτόχρονα και χαρίζουν ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Το ένα είναι η ολική έκλειψη Σελήνης και το άλλο η σούπερ πανσέληνος, κατά τη διάρκεια της οποίας το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως, αφού βρίσκεται στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη.
Το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται για πρώτη φορά από το 1982 και δεν θα το ξαναδούμε μέχρι το 2033. Ολόκληρο τον 20ό αιώνα, άλλωστε, παρατηρήθηκε μόνο πέντε φορές, το 1910, το 1928, το 1946, το 1964 και το 1982.
Η παρατήρηση της έκλειψης, στην περίπτωση που ο ουρανός δεν είναι καλυμμένος από σύννεφα, είναι εύκολη και δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η Σελήνη θα βρίσκεται δυτικά-νοτιοδυτικά και την ώρα εκείνη θα βρίσκεται μεσαία προς χαμηλά στον ουρανό. Έτσι αν δεν έχουμε θέα από το σημείο που βρισκόμαστε, απλά μετακινούμαστε σε κάποια οροφή κτιρίου ή σε κάποιον υπαίθριο χώρο με ανοικτό ορίζοντα. Η φωτορύπανση δεν θα παίξει κανέναν ρόλο, άρα οι κάτοικοι του Βόλου και των υπολοίπων αστικών κέντρων θα μπορούν θαυμάσια να την παρατηρήσουν, ενώ δεν χρειάζονται γυαλιά ηλίου ή κάποια άλλη προστασία για τα μάτια.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι πρώτες εικόνες από την απελευθέρωση των 24 ομήρων: Θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία στο Τελ Αβίβ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα η ολιγοήμερη εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και…

24 Νοεμβρίου 2023

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Γουσουτίδης

Σε ηλικία 78 ετών, έφυγε από τη ζωή ο αντιστράτηγος ε.α. πυροσβεστικού σώματος Χρήστος Γουσουτίδης.…

24 Νοεμβρίου 2023

Επιστολή Κασσελάκη στον Νίκο Κοτζιά: Είμαι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη…

24 Νοεμβρίου 2023

Δύο αγωνιστικές σε ουδέτερο γήπεδο ο Ολυμπιακός για όσα έγιναν με τον Πύρασο

Με πρόστιμο είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός Βόλου από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Θεσσαλίας για…

24 Νοεμβρίου 2023

Συναγερμός για επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» στην Ευρώπη – Τι εκτιμούν αξιωματούχοι

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας βλέπουν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές εξαιτίας του…

24 Νοεμβρίου 2023

Για βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια προειδοποιεί το Λιμεναρχείο Βόλου

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης λαιρού της Ε.Μ.Υ.…

24 Νοεμβρίου 2023