Τοπικά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Βόλου στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ημερίδα Εuroscola βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες από το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου μετά από επιτυχή αξιολόγηση των δράσεων του σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος European Parliament Ambassador School (EPAS), καθώς κατέκτησε τον τίτλο “Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” για το έτος 2022-2023, με την εντυπωσιακή βαθμολογία 100/100.

Αυτή η βαθμολογία, που ελάχιστα σχολεία στην Ελλάδα κατάφεραν να επιτύχουν, αντανακλά τη συνεπή δέσμευση και την υψηλή ποιότητα των πρωτοβουλιών που υλοποίησε το σχολείο και αποτέλεσε την επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών που πραγματοποίησαν το παραπάνω πρόγραμμα. Η υλοποίησή του για το σχολικό έτος 2022-2023 έγινε με τη συμμετοχή των παρακάτω διδασκόντων και διδασκουσών στο σχολείο: Αναστασίου Βιργινία, Κοσμάς Χαράλαμπος, Λυκοδήμου Ελένη, Μπατζούκη Κλεοπάτρα, Παπανικολάου Δημήτριος και Τσολάκης Σάββας. Υπό την καθοδήγησή τους εργάστηκαν 30 περίπου μαθητές και μαθήτριες (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη).

Ως επιβράβευση της παραπάνω προσπάθειας το σχολείο προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεδρίαση του Εuroscola στις 15 Δεκεμβρίου 2023. Στην αποστολή του σχολείου συμμετείχαν 14 μαθητές και μαθήτριες (Αγγέλη Παναγιώτα, Βαΐτση Ελένη, Βλαχλή Παρασκευή, Γκινάρι Μαρία, Κουπαράνης Χριστόδουλος, Κωνσταντινίδη Σεβαστιανή, Νάνου Λευκοθέα, Νατσικόπουλος Πρόδρομος Ραφαήλ, Νικολαΐδη Γεωργία-Ειρήνη, Παπαγιάννη Ολυμπία, Παπαδοπούλου Αργώ-Βιβιάνα, Τάσιος Γεώργιος, Τσιμπερίδης Δημήτριος, Χρυσικού Αναστασία – Όλγα) και 2 συνοδοί καθηγητές (Κοσμάς Χαράλαμπος και Παπανικολάου Δημήτριος).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Στην αρχή της συνεδρίασης η Πρόεδρος του Ε.Κ., Roberta Metsola απηύθυνε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό και στη συνέχεια οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στην Fabienne Keller (πρώην Δήμαρχο του Στρασβούργου και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και να πάρουν μέρος στο Innovation Lab με καλεσμένο τον Stefan Krauss (υπεύθυνου του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ).

Στη συνεδρίαση το σχολείο έκανε αισθητή την παρουσία του με δύο εύστοχες ερωτήσεις των μαθητριών Βλαχλή Παρασκευής και Βαΐτση Ελένης στη συζήτηση της ολομέλειας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ο μαθητής Τάσιος Γεώργιος συμμετείχε με τοποθέτηση στην προσομοίωση που ακολούθησε. Εντυπωσιακή ήταν και η προθυμία των υπόλοιπων μαθητών του σχολείου να μιλήσουν στην ολομέλεια, αν και λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών από όλες τις χώρες της Ευρώπης αυτό δεν κατέστη δυνατό. Έντονη ήταν η παρουσία όλων των μαθητών και μαθητριών στις συζητήσεις των ομάδων, στις οποίες εντάχθηκαν στο πλαίσιο της προσομοίωσης.

Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Χαράλαμπος Κοσμάς και Δημήτριος Παπανικολάου που συνόδευσαν τους μαθητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσαν πως η συμμετοχή του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου στο Euroscola ήταν μια εκπαιδευτική εμπειρία που βοήθησε τους μαθητές να ανακαλύψουν ένα καινούριο κόσμο, να στηρίζουν με αυτοπεποίθηση τις αξίες και τα πιστεύω τους και να νιώθουν πως όλα είναι δυνατά αν προσπαθούν και συμμετέχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες! Επίσης, το πρόγραμμα EPAS έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κατανοήσουν τον ενεργό ρόλο που θα κληθούν να παίξουν ως μελλοντικοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουν τέλος, να τους ευχαριστήσουν για την άψογη συνεργασία και την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Οι μαθητές/τριες χαρακτήρισαν τη συμμετοχή τους στα προγράμματα EPAS & EUROSCOLA ως μοναδική εμπειρία κι ένα ταξίδι ζωής που θα τους συντροφεύει στην πορεία τους ως ενεργοί πολίτες. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες δήλωσαν:

ΒΑΙΤΣΗ ΕΛΕΝΗ – Στην πρόσφατη συνεδρίαση του EUROSCOLA, συζητήθηκαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μαθητές από όλη την Ευρώπη να ανταλλάσσουν απόψεις για το προσφυγικό, την ελευθερία, την ισότητα των φύλλων αλλά και την αναγκαία ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση των καθημερινών φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, προωθώντας τον διάλογο και την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Η προσωπική μου εμπειρία ως ευαισθητοποιημένη έφηβος είναι πολύ θετική και θα παρακινούσα κάθε παιδί να λάβει μέρος σε σχετικά προγράμματα, καθώς η συμμετοχή ενισχύει την κατανόηση πολιτικών διεργασιών και προβλημάτων που αφορούν όλους τους ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο.

ΒΛΑΧΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Ως συμμετέχουσα σε αυτό το πρόγραμμα είχα την τιμή να απευθύνω ερώτηση στην Ευρωβουλευτή Fabien Keller αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με συνομηλίκους μου από πολλές χώρες της Ευρώπης για το προσφυγικό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Άκουσα τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων με προσοχή και εξέφρασα την δική μου άποψη με σεβασμό. Η επαφή μου με τον τρόπο σκέψης άλλων λαών μέσω αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος, με έκανε να συνειδητοποιήσω τη σημασία της Δημοκρατίας και την ανάγκη να έχουμε ενεργό ρόλο στις δημοκρατικές διαδικασίες, αποφεύγοντας την αποχή.. Τέλος, πιστεύω ότι τα εφόδια που αποκόμισα από αυτή την εμπειρία θα με βοηθήσουν στην μετέπειτα ενήλικη ζωή μου.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑ – Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Euroscola ήταν μια εξαιρετική βιωματική εμπειρία που μου έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσω την λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, την ευκαιρία να συνεργαστώ με συνομηλίκους μου από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον και να αντιληφθώ την αξία της γνώσης ξένων γλωσσών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΩ – Η συμμετοχή στο πρόγραμμα EPAS και το EUROSCOLA άξιζε πραγματικά και θεωρώ πως είναι εμπειρία που ο καθένας θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να ζήσει. Γνωρίζεις καινούργια άτομα από ξένες χώρες, συζητάς, μαθαίνεις, ενημερώνεσαι και τελικά παίρνεις και αποφάσεις για το μέλλον το δικό σου και των γύρω σου. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπει κανείς τόσα άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις, ιδεολογίες, ήθη και έθιμα να συζητάνε για ένα τόσο σημαντικό θέμα προσπαθώντας να βρουν μια μέση λύση. Ήταν πραγματικά φανταστικό ταξίδι και είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ μαζί με τους συμμαθητές μου στο πρόγραμμα αυτό!

ΤΑΣΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Η επίσκεψή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ο καρπός επιτυχημένης συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα EPAS .Συμμετείχα ενεργά παίρνοντας τον λόγο για να υποστηρίξω την άποψή μου , αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από τους συνομήλικους μου. Επίσης κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας γνωρίσαμε νέους στην ηλικία μας από πολλές χώρες και ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα που μας απασχολούν.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φιλανθρωπική βραδιά για τη μικρή Μαρία από τον Αλμυρό

  Φιλανθρωπική βραδιά για τη μικρή Μαρία από τον Αλμυρό, διοργανώνει την Τρίτη 2 Ιανουαρίου…

21 Δεκεμβρίου 2023

Διακοπές νερού λόγω εργασιών στο δίκτυο στη Ν.Ιωνία

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: Λόγω απαιτούμενων εργασιών στο νέο δίκτυο ύδρευσης, ενδεχομένως να σημειωθούν…

21 Δεκεμβρίου 2023

Ηλεκτρονικές κάρτες σίτισης από τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου

  Την παροχή τροφείου σε εργαζόμενους με αποδοχές κάτω των 1.100 ευρώ αποφάσισε ομόφωνα το…

21 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 21/12

Το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει ως εξής: ΕΡΤ 2 19.00 Γιορτή κορυφαίων του ΠΣΑΤ -Ζ-…

21 Δεκεμβρίου 2023

Μαγνησία: Κατάληψη χθες σε Γυμνάσιο λόγω αποβολών που δόθηκαν – «Βρόχος» η μη τήρηση κανόνων από μαθητές στις εκδρομές

  «Βρόχο» φαίνεται να αποτελεί για τους καθηγητές η μη τήρηση κανόνων από πλευράς μαθητών…

21 Δεκεμβρίου 2023

Με επιτυχία η χριστουγεννιάτικη γιορτή και το bazaar της Αστυνομίας Μαγνησίας

Με επιτυχία η χριστουγεννιάτικη γιορτή, που διοργάνωσαν η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας…

21 Δεκεμβρίου 2023