Τοπικά

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές “θηλιά” για τις εμπορικές επιχειρήσεις

Σε θηλιά που σφίγγει τις επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ το ίδιο αδιέξοδο βιώνουν και τα νοικοκυριά με χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.  Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου για το ιδιωτικό χρέος, τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς τα χρέη συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.  Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ιδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούζης που υπογράμμισε τη σημασία αυτοματοποίησης των διαδικασιών προκειμένου να είναι ευκολότερη η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών.  Παράλληλα αναφέρθηκε και στον Νόμο Κατσέλη που είναι πλέον διαθέσιμο, μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος περιέγραψε την πραγματικότητα που βιώνουν οι έμποροι τονίζοντας ότι  το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να λυθεί μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά πλέον το ΑΕΠ της χώρας και πως τα 90 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, τα 100 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο από τέσσερα περίπου εκατομμύρια φορολογούμενους, δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο.
“Η έλλειψη ρευστότητας και η εξοντωτική αύξηση των εισφορών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οδήγησαν τους επιχειρηματίες να δουλεύουν για το κράτος. Έχουμε ανάγκη από ένα βιώσιμο περιβάλλον” δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει γόνιμος διάλογος για τα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, τονίζοντας την ανάγκη να “μπούμε σε μία κανονικότητα” μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων.  Ο κ. Τριαντόπουλος ανάφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αναμόρφωση του πλαισίου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προσθέτοντας ότι  θα φανεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2020.
Ο γενικός γραμματέας μίλησε για την ενεργοποίηση “εργαλείων” με στόχο των απεγκλωβισμό των ιδιωτών από τα χρέη αλλά και για το σχέδιο “Ηρακλής” και τον στόχο της κυβέρνησης να εντάξει μέχρι 30 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων. “Ο ιδιωτικός τομέας χτυπήθηκε, αλλά πρέπει να γίνει επανεκκίνηση, κυρίως μέσα από τη διαχώριση των μεγάλων βαρών που δημιουργήθηκαν την περασμένη δεκαετία” δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το