Τοπικά

Oι Κύπριοι σπουδαστές δίνουν πνοή στη φοιτητική ζωή του Βόλου – Στους 170 ανέρχονται στο Π.Θ.

Στους 170 ανέρχονται οι Κύπριοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο αριθμός τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει μειωθεί και σε αυτό συνέβαλε και η οικονομική κρίση που έπληξε τη Μεγαλόνησο.

Πάντως οι φοιτητές προσπαθούν να διατηρούν τα κυπριακά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις, ενώ έχουν και ορισμένα στέκια για να βρίσκονται πιο εύκολα μεταξύ τους.
Οι φοιτητές ελπίζουν να αλλάξουν τα πράγματα στην Κύπρο, να βελτιωθεί η οικονομία και να μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία. Μάλιστα η κρίση έχει αυξήσει την αποστασιοποίηση των νέων από τα κοινά.

Στον Βόλο υπάρχει η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων και παράλληλα δραστηριοποιούνται δύο παρατάξεις, η Προοδευτική Παράταξη Φοιτητών και η ΦΠΚ Πρωτοπορία.
Ο Γιώργος Νικολάου από την Προοδευτική Παράταξη Φοιτητών Βόλου σπουδάζει στο τρίτο έτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. «Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σπουδάζουν 150-170 Κύπριοι φοιτητές. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν περισσότεροι οι φοιτητές και στη μείωση συνέβαλε ίσως η οικονομική κρίση και έτσι αναγκάζονται να μένουν στην πατρίδα» τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τη φοιτητική ζωή στον Βόλο λέγοντας πως «είναι πολύ ωραία, ενώ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέρει αξιόλογα πτυχία».
Ο Γιώργος θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο για να εργαστεί και ελπίζει ότι θα βρει απασχόληση με το πτυχίο του. «Η γενιά μας έζησε την κρίση και ελπίζουμε η κυπριακή οικονομία να ανακάμψει» δήλωσε ο ίδιος.

Μάλιστα ανέφερε πως οι Κύπριοι φοιτητές κάνουν μεταξύ τους παρέα. Έχουμε τη Φοιτητική Ένωση Κυπρίων που μας στεγάζει όλους. Έχουμε και ποδοσφαιρική ομάδα των Κύπριων φοιτητών, ενώ κάθε χρόνο διεξάγουμε το καθιερωμένο γλέντι με όλα τα έθιμα. Προσπαθούμε να φαινόμαστε όσο μπορούμε στον Βόλο για καλό σκοπό».

Από την πλευρά της η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Μαρία Χριστοδούλου που προέρχεται από τη Λάρνακα και ενεργοποιείται στην παράταξη της Πρωτοπορίας, ανέφερε πως «ο Βόλος είναι μια όμορφη πόλη για να σπουδάζει κάποιος και δημιουργεί το περιβάλλον για να συσφίγγουν οι σχέσεις των φοιτητών. Το Τμήμα που παρακολουθώ είναι πολύ καλό και πιστεύω ότι μπορώ να βρω εργασία στην Κύπρο πιο εύκολα από τους δασκάλους. Άλλωστε και στην Κύπρο έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς που δύσκολα διορίζονται».
Στα σχέδιά της είναι να εκπονήσει και δεύτερο πτυχίο στη λογοθεραπεία.

Στο ερώτημα αν οι νέοι της Κύπρου παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, η Μαρία απάντησε πως λίγοι είναι αυτοί που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ ο Γιώργος υπογράμμισε πως οι νέοι δεν θα πρέπει να είναι τόσο αδρανείς και ότι είναι ανάγκη να μαθαίνουν ιστορία, για να έχουν κρίση και βούληση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΩΑΝΝΑΣ ΑΡΧΟΛΕΚΑ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια της πολυαγαπημένης μας κόρης, συζύγου, μητέρας, αδελφής…

16 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡ. ΒΕΛΕΝΤΖΑ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από την απώλεια της πολυαγαπημένης μας ΜΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡ. ΒΕΛΕΝΤΖΑ τελούμε…

16 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου 16/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Περιστέρι-Άρης -Ζ- (Α1…

16 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΟΥΚΑ

Τον πολυαγαπημένο μας ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΟΥΚΑ αποχαιρετούμε σήμερα Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 10.30 π.μ. από…

16 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΛΟΝΤΖΟ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΛΟΝΤΖΟ Ετών 85 κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 16 Μαρτίου…

16 Μαρτίου 2024

Ικανοποίηση του Παλαιού Λιμεναρχείου για το γκρέμισμα του τοίχου και τα κάγκελα από τον ΟΛΒ

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Παλαιού Λιμεναρχείου – Παλαιών αναφέρονται τα εξής: Από την πρώτη μέρα…

16 Μαρτίου 2024