Τοπικά

Οι καταναλωτές επιστρέφουν στα ψάρια του Παγασητικού

Στην κατανάλωση ψαριών από τον Παγασητικό επιστρέφουν σταδιακά οι Βολιώτες καταναλωτές, μετά το κλίμα δυσπιστίας που είχε διαμορφωθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο ήρθαν οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαλύσουν κάθε υποψία που υπήρχε. Μάλιστα είχαν προηγηθεί και έρευνες και μελέτες που εκπονήθηκαν τόσο από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, ΙΝΑΛΕ (του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), όσο και από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στην περιοχή που έδειχναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ενδεικτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πριν μερικές εβδομάδες αναφερόταν πως σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την καταλληλότητα των ψαριών για τα οποία αρμόδια είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της διερεύνησης των επιπτώσεων των πλημμυρών στη Θεσσαλία και αναφορικά με την εξαλίευση αλιευμάτων και οστράκων για ανθρώπινη κατανάλωση, η Διεύθυνση τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα ακαταλληλότητας και κατανάλωσής τους. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης της αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τρόφιμου».
Οι παράκτιοι αλιείς του Βόλου γνωρίζοντας για την καταλληλόλητα των αλιευμάτων, προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να σταματήσουν την παραφιλολογία που τραυμάτιζε τον κλάδο τους, καθώς η πτώση του τζίρου ήταν εμφανής.
Γι’ αυτό και σε συνεδρίαση του συλλόγου που πραγματοποίησαν πριν μερικές εβδομάδες, αποφάσισαν να στραφούν νομικά κατά όποιου διαδίδει ψεύδη για την καταλληλότητα των ψαριών στον Παγασητικό.
Βέβαια ήρθε μετά και η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να ισχυροποιήσει τα όσα διατείνονταν εξαρχής πως δηλαδή οι καταναλωτές μπορούν να τρώνε άφοβα ψάρια από τον Παγασητικό.
Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου κ. Παναγιώτης Περάκης αναφερόμενος στην τωρινή κατάσταση τονίζει πως οι Βολιώτες μετά το αρχικό κλίμα δυσπιστίας που υπήρχε, πλέον έχουν στραφεί ξανά στην κατανάλωση ψαριών από τον Παγασητικό. Με δημοσιευμένες και τις έρευνες των κρατικών φορέων που αναφέρουν ότι τα ψάρια του Παγασητικού είναι κατάλληλα για κατανάλωση και ουσιαστικά ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα, αντιθέτως είναι πολύ ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία, η κατανάλωση αρχίζει και ανεβαίνει. Βέβαια τώρα υπάρχει το οικονομικό ζήτημα, καθώς η πόλη μας έχει πολλούς πλημμυροπαθείς που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».
Ο κ. Περάκης ανέφερε πως μετά τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου οι αλιείς υπέστησαν ζημιές ως προς το εργασιακό περιβάλλον. Για ένα μήνα υπήρχαν στον Παγασητικό φερτές ύλες, όπως ξύλα, σακούλες, που δυσκόλευαν στο έργο του ψαρά όσον αφορά την ασφάλεια του σκάφους και την υγεία των διχτυών του. Στη συνέχεια καθάρισε το τοπίο με τις παρεμβάσεις που έγιναν, και πρακτικά ήταν εφικτό να ψαρέψουν ξανά τα οι αλιείς.
«Ο Παγασητικός έχει 300.000.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ οι λάσπες που έπεσαν ήταν ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερών. Το οικοσύστημα της θάλασσας έχει τη δυνατότητα να ανανεώνεται. Γι’ αυτό και όλες οι μετρήσεις που έγιναν από τους κρατικούς φορείς, έδειξαν ότι τα ψάρια είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.
Και μετά από ένα δύσκολο διάστημα η κατανάλωση αρχίζει και αυξάνεται. Άλλωστε το ψάρι του Παγασητικού είναι πεντακάθαρο. Εμείς εξυπηρετούμε τους ιδιώτες που μας εμπιστεύονται, αλλά και τους επαγγελματίες με καταστήματα εστίασης και άλλες επιχειρήσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πτώση του τζίρου των αλιέων οφείλεται πλέον και στις καταστροφές του κόσμου από τις πλημμύρες ο οποίος περιορίζει την κατανάλωση.
«Στον Βόλο δραστηριοποιούνται γύρω στα 75 καΐκια. Με όλο αυτό το κακό που έγινε από τις πλημμύρες πήγε πίσω 560 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στην αλιεία της περιοχής μας» κατέληξε ο ίδιος.
Οι αλιείς παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν την προσπάθειά τους για τα ενισχύουν τη διατροφή των Βολιωτών με το εξαιρετικής ποιότητας ψάρι του Παγασητικού.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΚΗΔΕΙΑ ΗΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΗΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Ετών 80 κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 21…

21 Δεκεμβρίου 2023

Κινητοποίηση ΚΕΘΕΑ Βόλος: «Το νέο νομοσχέδιο σπάει τις δομές σε κομμάτια»

  Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα έξω από την δομή «ΚΕΘΕΑ Πιλότος» στο κέντρο…

21 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος: Σήμερα στον ανακριτή οι δύο νεαροί με το χασίς

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή δύο Βολιώτες, ηλικίας 21 και 23 ετών,…

21 Δεκεμβρίου 2023

Αλμυρός: «Οικογενειακή επιχείρηση» το λαθρεμπόριο καπνού για θείο κι ανιψιό

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε έναν 60χρονο για…

21 Δεκεμβρίου 2023

Γκάζι – Νέα αποκάλυψη για την αιματηρή επίθεση: Πρωταγωνιστής σε παρόμοιο περιστατικό ο 33χρονος συνοδηγός

Πρωταγωνιστής σε παλιότερο επεισόδιο με πυροβολισμούς σε μπαρ στα Βριλήσσια φαίνεται να ήταν πριν από…

20 Δεκεμβρίου 2023

Πτήση ψ: Αυστραλός ψαράς λέει ότι είχε βρει το φτερό, αλλά τον αγνόησαν

Λύση στο μεγαλύτερο ίσως αεροπορικό μυστήριο όλων των εποχών, την τύχη του αεροσκάφους της Malaysia…

20 Δεκεμβρίου 2023