Τοπικά

Oδηγίες από το ΕΚΒ για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω καύσωνα

zesti

Την λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω του καύσωνα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Όπως αναφέρει «προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, υπενθυμίζουμε το πλαίσιο οδηγιών για α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό με τα κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών μέτρων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

• Τεχνικά μέτρα για την προφύλαξη των υπαίθριων εργασιών και για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από συγκεκριμένες παραγωγικές εργασίες.
• Διαλείμματα, εναλλαγή εργαζομένων, μετάθεση ωραρίου ορισμένων εργασιών ή και συντόμευσή του.
• Προφύλαξη των εργαζομένων με ιδιαίτερη ευαισθησία στην έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και παροχή πρώτων βοηθειών.
• Εγκατάσταση κλιματιστικών σε όποιους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχουν και επιβάλλεται να υπάρχουν.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

• Εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (π.χ. όσοι αντιμετωπίζουν καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα) και εργάζονται σε χώρους μη κλιματιζόμενους με μεγάλη θερμοκρασία και βαρύ αντικείμενο εργασίας, να λαμβάνεται η επιδεικνυόμενη μέριμνα, όσο διαρκεί ο καύσωνας.
• Να γίνονται τακτικά διαλείμματα σε χώρους κλιματιζόμενους.
• Να διακόπτονται τις μεσημεριανές ώρες οι εργασίες σε ανοικτούς χώρους, εκτεθειμένους στον ήλιο».

Τέλος η διοίκηση του ΕΚΒ αναφέρει πως η εφαρμογή αυτού του προγράμματος από τις επιχειρήσεις (που σημειωτέον είναι υποχρεωτική και αμείβεται κανονικά), ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, για το διάστημα της επικράτησης των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το