Τοπικά

«Όχι στην κατάργηση του προγράμματος ‘Άθληση για Όλους”»

Με πρόσφατη επιστολή του ο Υφυπουργός Αθλητισμού προς όλους τους δήμους κοινοποίησε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) δε θα συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» για την περίοδο 2021 – 2022, προχωρώντας ουσιαστικά στην κατάργησή του.
Η απόφαση αυτή, μολονότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού όλων των ηλικιακών ομάδων, σε οικογένειες και σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν για άθληση στον ιδιωτικό τομέα. Η παράταξη της ΛΑΣ στο δήμο Βόλου κατέθεσε ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και ζητά απαντήσεις από την δημοτική αρχή. Όπως τονίζει, η απόφαση, οδηγεί  στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανάγκης του λαού για άσκηση και έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι τραγική, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας. Σηματοδοτεί όχι μόνο τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, αλλά και ένα επιπλέον χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των γυμναστών, που, δικαιολογημένα, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φορέων του αθλητικού κόσμου.
Ευθύνη για την επισφάλεια σχετικά με τη συνέχιση ή και την ομαλή λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότησή του. Ταυτόχρονα, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τις επιδεινούμενες, χρόνο με το χρόνο, εργασιακές σχέσεις των γυμναστών.
Στον Δήμο Βόλου απασχολούνταν 11 γυμναστές μέχρι τον Μάϊο του 2020, με αμοιβές περίπου 6 € την ώρα και συνολικά μηνιαίες αποδοχές – ψίχουλα, γύρω στα 400 € . Έκτοτε, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής Βόλου, με πρόσχημα την πανδημία, δεν έχουν λειτουργήσει τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Ενώ θα μπορούσαν κατά περιόδους να λειτουργήσουν ή να αποκτήσουν διαφορετική μορφή και περιεχόμενο, οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα γυμναστές συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
 Τι πρωτοβουλίες θα πάρει ώστε να αρθεί η απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους», να εξασφαλιστεί όχι μόνο η άμεση επαναφορά του, αλλά και η αναβάθμισή του, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους;
 Τι θα κάνει για να επαναλειτουργήσουν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού στον Δήμο Βόλου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μαζικού αθλητισμού στην πόλη και να μπορέσουν να εργαστούν οι 11 γυμναστές που απασχολούνταν στο πρόγραμμα και που εδώ και μήνες είναι άνεργοι;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το