Πολιτισμός

Ο Βασίλης Καραουλάνης στο ερωτηματολόγιο του Proust – “Το Πήλιο παρά τη σπουδαία φήμη του έχει μείνει πίσω σε δημόσιες υποδομές”

 

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλεσμένος μας σήμερα ο Βασίλης Καραουλάνης, α’ αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος ΔΣ Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Καλωσόρισες, Βασίλη στο Ερωτηματολόγιο του Proust στην κυριακάτικη «Θεσσαλία». Σου δίνω τον λόγο να μας τα πεις όλα. Σ’ ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να με καλέσετε στο Proust και στην κυριακάτικη «Θεσσαλία».
Γεννήθηκα στον Κισσό Μαγνησίας, όπου τα πρώτα παιδικά μου χρόνια και μέχρι την ηλικία των 9 ετών τρίτη δημοτικού η κατοικία μου ήταν στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου. Οι γονείς μου τον επόμενο χρόνο μετακόμισαν στην πόλη του Βόλου (λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια αφού δημοτικό σχολείο δεν υπήρχε στο χωριό και αναγκαζόμασταν πολλές φορές να πηγαινοερχόμαστε με τα πόδια στον Άγιο Δημήτριο για να πάμε εκεί σχολείο με όλες τις καιρικές συνθήκες). Η καταγωγή από τη μεριά του πατέρα μου του Απόστολου ήταν από ένα μικρό χωριό το Παλιούρι Καρδίτσας και της μητέρας μου της Ελένης από τον Άγιο Δημήτριο Πηλίου.
Έτσι με τη μετεγκατάστασή μου στην πόλη του Βόλου τελείωσα το 24ο Δημοτικό Σχολείο και μετέπειτα το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, αλλά και το 1ο Τεχνικό Λύκειο Βόλου μιας και δίναμε εξετάσεις για να εισαχθείς στο Λύκειο.
Οι γονείς μου ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα δειλά – δειλά στην παραλία του Άγιου Ιωάννη Πηλίου τη δεκαετία του ’60 (1968) δημιουργώντας ένα μικρό εστιατόριο σε πολύ μικρή ηλικία των 22 και 18 ετών αντίστοιχα, αφού είχαν δημιουργήσει οικογένεια πολύ νωρίς ηλικιακά.
Δύσκολα χρόνια επιβίωσης με τους τότε λιγοστούς τουρίστες που τους άρεσαν τα γραφικά ψαροχώρια, αλλά και με τα λίγα μέσα μεταφοράς που υπήρχαν. Με πολύ προσωπική εργασία ατελείωτων ωρών, αλλά και με πολλή οικονομία δημιούργησαν τα πρώτα δωμάτια για ενοικίαση και στη δεκαετία του ’70 είχαν ολοκληρώσει ένα μικρό ξενοδοχείο με 14 δωμάτια και το εστιατόριο. Το ξενοδοχείο αυτό ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του ’80 που πλέον έχει 43 δωμάτια με την ονομασία Ζέφυρος. Στα χρόνια αυτά και σε μικρή ηλικία, αλλά αργότερα και σαν έφηβος, η ενασχόλησή μου με το να βοηθώ τους γονείς μου με έκανε να μάθω τη δουλειά και να φτάσω (παιδί του Λυκείου τότε) να είμαι ο υπεύθυνος του εστιατορίου, αλλά και των λίγων δωματίων. Αυτή η επαγγελματική εμπειρία μου, αν και μικρός, με έκανε να σκεφτώ σοβαρά την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και να ακολουθήσω το επάγγελμα των γονιών μου, αφού τελειώνοντας το Λύκειο πέρασα επιτυχώς τις εξετάσεις για την εισαγωγή μου στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης. Έτσι τελειώνοντας τις σπουδές μου και υπηρετώντας ως έφεδρος αξιωματικός στον στρατό, στη συνέχεια ανέλαβα μαζί με τον πατέρα μου, που είχαμε μικρή διαφορά ηλικίας, το ξενοδοχείο, αλλά παράλληλα τις βλέψεις για τη δημιουργία μιας άλλης ξενοδοχειακής μονάδας στην ίδια περιοχή στο Παπά Νερό ξενοδοχείο 33 επιπλωμένων διαμερισμάτων το Καραουλάνης μπιτς, όπου και ολοκληρώθηκε το 2003.
Δυστυχώς απρόσμενα και σε μικρή σχετικά ηλικία 59 ετών την επόμενη χρονιά χάσαμε τον πατέρα, χωρίς να προλάβει να χαρεί τις δημιουργίες του. Παράλληλα τη δεκαετία του ’90 με δική μου πρωτοβουλία είχα θέσει αίτημα για τη δημιουργία ξενοδοχειακού τουριστικού τμήματος στα δημόσια ΙΕΚ που μόλις είχαν δημιουργηθεί στην πόλη του Βόλου. Έτσι με την προτροπή αυτή προς τον τότε διευθυντή των ΙΕΚ και μετά από αίτημα που έγινε και επίσημα προς το υπουργείο, η απάντηση ήταν θετική για τη δημιουργία του. Με αυτή την απόφαση και λόγω του πτυχίου μου έγινα από τους πρώτους εκπαιδευτές του ξενοδοχειακού επισιτιστικού κλάδου στα δημόσια ΙΕΚ και πιστοποιήθηκα και επίσημα από το ΕΚΕΠΙΣ ως εκπαιδευτής.
Στην ενασχόληση των δυο ξενοδοχείων έχει συμβάλει πλέον και η αδελφή μου η Δήμητρα μετά τις σπουδές της, μιας και μικρότερη ηλικιακά ως εταίρος των επιχειρήσεων εδώ και πολλά χρόνια.
Το Πήλιο είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη της Ελλάδας στον τουρισμό, αλλά και από τα πιο παλιά τουριστικά μέρη στην Ελλάδα ξεκινώντας από τις αρχές του 20ού αιώνα (1900 μ.Χ.) με διάφορες διασημότητες εκείνης της εποχής τόσο από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, όσο και από τον καλλιτεχνικό και ανθρώπους του πνεύματος της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού να το επισκέπτονται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδυάζοντας τον εναλλακτικό τουρισμό από το βουνό στη θάλασσα. Δυστυχώς, όμως, παρ’ όλη τη σπουδαία φήμη του, έχει μείνει πίσω σε δημόσιες υποδομές και ειδικά το οδικό δίκτυό του, με αποτέλεσμα η τουριστική περίοδός του να είναι μικρή σε σχέση με άλλα μέρη στην Ελλάδα που είχαν ταχεία τουριστική ανάπτυξη.
Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και οι συνήθειες των ανθρώπων, γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες κρατώντας το παραδοσιακό προφίλ του Πηλίου που το χαρακτηρίζει, αλλά παράλληλα την ανάπτυξη των υποδομών από μεριά του κράτους (όπως είπα και πριν οδικό δίκτυο, θαλάσσιες συγκοινωνίες, υγειονομικές υπηρεσίες, ασφάλεια κ.λπ.), ώστε ο τουρίστας να αισθάνεται ασφαλής κατά την παραμονή του εδώ, αλλά παράλληλα γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση.
Μέσα από τον τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν και φιλίες μεταξύ ξένων επισκεπτών με ντόπιους κατοίκους που ως αποτέλεσμα ήταν να αγοράσουν παλιά σπίτια για εξοχικά που με την ανακαίνισή τους έγιναν τόπος διακοπών για πολλούς, αλλά και μόνιμη κατοικίας. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για καινούργιες οικοδομές και διαμερίσματα από κατασκευαστικές εταιρείες που πουλάνε σε όσους θέλουν να έχουν μια εξοχική κατοικία στο Πήλιο και όχι μόνο. Βλέποντας την τάση αυτή που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’90, η επόμενη επιχειρηματική μου κίνηση ήταν να δημιουργήσω ένα γραφείο μεσιτικό, με έδρα τον Βόλο, το Hellenic blessed land real estate, προς εξυπηρέτηση των πελατών για αγορά ή ενοικίαση αυτών.
Έτσι βλέποντας παράλληλα και τα προβλήματα του τόπου μας ασχολήθηκα και με τον συνδικαλισμό, όπου έχω εκλεγεί από το 2017 έως και σήμερα δύο φορές α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, αλλά και τελευταία σε δευτεροβάθμιο βαθμό ως μέλος το ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Βασικές θέσεις ευθύνης έναντι των συναδέλφων για τα μεγάλα προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και του νομού μας με προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων σε σοβαρά θέματα.
Η ενασχόληση με το επιχειρείν πολλές φορές σε βγάζει εκτός προγράμματος σε ωράρια και ελεύθερο χρόνο όταν αυτό που κάνεις, το κάνεις με μεράκι και αγάπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μην ασχολείσαι με τον εαυτό σου και τα προσωπικά σου να πάνε πίσω μετρώντας τα όποια λάθη έχουν γίνει στο παρελθόν.
Όμως η εμπειρία τόσων ετών και με τη βοήθεια της τύχης κάποια στιγμή βρίσκεις τον άνθρωπό σου. Αυτόν που θα σε μαγέψει με τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του και θα πεις εδώ είμαι βρήκα αυτό που έψαχνα και εδώ θα ρίξω την άγκυρά μου. Καινούργια αρχή λοιπόν με την πλέον σύζυγό μου, τη γιατρό μας, τη Λιάνα. Μια αρχή που σου δίνει τη σιγουριά ότι στο σπίτι που γυρίζεις το βράδυ δεν είσαι μόνος, αλλά σε περιμένει το άλλο σου μισό με ένα πλατύ χαμόγελο που σου μεταδίδει την ηρεμία και την αγάπη της.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αστική προσβασιμότητα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

  Δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις,…

26 Νοεμβρίου 2023

Ερασμία Καλαφάτη στη “Θ”:«Αυξητικές οι τάσεις ενδοοικογενειακής βίας»

  Με τη δύναμη της γνώσης και τη δυναμική της διεκδικητικής διάθεσης που τη διακρίνει,…

26 Νοεμβρίου 2023

Στην Καρδίτσα με την Αναγέννηση αναμετράται η Νίκη

Με τον Χοσέτε Μιράντα στη «μηχανή» της η Νίκη αντιμετωπίζει σήμερα την Αναγέννηση στην Καρδίτσα…

26 Νοεμβρίου 2023

Πάνω από 150 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Μαγνησία το πρώτο…

26 Νοεμβρίου 2023

Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα – Βρέθηκαν σώοι δύο αγνοούμενοι ορειβάτες και εγκλωβίστηκε λεωφορείο

Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές η Βόρεια Ελλάδα, με τις πρώτες νιφάδες της χρονιάς να πέφτουν…

26 Νοεμβρίου 2023

Φωτιά στο Δαφνί: Ασθενής κάηκε ζωντανός, δεμένος με ιμάντες – Αποζημίωση 140.000 ευρώ στα αδέρφια του

Σοκάρουν οι περιγραφές οι οποίες καταγράφονται σε δικαστική απόφαση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο…

26 Νοεμβρίου 2023