Τοπικά

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας για τις συντάξεις

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Άλλη μια χρονιά ολοκληρώνεται με κυβερνητικές υποσχέσεις και ψέματα, ότι η επόμενη χρονιά για συνταξιούχους θα είναι πολύ καλύτερη. Ήρθε η ώρα όμως να λάμψει η αλήθεια μιας και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 στο σύνολο του είναι αντιλαϊκός, ενώ οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που από το 2010 μέχρι και σήμερα παραμένουν, παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων ότι θα τις καταργήσουν.
Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει. Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά στρατηγική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αφού συμφωνούν στην δημοσιονομική σταθερότητα, στην πράσινη ανάπτυξη, στο ταμείο ανάκαμψης κλπ.
Οφείλεται στην κερδοφορία, στον ανταγωνισμό, στην αισχροκέρδεια, στην φορολογική πολιτική αλλά και στην μείωση των συντάξεών μας (περικοπές στις κύριες και επικουρικές Δώρα, ΕΚΑΣ, κλπ).
Οφείλεται στις λεγόμενες αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, στο πάγωμα των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις αφού πρώτα φρόντισαν να τις μειώσουν από 40% έως 60%.
Οφείλεται στη μετατροπή των δώρων σε επιδόματα εξαθλίωσης σε ορισμένους συνταξιούχους που η κυβέρνηση τα εισέπραξε, μέσω της φορολογίας από τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους ύψους 6,5 δισ. για το 2023.
Η κυβέρνηση φρόντισε να χωρίσει τους συνταξιούχους σε διάφορες κατηγορίες:
Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, όσοι έχουν κάτω από 10€ προσωπική διαφορά, όσοι είναι «πλούσιοι» μέχρι 700€, από 701€ έως 1100€ από 1101€ έως 1.600€ και στους «πολύ πλούσιους» πάνω από 1.600€. Στις αναπηρικές συντάξεις με αναπηρία 80% ολόκληρη η εθνική σύνταξη, από 67%-80% το 75%, από 50%-67% το 50% και οι πιο κάτω το 40%. Με το διαχωρισμό αυτό προπαγάνδισαν ότι δίνουν πολλές αυξήσεις.

Α) Αυξήσεις 3% από 1-1-2024
Ενώ ο επίσημος τιμάριθμος για το 2023 είναι 4% η αύξηση που θα δοθεί από 1-1-2024 θα είναι 3% μόνο στην κύρια σύνταξη, στις επικουρικές δεν θα υπάρξει καμία αύξηση.
Σε 800.000 συνταξιούχους, λόγω προσωπικής διαφοράς, η αύξηση 3% θα είναι μόνο λογιστική, απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά.
Επίσης η κυβέρνηση εκτίμησε – αποφάσισε πως ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε μέσα στο 2022 παραπάνω από το 7,75% που μας δόθηκε σαν αύξηση από 1/1/2023, όποτε θα μας αποδοθεί κάποια επιπλέον διαφορά, αντίθετα από ότι προπαγάνδιζε η κυβέρνηση όλο το χρόνο.
Ακόμα σε όσους συνταξιούχους αποδόθηκε λαθεμένα αύξηση δυο φορές τον Μάρτη του 2023, θα παρακρατηθεί στο τέλος του 2023.

Β) Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Θα το πάρουν όσες ειδικές κατηγορίες έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10€ και άθροισμα κύριων συντάξεων (χωρίς να υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη):
Έως 700€ προ φόρου επίδομα 200€
από 701 έως 1100 προ φόρου επίδομα 150€
από 1101 έως 1600 προ φόρου επίδομα 100€
από 1601 και πάνω προ φόρου επίδομα (0)μηδέν
Αυτές οι ειδικές κατηγορίες είναι όσοι παίρνουν και συντάξεις χηρείας και κάποιες άλλες περιπτώσεις, που παίρνουν δύο κύριες συντάξεις.
Γ) Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 150€, θα το πάρουν όσοι έχουν μέχρι 700€ κύρια σύνταξη γήρατος, ή αναπηρικής ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023, με αρνητική προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά κάτω των 10€
Ο συνταξιούχος που θα πάρει το επίδομα προσωπικής διαφοράς δεν θα πάρει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (150€)

Δ) Πότε θα πληρωθούν
• Οι επικουρικές θα πληρωθούν 19/12/2023
• Οι κύριες με την αύξηση του 3% στις 21/12/2023
• Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στο τέλος του χρόνου

Να συνεχίσουμε την δράση που αναπτύξαμε όλο αυτό το διάστημα και εκφράστηκε σε όλα τα μέτωπα του αγώνα με όλες τις μορφές με πλαίσιο αιτημάτων στην βάση των πραγματικών μας αναγκών με γνώμονα το «ό,τι διεκδικούμε είναι πληρωμένο από εμάς και δεν μας το έχει χαρίσει κανένας».
Τώρα, αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε όλα όσα μας πήραν όλες οι κυβερνήσεις, με την μαζικοποίηση των Συνταξιουχικών Σωματείων, μαζί με τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λαρισαίος γίνεται viral παλεύοντας να κάνει τον Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά το καφεδάκι από το χέρι δεν το αφήνει με τίποτα

Σε βίντεο που έγινε viral στο Tik Tok και σκορπά άπλετο γέλιο πρωταγωνιστεί Λαρισαίος. Ο…

12 Δεκεμβρίου 2023

Στη Βουλή από τον Αλ.Μεϊκόπουλο τα σχέδια υποβάθμισης του αεροδρομίου της Ν.Αγχιάλου και μετατροπής του σε cargo

«Χρειάζεται βέλτιστη αξιοποίηση του αεροδρομίου της Ν.Αγχιάλου με εκμετάλλευση τόσο των τουριστικών όσο και των…

12 Δεκεμβρίου 2023

Σημαντική επιτυχία της Αγχιάλου με 3-1 επί του Σαρακηνού

Σημαντική από βαθμολογική άποψη νίκη πέτυχε η Αγχίαλος με 3-1 σε βάρος του Σαρακηνού προκαλώντας…

12 Δεκεμβρίου 2023

Νέα Κινητικότητα Erasmus+ στη Ρώμη για σπουδαστές και προσωπικό του Ι.Ι.Ε.Κ της ΚΕΚΠΑ –ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κινητικότητα Erasmus+ που υλοποίησε το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου στην Italian Hospitality…

12 Δεκεμβρίου 2023

Ήταν καταιγιστικός απέναντι στην Ακρόπολη ο Ολυμπιακός

Καταιγιστικός ήταν ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με την Ακρόπολη για την 11η ημέρα της Α’…

12 Δεκεμβρίου 2023

Ο “κόκκινος υδράργυρος”, η κατασκοπεία, οι παρακολουθήσεις και το ύποπτο ραντεβού έξω από αρτοζαχαροπλαστείο της Λάρισας

Τον μύθο του κόκκινου υδράργυρου φαίνεται πως έζησαν Τρικαλινοί, που σύμφωνα με τις παρακολουθήσεις της…

12 Δεκεμβρίου 2023