Άρθρα

Ο ρόλος του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στο Ειδικό Σχολείο

 

Των
Αρνή Μαρίας,
Σκαρβέλη Μαρίας,
Τσιμιτάκη Ευφημίας,
ειδικού βοηθητικού προσωπικού
στο Ειδικό Σχολείο Αγριάς

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) άρχισε να καταλαμβάνει θέση αρχικά στα ειδικά σχολεία και έπειτα και στα γενικά σχολεία τα τελευταία χρόνια. Σαν ειδικότητα δεν ήταν πολύ διαδεδομένη, όμως, με τα χρόνια διαπιστώθηκε από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και δη του υπουργείου Παιδείας η σπουδαιότητά της. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τι είναι το ΕΒΠ και ποιος ο ρόλος του στο ειδικό σχολείο.
Τα άτομα που απασχολούνται ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό είναι πτυχιούχοι των ΕΠΑΛ και των Ι.Ε.Κ. με ειδικότητες της βρεφοκομίας και της βρεφοκομίας ειδικής αγωγής. Τα καθήκοντά τους είναι πολυποίκιλα. Είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε άμεση επαφή με τα παιδιά, καθώς φροντίζουν για θέματα αυτοεξυπηρέτησης, καθημερινής διαβίωσης και λειτουργικών διευκολύνσεων, θέματα κοινωνικής προσαρμογής, αυτόνομης διαβίωσης και δημιουργικών δραστηριοτήτων των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το ΕΒΠ ασκεί καθήκοντα φροντίδας των μαθητών και βοηθητικά εκπαιδευτικά καθήκοντα. Πιο συγκεκριμένα οργανώνει εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σίτισης, πλύσιμο χεριών και δοντιών, εκμάθησης της διαδικασίας «ντύνομαι-ξεντύνομαι μόνος/η μου», αλλά και αυτονόμησης στη χρήση της τουαλέτας, με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε μαθητή. Επιπλέον οι υπηρεσίες που παρέχει στα παιδιά είναι σχεδόν αποκλειστικά βιωματικές. Είναι προγράμματα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο σχολείο δημιουργώντας έτσι μια ρουτίνα απαραίτητη για τους μικρούς μαθητές. Σχεδιάζει, οργανώνει, συμμετέχει και παρέχει υποστηρικτικό έργο σε όλες τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες του σχολείου.
Όλα τα παραπάνω γίνονται με την άμεση συνεργασία και καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης, αλλά και των υπολοίπων ειδικοτήτων που απασχολούνται στο Ειδικό Σχολείο (φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς κλπ). Η επικοινωνία με τους γονείς θεωρείται απαραίτητη, ενημερώνοντάς τους για θέματα διαβίωσης των μαθητών στο σχολείο και προτείνοντας τρόπους στήριξης και καθημερινής φροντίδας στο σπίτι, αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόζονται στο σχολείο.
Το Ειδικό Σχολείο Αγριάς, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, ως σχολική μονάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στην συνεργασία του με τους γονείς. Κάθε τόσο τους καλούμε να έρθουν στο σχολείο ώστε να τους ενημερώνουμε για τα προγράμματα που εφαρμόζουμε στα παιδιά τους, να τους δείξουμε τι ακριβώς κάνουμε ώστε να τα εφαρμόσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στο σπίτι. Τα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού λόγω της άμεσης και στενής σχέσης με τα παιδιά, πρώτα από όλα τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής μονάδας διαπιστώνουν οποιαδήποτε δυσκολία ή βλάβη των παιδιών, όπως για παράδειγμα αν ασθενούν, αν έχουν εξανθήματα ή ακόμα και αν υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως είναι οι άνθρωποι «σκιές» των παιδιών καθώς αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια την αναπηρία σε καθημερινή βάση, προσφέροντας τη στήριξη σε κάθε είδους δυσκολία των μαθητών.
Πολλοί εκπαιδευτικοί Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, διαθέτουν επιπλέον πτυχία, συναφή των παιδαγωγικών, πράγμα που αποτελεί επιπλέον εφόδιο τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για τα παιδιά, αφού χρησιμοποιούνται οι γνώσεις του για μια πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση.
Στην Ειδική Αγωγή δεν περισσεύει κανένας, καθώς η δουλειά του ενός συμπληρώνει τη δουλειά του άλλου με κοινό σκοπό τη μέγιστη δυνατή οργάνωση της συμπεριφοράς των παιδιών και τη βελτίωση των δυσκολιών τους στην επικοινωνία. Η δουλειά των βοηθών δεν σταματά ποτέ. Οι βοηθοί είναι μια όαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και ευτύχημα για κάθε σχολείο. «Χωρίς το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ο τροχός του Ειδικού Σχολείου δεν γυρίζει».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην παραλία του Βόλου για τη νίκη του Ολυμπιακού – Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Conference League (photos, video)

O Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 στην παράταση της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην…

30 Μαΐου 2024

Moana: Στη δημοσιότητα το teaser του νέου σίκουελ

Τα Walt Disney Animation Studios παρουσίασαν ένα νέο τρέιλερ για το «Moana 2», το σίκουελ…

29 Μαΐου 2024

Λαμία: Θέμα χρόνου τα εντάλματα για τη φωτιά στο εργοστάσιο με τα μολυσμένα γεύματα – Τα νέα ευρήματα

Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις στην υπόθεση με τη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς το εργοστάσιο…

29 Μαΐου 2024

Παναγία Καταφυγιώτισσα: «Σφραγίστηκε» το εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς

Η Παναγία Καταφυγιώτισσα, το εκκλησάκι που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά,…

29 Μαΐου 2024

Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα

Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα είναι πιθανόν να πλήξει τη Γη αυτήν την εβδομάδα, και προβλέπεται…

29 Μαΐου 2024

Πάτρα: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 57χρονης hairstylist – Νέα στοιχεία για το γιατρό που τη χειρούργησε

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια της 57χρονης hairstylist από την Πάτρα που πέθανε ξαφνικά…

29 Μαΐου 2024