Κόσμος

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν κάνει «άνοιγμα» στον ISIS – «Μοιραζόμαστε κοινούς στόχους»

«Άνοιγμα» στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» -ορκισμένο εχθρό των Ταλιμπάν από το 2015- επιχειρεί ο ηγέτης τους στο Αφγανιστάν, ο οποίος κάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες τους μαχητές του να μην πολεμούν τους τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή μοιράζονται κοινούς στόχους.

Όπως μετέδωσε το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1TV επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χεμπατουλάχ Ακουντζάντα εξέδωσε νέες οδηγίες καλώντας τους πολεμιστές του να μην επιτίθενται στους μαχητές του ISIS.

Η νέα διαταγή δόθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες στη διάρκεια της επίσκεψης του Ακουντζάντα στη Μούσα Κάλα, προπύργιο των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν. Στο ταξίδι τον συνόδευαν μέλη του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης, της λεγόμενης Κουέτα Σούρα, καθώς και οι «κυβερνήτες» που έχουν διορίσει οι Ταλιμπάν στις διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε θα σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών στις σχέσεις μεταξύ των δύο διαβόητων για τις επιθέσεις κατά αμάχων, την ωμότητα και τις μαζικές εκτελέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων.

Προ διετίας οι Ταλιμπάν και το «Ισλαμικό Κράτος» είχαν κηρύξει αμείλικτο τζιχάντ («ιερό πόλεμο») οι μεν στους δε, με τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπάκρ αλ Μπαγκντάντι να αποκαλεί τον πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ «τρελό και αγράμματο ηλίθιο».

Στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η εντεινόμενη δραστηριότητα των Ταλιμπάν σε περιοχές του βορείου Αφγανιστάν που συνορεύουν με κράτη της λεγόμενης Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην κράτη της ΕΣΣΔ) ίσως σημαίνει ότι κάποιοι οπλαρχηγοί των Ταλιμπάν άλλαξαν στρατόπεδο και προσχώρησαν στον ISIS, που επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή.

Ενδεχόμενη σύμπραξη των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνιστούσε τεράστια πρόκληση τόσο για τους διεθνείς αντιτρομοκρατικούς συνασπισμούς όσο και για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Πηγή: iefimerida

Share
Ετικέτες: isisΤαλιμπάν

Πρόσφατα άρθρα

Χειμερινή ενίσχυση στις ομάδες της ΕΠΣΘ

Αρκετές ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ εξέδωσαν ανακοινώσεις το περασμένο τριήμερο που αφορούν…

9 Ιανουαρίου 2024

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου – photo

Από νωρίς το πρωί έχει ξεκινήσει ελαφριά χιονόπτωση στα Χάνια Πηλίου. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί…

9 Ιανουαρίου 2024

Τραγικός θάνατος για 84χρονο – Έπεσε στο τζάκι και απανθρακώθηκε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 84χρονος στο χωριό Νερατζιές Αιγιαλείας όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες έπεσε…

9 Ιανουαρίου 2024

Επωφελήθηκε η Αγία Άννα νικώντας 3-0 τον Θησέα

Πιο δύσκολα απ' ό,τι δείχνει το τελικό 3-0 η Αγία Άννα κέρδισε τον Θησέα. Με…

9 Ιανουαρίου 2024

Το ερχόμενο Σάββατο αρχίζουν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας

  Το ερχόμενο Σάββατο, 13η Ιανουαρίου 2024 και ώρα 5 μ.μ. αρχίζουν τα μαθήματα της…

9 Ιανουαρίου 2024

Ποια είναι η Ρόγια Χεσμάτι που μαστιγώθηκε 74 φορές επειδή δε φορούσε χιτζάμπ

Στα 33 της χρόνια, η κουρδικής καταγωγής Ιρανή Ρόγια Χεσμάτι, έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο.…

9 Ιανουαρίου 2024