Θ Plus

Ο ήχος που παράγει αυτό το μικροσκοπικό ψάρι είναι δυνατότερος από κρότο πιστολιού!

Ένα από τα μικρότερα ψάρια στον κόσμο, με μέγεθος περίπου όσο το πλάτος ενός νυχιού ενός ενήλικου ανθρώπου, μπορεί να παράγει ήχο τόσο δυνατό όσο ένας πυροβολισμός, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Εντυπωσιακή μελέτη

Το αρσενικό Danionella cerebrum, ένα ψάρι περίπου 12 χιλιοστών που βρίσκεται στα ρέματα της Μιανμάρ, παράγει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, ίσους με μια σειρήνα ασθενοφόρου ή ένα κομπρεσέρ.

Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός στα ψάρια για την παραγωγή ήχου περιλαμβάνει δονήσεις της κολυμβητικής τους κύστης -ένα όργανο γεμάτο αέρια που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της πλευστότητας- που οδηγούνται από ρυθμικές συσπάσεις εξειδικευμένων μυών που «τυμπανίζουν», αναφέρει η δημοσίευση.
Ωστόσο, ο μηχανισμός παραγωγής ήχου των παλμών που παράγονται από το Danionella cerebrum, το οποίο έχει τον μικρότερο γνωστό εγκέφαλο από όλα τα σπονδυλωτά, αποτελούσε μυστήριο, καθώς οι μηχανισμοί των μυών που σχετίζονται με την κολυμβητική κύστη δεν παρείχαν μια εύλογη εξήγηση για την προέλευση του ήχου.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου διαπίστωσαν ότι το ψάρι διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα παραγωγής ήχου, που περιλαμβάνει έναν χόνδρο που παίζει τύμπανο, ένα εξειδικευμένο πλευρό και έναν μυ που αντέχει στην κόπωση. Αυτό επιτρέπει στο ψάρι να επιταχύνει τον χόνδρο τυμπανισμού με ακραίες δυνάμεις και να παράγει γρήγορους, δυνατούς παλμούς.

«Η κατανόηση αυτής της εξαιρετικής προσαρμογής διευρύνει τις γνώσεις μας για την κίνηση των ζώων και αναδεικνύει την αξιοσημείωτη ποικιλομορφία των μηχανισμών προώθησης σε όλα τα είδη, συμβάλλοντας στην ευρύτερη κατανόηση της εξελικτικής βιολογίας και της εμβιομηχανικής», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε βιντεοσκοπήσεις υψηλής ταχύτητας για να διερευνήσει τον μηχανισμό παραγωγής του ήχου.

Για την παραγωγή ήχου, ένα πλευρό που βρίσκεται δίπλα στην κολυμβητική κύστη μετακινείται από έναν ειδικό μυ σε ένα κομμάτι χόνδρου. Όταν το πλευρό απελευθερώνεται, χτυπά την κολυμβητική κύστη και παράγει τον ήχο. Η πλευρά είναι πολύ πιο σκληρή στα αρσενικά, γεγονός που εξηγεί γιατί τα θηλυκά δεν παράγουν ήχους.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει γιατί τα ψάρια κάνουν τόσο δυνατούς ήχους, αλλά πρότειναν ότι μπορεί να βοηθούν στην πλοήγηση στα θολά νερά ή να είναι μια επιθετική τακτική που χρησιμοποιούν τα αρσενικά για να προειδοποιήσουν τον ανταγωνισμό.

Πηγή: Έθνος

Share
Ετικέτες: ήχοςψάρι

Πρόσφατα άρθρα

Κασσελάκης: Άμεσα μέτρα €3,2 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Άμεσα μέτρα ύψους 3,2δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνουν οι προτάσεις του Στέφανου…

12 Μαρτίου 2024

Μενίδι: Θρήνος για τον 19χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ο Ξανθόπουλος

Σκηνές που θυμίζουν αρχαία τραγωδία διαδραματίζονται στη λεωφόρο Δεκελείας, στο Μενίδι, όπου τα ξημερώματα έχασε…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο δράστης

Νέο ομοφοβικό επεισόδιο σημειώθηκε, τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου. Συγκεκριμένα, έγινε…

12 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη – Οι πρώτες επεμβάσεις και το σχόλιο Γεωργιάδη

Από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία…

12 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγο πριν τις εκλογές

Δεκαπέντε χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, πάνω από 270 φάκελοι, 100 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και μια διαδικασία που…

12 Μαρτίου 2024

Απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Την χτυπούσε μπροστά στο παιδί τους

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με το θύμα της επίθεσης…

12 Μαρτίου 2024