Τοπικά

Ο «Γολγοθάς» των μικρομεσαίων στη Μαγνησία – Κάθετη πτώση τζίρου και παραγγελιών “Θ”

tziros

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι τζίροι και οι παραγγελίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία εδώ και ένα μήνα, από τότε δηλαδή που εφαρμόστηκαν τα capital controls και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Οι επαγγελματίες είναι πολύ απογοητευμένοι, δεν χάνουν, όμως, την πίστη τους στην προσπάθεια για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Μαγνησία ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Ενδεικτικά, να τονιστεί ότι στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. στη μία από τις δύο ΟΕΒΕΜ που δραστηριοποιούνται στο Νομό, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 1.560 επιχειρήσεις.
Από τότε που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση οι τοπικές επιχειρήσεις περνούν το δικό τους Γολγοθά και κάνουν πραγματικό αγώνα για να κρατηθούν ζωντανές μέσα σε εφιαλτικές συνθήκες με αύξηση της φορολογίας και μείωση της κατανάλωσης. Αρκετές επιχειρήσεις στράφηκαν στις εξαγωγές, αλλά και πάλι οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες.
Ακόμη και έτσι, όμως, οι επιχειρήσεις είχαν βρει μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο ένα δρόμο επιβίωσης και διατήρησης των θέσεων εργασίας για τους χιλιάδες υπαλλήλους και εργαζoμένους τους.
Η κατάσταση χειροτέρεψε από τη στιγμή που μπήκαν τα capital controls στις τράπεζες και προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα με την εισαγωγή πρώτων υλών, αλλά και έτοιμων προϊόντων, τις επιταγές, τις εγγυητικές, αλλά και τις εξαγωγές.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφων Πλαστάρας τόνισε πως «στον ένα μήνα που ισχύουν οι κεφαλαιουχικοί περιορισμοί στις τράπεζες, τα πράγματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Μαγνησία, αλλά και πανελλαδικά έχουν δυσκολέψει και υπάρχει κάθετη πτώση στους τζίρους και τις παραγγελίες, χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό. Πολλές επιχειρήσεις τείνουν να γίνουν ανενεργείς και είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν επιπτώσεις και στο κομμάτι της απασχόλησης. Δυστυχώς τα capital controls ήρθαν στη χειρότερη περίοδο, που είναι το καλοκαίρι».
Ο ίδιος περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες, που έχουν προκληθεί στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το 92% των επιχειρήσεων πανελλαδικά, λέγοντας ότι το πρώτο βασικό πλήγμα είναι η δυσκολία των επιχειρήσεων να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να κατασκευάσουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα αδυνατούν να προμηθευτούν και έτοιμα προϊόντα για να τα πουλήσουν. Ιδίως οι εποχιακές επιχειρήσεις που ζουν από τις πωλήσεις μέσα στο καλοκαίρι, κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλη ζημιά. Ενδεικτικά να επισημάνουμε πως στα λιμάνια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και αλλού είναι εγκλωβισμένα πολλά κοντέινερ με διάφορα προϊόντα, τα οποία πρέπει να προωθηθούν στην επικράτεια και να δοθούν στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με τις εξαγωγές των προϊόντων, ενώ υπάρχουν και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λειτουργούν υποστηρικτικά και σε μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες. Μεγάλο αδιέξοδο υπάρχει και με τις επιταγές, θέμα για το οποίο ελπίζουμε να υπάρξει άμεσα κάποια ρύθμιση, ενώ οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα από Δήμους και Περιφέρειες και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς αντιμετωπίζουν αδιέξοδο με την καταβολή των εγγυητικών, τόσο συμμετοχής, όσο και καλής εκτέλεσης».
Ο κ. Πλαστάρας πρόσθεσε πως το οικονομικό πεδίο είναι πολύ δύσκολο, ενώ υπάρχει και μια άκρως ανταγωνιστική γειτονιά με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τα Σκόπια να υπερτερούν στα θέματα φορολογίας, ασφάλισης και ενέργειας.
Βέβαια οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν χάνουν την πίστη τους για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, ενώ με σύνθημα «υποστηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα» προσπαθούν να βρουν τρόπους υπερκέρασης των αδιεξόδων.
Μάλιστα για το ερχόμενο φθινόπωρο προγραμματίζουν και ημερίδα με θέμα «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το