Οικονομία

Ο ευρωπαϊκός επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί για την κατάρρευση της Σένγκεν

schengen
Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συνθήκης Σένγκεν προβληματίζει ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόσμο, με επιχειρήσεις, αυτοκινητοβιομηχανίες και εφοδιαστικές εταιρίες να προειδοποιούν για σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ορισμένοι χρησιμοποίησαν τις λέξεις «τρομακτικό» και «καταστροφικό», όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την αναστολή της συνθήκης –που ήδη μετρά 30 χρόνια ζωής και θεωρείται ένας από τους βασικούς «μοχλούς» ανάπτυξης της Γηραιάς Ηπείρου μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η Σένγκεν έχει ήδη ανασταλεί προσωρινά από επτά χώρες, για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα σύνορά τους, κάτι που ενισχύει τους φόβους για μια επιστροφή της Ευρώπης στους οικονομικά ασύμφορους και χρονοβόρους συνοριακούς ελέγχους» γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που τονίζει ότι η συμφωνία επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους –από την Ελλάδα μέχρι και την Ισλανδία- να κινούνται ελεύθερα και να μεταφέρουν εμπορεύματα. Θεωρείται εδώ και χρόνια, ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η προσφυγική κρίση, όμως, έχει αρχίσει να πιέζει την Ευρώπη και να απειλεί τη συνθήκη. Παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την πλήρη επαναφορά της συνθήκης μέχρι τις 7 Μαρτίου, επιχειρήσεις ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό.
«Η κατάρρευση της Σένγκεν θα ήταν τρομακτική για εμάς» δήλωσε στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Opel Τhomas Neumann την Τρίτη.
Την ίδια ώρα, η Ένωση Αεροδρομίων Ευρώπης τόνισε ότι αναστολή της συνθήκης θα δημιουργήσει χάος στα αεροδρόμια και θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στα μεγάλα αεροδρόμια, που θα χρειαστεί να επανασχεδιάσουν τους τερματικούς.
«Η επίδραση θα είναι πραγματικά καταστροφική» τόνισε ο Olivier Jankovec, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης. Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασαν και διάφορες εταιρίες κούριερ, που τόνισαν ότι ο χρόνος παράδοσης αγαθών θα αυξηθεί σημαντικά.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το