Τοπικά

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) από το 1997, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στη χώρα μας, γιορτάζεται από το 2008 σε όλα σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
“Είναι μια σημαντική ημέρα που οφείλουμε να τιμάμε και το σημαντικότερο να μεταφέρουμε το μήνυμα και τις αξίες που αντιπροσωπεύει.
Η Δημοκρατία, σε όλες τις εκφάνσεις της, από τη γέννησή της στην Αρχαία Αθήνα ως σήμερα είναι το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι όποιες αδυναμίες ή παθογένειες εμφανίζονται κατά καιρούς, δεν έχουν να κάνουν με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας αλλά με τους ανθρώπους που τη διαχειρίζονται. Στην Ελλάδα, παρουσίασε πολλές στρεβλώσεις ενώ μην λησμονούμε ότι δεν ήταν καν συνεχής καθώς υπήρχαν και διαλλείματα αυταρχικής κατάλυσής της.
Ωστόσο, ακόμη κι αν η πορεία της Δημοκρατίας στη χώρα μας (και όχι μόνο) δεν διέγραφε μια συνεχή ρομαντική βελτιωτική πορεία, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η λειτουργία της δεν ήταν ατελέσφορη. Η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που στην πορεία του χρόνου έχει προσφέρει πολλά στο κοινωνικό σύνολο, την κοινωνική πρόνοια και στην εφαρμογή κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των ανισοτήτων.
Η σκέψη και η πορεία μας θα πρέπει να είναι στην θωράκιση του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος ώστε να ελαχιστοποιήσουμε υστερόβουλες ανθρώπινες πρακτικές που πλήττουν τη λειτουργία του, με ουσιαστικό αποδέκτη το ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να γινόμαστε σοφότεροι από το παρελθόν με αυτογνωσία, κριτική και να απομακρύνουμε λαϊκιστικές πρακτικές και δημαγωγικές εθνικιστικές ή οικονομικού χαρακτήρα εξάρσεις.
Μόνο έτσι, η βούλησή μας ως πολίτες με την ουσιαστική έννοια του όρου θα είναι ελεύθερη και πραγματικά αυτόνομες οι πολιτικές μας πράξεις, που θα προσδιορίσουν το μέλλον μας και θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πραγματικά οφέλη της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε”, τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συμπλοκή στις φυλακές Κασσαβέτειας – Στο Νοσοκομείο κρατούμενοι

Συμπλοκή κρατουμένων σημειώθηκε χθες, στις φυλακές Κασσαβέτειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμπλοκή ενεπλάκησαν ρομά με…

5 Ιανουαρίου 2024

Τροχαίο στον περιφερειακό

Τροχαίο σημειώθηκε χθες μετά τις 8 χθες το βράδυ στον περιφερειακό του Βόλου στο ύψος…

5 Ιανουαρίου 2024

Ο Γιώργος Παπαδάμ για το νέο δημοτικό συμβούλιο – Γιατί καταψήφισε τον Μπάμπη Πάσχο

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ. Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ σε ανακοίνωσή του αναφέρει για…

5 Ιανουαρίου 2024

Λυπηρό

Λυπηρό είναι το θέαμα που αντικρίζει κανείς περπατώντας στην παραλία του Βόλου και περνώντας έξω…

5 Ιανουαρίου 2024

Πρόγραμμα δράσεων του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου ενόψει της δίκης για τον Βασίλη Μάγγο και τις δίκης των 12 για τα επεισόδια έξω από την ΑΓΕΤ

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου, προγραμματίζει δράσεις κι όπως αναφέρει σε ανακοίνωση: Τρεισήμισι χρόνια έχουν περάσει…

5 Ιανουαρίου 2024

H Nότια Κορέα εκκένωσε εσπευσμένα νησιά της αφού ο στρατός της Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα στα ανοιχτά

Η Σεούλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δυο νησιών της Νότιας Κορέας, των…

5 Ιανουαρίου 2024