ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για δεύτερη χρονιά πρωταθλήτρια στα age group η Νίκη Βόλου

Χωρίς κατηγορία

Συλλήψεις 14 ατόμων στην Παρίσαινα

Τοπικά

Τοπικά

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) από το 1997, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στη χώρα μας, γιορτάζεται από το 2008 σε όλα σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
«Είναι μια σημαντική ημέρα που οφείλουμε να τιμάμε και το σημαντικότερο να μεταφέρουμε το μήνυμα και τις αξίες που αντιπροσωπεύει.
Η Δημοκρατία, σε όλες τις εκφάνσεις της, από τη γέννησή της στην Αρχαία Αθήνα ως σήμερα είναι το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι όποιες αδυναμίες ή παθογένειες εμφανίζονται κατά καιρούς, δεν έχουν να κάνουν με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας αλλά με τους ανθρώπους που τη διαχειρίζονται. Στην Ελλάδα, παρουσίασε πολλές στρεβλώσεις ενώ μην λησμονούμε ότι δεν ήταν καν συνεχής καθώς υπήρχαν και διαλλείματα αυταρχικής κατάλυσής της.
Ωστόσο, ακόμη κι αν η πορεία της Δημοκρατίας στη χώρα μας (και όχι μόνο) δεν διέγραφε μια συνεχή ρομαντική βελτιωτική πορεία, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η λειτουργία της δεν ήταν ατελέσφορη. Η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που στην πορεία του χρόνου έχει προσφέρει πολλά στο κοινωνικό σύνολο, την κοινωνική πρόνοια και στην εφαρμογή κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των ανισοτήτων.
Η σκέψη και η πορεία μας θα πρέπει να είναι στην θωράκιση του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος ώστε να ελαχιστοποιήσουμε υστερόβουλες ανθρώπινες πρακτικές που πλήττουν τη λειτουργία του, με ουσιαστικό αποδέκτη το ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να γινόμαστε σοφότεροι από το παρελθόν με αυτογνωσία, κριτική και να απομακρύνουμε λαϊκιστικές πρακτικές και δημαγωγικές εθνικιστικές ή οικονομικού χαρακτήρα εξάρσεις.
Μόνο έτσι, η βούλησή μας ως πολίτες με την ουσιαστική έννοια του όρου θα είναι ελεύθερη και πραγματικά αυτόνομες οι πολιτικές μας πράξεις, που θα προσδιορίσουν το μέλλον μας και θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πραγματικά οφέλη της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε», τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το