Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στο Εργατικό Κέντρο Βόλου για το επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο

Συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο κ. Παπαδημόπουλο Θανάση και τον Γενικό Γραμματέα κ. Βασιλείου Δημήτρη. Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι τη στιγμή που στην Ευρώπη γίνεται συζήτηση για το πώς θα συνέλθει και θα αναδιαμορφωθεί η αγορά εργασίαςμετά την κρίση του κορωνοϊού, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο άκρως επιθετικό προς τους εργαζομένους που θα απορρυθμίσει πλήρως μια αγορά εργασίας που πλήττεται ήδη από την ανεργία και την αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια. «Ο κ. Μητσοτάκης που, ήδη από το 2018, είχε χαρακτηρίσει «ξεπερασμένο» το οκτάωρο επιχειρεί να «εκσυγχρονίσει» την εργατική νομοθεσία παγιώνοντας τη φθηνή και ελαστική εργασία, καταργώντας το οκτάωρο, διευθετώντας το χρόνο εργασίας με ατομικές συμβάσεις και θεσπίζοντας την απλήρωτη υπερωριακή εργασία ακόμα και τα Σαββατοκύριακα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Βόλου, επεσήμαναν ότι ο νέες εργασιακές ρυθμίσεις της κυβέρνησης βρίσκονται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση, αναφέροντας ότι ουσιαστικά επιχειρείται η πλήρης κατάργηση του νόμιμου 8ωρου των εργαζομένων και η προώθηση της απλήρωτης υπερεργασίας. Όπως επεσήμαναν, η θέσπιση θεσμοθετημένης 10ωρης εργασίας οδηγεί σε ουσιαστική κατάργηση των υπερωριών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εργάζονται περισσότερες ώρες με τα ίδια χρήματα.
Σημείωσαν επίσης ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη σε πολλούς κλάδους, όπως στον τουρισμό και στα εποχικά επαγγέλματα, τα οποία από τη φύση τους έχουν ειδικές εργασιακές συνθήκες. Ανέφεραν ότι η αλλαγή αυτή θα ευνοήσει περισσότερο τις μεγάλες βιομηχανίες που χρειάζονται τους εργαζομένους να δουλεύουν πολλές ώρες και εντατικά μέχρι την παράδοση ενός έργου/πρότζεκτ, και να είναι πιο ευέλικτοί όταν δεν υπάρχουν προθεσμίες.
Τόνισαν, ακόμη, ότι αν και το 10ωρο θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο μετά από αίτηση του εργαζομένου, ο εργοδότης/επιχείρηση βρίσκεται ξεκάθαρα σε πλεονεκτική θέση, αφού απλώς δε θα προσλαμβάνει τον εργαζόμενο που δε θα συμφωνεί σε αυτό.
Σημαντικό πλήγμα για τον κόσμο της εργασίας θεωρούν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου την επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών και Κλαδικών συμβάσεων εργασίας, που φέρνουν οι νέες εργασιακές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση προωθεί την ισχύ των ατομικών συμβάσεων των εργαζόμενων, οι οποίες μπορεί και να περιέχουν δυσμενέστερους εργασιακούς όρους από αυτούς των Κλαδικών, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τη συλλογική προστασία.

Ανέφεραν ακόμη, ότι αρνητικό πρόσημο, ειδικά για τους εργαζόμενους της περιφέρειας, έχει η προωθούμενη με τις νέες ρυθμίσεις μεταφορά της αρμοδιότητας εκδίκασης των εργατικών διαφορών από τα τοπικά παραρτήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον ΟΜΕΔ, δυσχεραίνοντας επί της ουσίας την πρόσβαση των εργαζομένων εκτός Αθηνών στη διαδικασία.
Συζητήθηκε ακόμα το θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, συμφωνώντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον εφαρμοστεί σωστά και με την κατάλληλη διασύνδεση με την ΕΡΓΑΝΗ.
Εκφράστηκαν, ωστόσο, προβληματισμοί και επιφυλάξεις σχετικά με το αν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και το κατά πόσο θα αποφευχθούν φαινόμενα με εργαζόμενους που, αν και χτυπάνε την κάρτα εξόδου, παραμένουν και εργάζονται μέσα στην επιχείρηση. Συμπλήρωσαν ότι αυτά τα φαινόμενα αυθαιρεσίας εντοπίζονται εύκολα στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά όχι στις μεγάλες, ενώ η απουσία καταγγελιών από την πλευρά των εργαζομένων δυσχεραίνει την αντιμετώπισή τους.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Βόλου για τη συζήτηση τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τις αλλαγές που έρχονται και να αντιδράσουν σε ένα νομοσχέδιο που απορρυθμίζει όχι μόνο την εργασιακή αλλά και την κοινωνική τους ζωή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το