Κόσμος

Ο Ακιντζί απειλεί: Αν γίνουν γεωτρήσεις στην Κύπρο, θα δημιουργηθεί ένταση

akintzi_anastasiades708

Με σαφή προειδοποιητικό – αν όχι απειλητικό – τόνο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν σε «όλη την Κύπρο» και στην Τουρκία.

Μάλιστα, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τόνισε πως εάν γίνουν γεωτρήσεις στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτό θα δημιουργήσει ένταση. Θέση την οποία μεταβίβασε στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι Ακιντζί – Αναστασιάδης συναντήθηκαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τέσσερα κεφάλαια των συνομιλιών και ότι «προσπαθούν να βελτιώσουν τις συγκλίσεις, ωστόσο υπάρχουν ακόμη και διαφορές».

Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν την εργασία αυτή σε μια προσπάθεια να απαλειφθούν οι διαφορές και να βελτιωθούν τα σημεία συγκλίσεων. Οι διαπραγματευτές, είπε, θα πραγματοποιήσουν εντατικές συναντήσεις, ιδιαίτερα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, προκειμένου να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει έγγραφο με τις συγκλίσεις το οποίο θα δοθεί στην δημοσιότητα, ο κ. Ακίντζι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων τον Απρίλη και να ανακοινωθούν αυτές από κοινού.

«Δεν υπάρχει συμφωνία να ανακοινώσουμε τις συγκλίσεις μαζί, εμείς πάντως δεν έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «αποτελούν κοινό πλούτο, μετά τη λύση, και ότι είναι σημαντικός πλούτος, για την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή». Είπε ακόμη ότι, εάν γίνουν γεωτρήσεις στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτό θα δημιουργήσει ένταση και ανέφερε ότι μεταβίβασε αυτή τη θέση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κατά τον κ. Ακιντζί, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι «οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κυρίαρχη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρα μπορούν να πράττουν ό,τι επιθυμούν, αλλά «ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους», κατέληξε.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το