Τοπικά

Νέο «ΟΧΙ» του Δήμου Νοτίου Πηλίου για κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων

 

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου εξέφρασε μέσα στις γιορτές, την αντίθεσή του στην τοποθέτηση «Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 14 MW στη θέση «Βερβέλι» και Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης (Υ/Σ) 150/20 kV στις Δημοτικές Κοινότητες Αργαλαστής, Ξινόβρυσης και Συκής του Δήμου Νοτίου Πηλίου , αλλά και εν γένει σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου, ουδέποτε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου παραχώρησε ή συμφώνησε να παραχωρήσει οποιοδήποτε τμήμα της ιδιοκτησίας του στην εν λόγω εταιρεία, αλλά και εν γένει σε οποιονδήποτε, προκειμένου να λάβει χώρα η οποιαδήποτε επένδυση.
Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, έχει εκφράσει προς όλους τους αρμόδιους φορείς την αντίθεση του για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου σε ολόκληρή τη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Νοτίου Πηλίου και έχει καταθέσει σωρεία ψηφισμάτων, σε συνεργασία με άλλους Δήμους της χώρας κατά την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων, ενώ παράλληλα, έχει εγείρει προσφυγές και ανακοπές σε όλες τις αιτήσεις αδειοδότησης που έχουν κατατεθεί στην Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Όπως τονίζεται «Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται εντός των περιοχών που ονομάζονται «περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας», ενώ η χωροθέτηση κάθε εγκατάστασης αιολικού πάρκου οφείλει να πληροί καθορισμένες ελάχιστες αποστάσεις από τις γειτνιάζουσες δραστηριότητες, χρήσεις γης και δίκτυα τεχνικών υποδομών».
Οι περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Αργαλαστής και Αφετών, βρίσκονται πλησίον σε προστατευμένη περιοχή NATURA 2000, (η περιοχή Natura σταματάει στην όμορη Δημοτική Ενότητα Αφετών) και ανήκουν στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αλλά και εν προκειμένω οι συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες, αποτελούν πολυσύχναστούς τουριστικούς προορισμούς και διαθέτουν πολλαπλά τουριστικά καταλύματα και σύμφωνα με το ειδικό πλαίσιο, η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται στην περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Αφετών και Αργαλαστής.

Δημοτική επιτροπή
Όσον αφορά τα μέλη της δημοτικής επιτροπής του Δήμου, που εκλέχθηκαν με θητεία από 2/1/2024 έως την 30ή Ιουνίου 2026, αυτά έχουν ως εξής:
Τα τακτικά μέλη από την παράταξη του δημάρχου είναι οι κ.κ. Διανέλλος Απόστολος και Μαμμάς Νικόλαος με αναπληρωματικούς τους κ.κ. Καφετζή Απόστολο και Μανέτα Βασίλειο, ενώ από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, εκλέχτηκαν οι κ.κ. Μεσαλούρης Ιωάννης και Παπαδημητρίου Μιλτιάδης με αναπληρωματικά τους κ.κ. Σχοινά Τιμολέοντα, Κωνσταντινάκη Ιωάννη και Σταθαρακου Συραγώ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιωάννης Κόνσουλας «Χρειάζονται διορθώσεις στον νέο ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου»

Άρχισε από αρχές του έτους, η λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου, μια νέα υπηρεσία…

5 Ιανουαρίου 2024

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος στις επισκέψεις σε δήμους και κτηματολόγιο

«Φωτιά» θα πάρουν οι «παγωμένες» και οι νέες μεταβιβάσεις ακινήτων αμέσως μόλις λήξει η αποχή…

5 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΛΕΤΣΟ

Τον αγαπημένο μας πατέρα και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΛΕΤΣΟ Ετών 90 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου…

5 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Ετών 82 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή…

5 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΡΔΑ

Τη λατρευτή μας γιαγιά και εξαδέλφη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΡΔΑ Ετών 88 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου…

5 Ιανουαρίου 2024

Μαγνησιά:Κλεισμένα μέχρι τον Μάρτιο τα ραντεβού για νέες ταυτότητες

  Κλεισμένα μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 είναι τα ψηφιακά ραντεβού για έκδοση νέας…

5 Ιανουαρίου 2024