Τοπικά

Ιωάννης Κόνσουλας «Χρειάζονται διορθώσεις στον νέο ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου»

Άρχισε από αρχές του έτους, η λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου, μια νέα υπηρεσία του gov.gr για όσους χρησιμοποιούν τον Φάκελο Μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr.
Από την πλευρά τους, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, μετά την παρουσίαση της πλατφόρμας θα προχωρήσουν στην κατάθεση των παρατηρήσεών τους, καθώς χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις και θα περιμένουν τις αλλαγές από πλευράς του υπουργείου.
Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με συμβολαιογράφους για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της πλατφόρμας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν, θα επιλυθούν, ώστε οι μεταβιβάσεις να γίνονται πλέον αυθημερόν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας, μιλώντας στη «Θ», διευκρίνισε ότι, ο ψηφιακός φάκελος, αφορά μόνο αγοραπωλησίες ακινήτων Ελλήνων πολιτών γι’ ακίνητα που βρίσκονται εντός λειτουργούντων κτηματολογίων και δεν βρίσκονται σε ρέμα ή αιγιαλό και δεν υπάρχουν προβλήματα στην καταχώρηση και όπως είπε «πρόκειται για έναν μικρό αριθμό συμβολαιογραφικών πράξεων». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε «η γραφειοκρατία δεν μειώνεται. Οι πολίτες, θα πρέπει να μεριμνήσουν για όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και έγγραφα για τις συμβολαιογραφικές πράξεις κάτι που δεν διευκολύνει ούτε τους ίδιους ούτε και τους συμβολαιογράφους». Στην παρούσα φάση, ο ψηφιακός φάκελος δεν αφορά γονικές παροχές, ενώ ανέφερε και περιπτώσεις ηλικιωμένων κυρίως συμβαλλομένων που δεν διαθέτουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κινητό τηλέφωνο και όπως είπε: «Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αναφέραμε στον υφυπουργό κ. Κυρανάκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη. Η ηλεκτρονική γραφειοκρατία συν την έγχαρτη, που βασιλεύει, δεν τελειώνουν».
Βέβαια οι συμβολαιογράφοι, δεν δηλώνουν αρνητικοί στην ψηφιοποίηση και όπως δήλωσε ο κ. Κόνσουλας «είναι κάτι που θα δοκιμάσουμε. Δεν αρνούμαστε την ψηφιακή εποχή και έμπρακτα έχουμε αποδείξει ότι συμμετέχουμε στην ψηφιοποίηση. Θα γίνουν οι παρατηρήσεις μας όπως και σε άλλες περιπτώσεις και έχουνε διορθωθεί και σε κάθε περίπτωση αν δεν συμπεριληφθούν τα συμπεφωνημένα επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε κινητοποίηση. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αναμένει από πλευράς του, το πρόγραμμα που θα συμπεριληφθούν και οι γονικές παροχές και δωρεές και το σύνολο των συμβολαιογραφικών πράξεων προς όφελος των πολιτών την ασφάλειας των συναλλαγών και του δημοσίου».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος στις επισκέψεις σε δήμους και κτηματολόγιο

«Φωτιά» θα πάρουν οι «παγωμένες» και οι νέες μεταβιβάσεις ακινήτων αμέσως μόλις λήξει η αποχή…

5 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΛΕΤΣΟ

Τον αγαπημένο μας πατέρα και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΛΕΤΣΟ Ετών 90 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου…

5 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Ετών 82 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή…

5 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΡΔΑ

Τη λατρευτή μας γιαγιά και εξαδέλφη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΡΔΑ Ετών 88 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου…

5 Ιανουαρίου 2024

Μαγνησιά:Κλεισμένα μέχρι τον Μάρτιο τα ραντεβού για νέες ταυτότητες

  Κλεισμένα μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 είναι τα ψηφιακά ραντεβού για έκδοση νέας…

5 Ιανουαρίου 2024

Κορωνοϊός: Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία – Τι θα γίνεται με τις απουσίες

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας σε συνδιασμό με την γρίπη και…

5 Ιανουαρίου 2024