Τοπικά

Νέο δικαστικό μέγαρο στον Βόλο ή αποχή – Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Να απέχουν από την λειτουργία των γραφείων τους στο δικαστικό μέγαρο Βόλου προτίθενται οι δικαστικοί υπάλληλοι, εφόσον δεν βρεθεί λύση στην άθλια κατάσταση του κτιρίου και δεν αρχίσουν οι διαδικασίες ανέγερσης νέου μεγάρου.

Αυτό επισημαίνει με ανοιχτή της επιστολή προς τους Βολιώτες η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου κ. Γιάννα Παπαδημητρίου, που ζητεί την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στο αίτημά της για νέο δικαστικό μέγαρο.

Στην επιστολή της η κ. Παπαδημητρίου αναφέρει:
«Το δικαστικό μέγαρο Βόλου είχε κριθεί από την Πολεοδομία του Βόλου πριν από δέκα μήνες ακατάλληλο προς χρήση και είχε δοθεί προθεσμία τριών μηνών, για την αποκατάσταση των άμεσων προβλημάτων που εντοπίστηκαν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η ακαταλληλότητα του είτε σε ότι αφορά την φθορά του κτιρίου είτε σε ότι αφορά την λειτουργικότητα του.
Πρόκειται για ένα κτίριο που κατασκευάστηκε με χρήματα του Ανδρέα Συγγρού για χρήση του Ειρηνοδικείου Βόλου. Την εποχή της κατασκευής του, η απονομή της δικαιοσύνης λειτουργούσε σε επίπεδο ειρηνοδικείων. Από τότε μέχρι σήμερα όπως θα έχεις διαπιστώσει έχει διαβαθμιστεί πολλαπλά η δομή των δικαστικών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει αυξημένες ανάγκες σε γραφεία, σε ακροατήρια, σε εργαζόμενους ,σε χώρους αναμονής ,σε χώρους αρχείων, σε χώρους υγιεινής και σε χώρους στάθμευσης.

Οι εργαζόμενοι στο δικαστικό μέγαρο Βόλου και οι οποίοι είναι στη πράξη αυτοί που ζουν στην κυριολεξία όσο κανένας άλλος τα προβλήματα αυτά , έχουν ξεκάθαρη θέση πάνω στη λύση τους και αυτή είναι μία ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου. Σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Βόλου, με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου έχουμε καταβάλλει εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάθε δυνατή προσπάθεια, για να φτάσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και να αντιμετωπιστεί.
Έχουμε εισπράξει μόνο υποσχέσεις και προφορική πολιτική βούληση.

Υπόσχεση έμεινε μέχρι σήμερα και η αποκατάσταση των άμεσων προβλημάτων που εντοπίστηκαν από την πολεοδομία του Βόλου εντός ενός έτους ,μετά την παράταση της αρχικής προθεσμίας των τριών μηνών.
Μεσολάβησε ένα διάστημα ανάθεσης στην Περιφέρεια αλλά και στην 5η Εφορία Αρχαιοτήτων η εκπόνηση ανάλογων μελετών. Οι μελέτες αυτές μετά από αυτοψία έγιναν και ήταν καταπέλτης: Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου με απλά λόγια δεν έχει άλλη ζωή, αν μείνει όπως είναι. Και σε διαβεβαιώνουμε ότι ακόμη και να γίνουν τα μερεμέτια το κτίριο θα μείνει λειτουργικά με τα ίδια προβλήματα όπως είναι και σήμερα αφού έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο.

Διατηρητέο σημαίνει καμιά αλλαγή της όψης του κτιρίου εσωτερικά αλλά και καμία αλλαγή του περιβάλλοντα χώρου.
Πρόσφατα μάθαμε ότι στα χαρτιά έχει εγκριθεί ένα ποσό για τις άμεσες -κατεπείγουσες εργασίες που απαιτούνται μετά τις μελέτες των παραπάνω συναρμοδίων φορέων. Σήμερα όμως ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο διερεύνησης του ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για να προκηρύξει την δημοπράτηση του έργου.
Κατανοούμε απόλυτα την υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Μαγνησίας. Κατανοούμε απόλυτα την υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Κατανοούμε απόλυτα την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει κάθε λαϊκή οικογένεια

Είναι άλλο πράγμα όμως η περικοπή δημοσίων δαπανών και άλλο πράγμα οι ασφαλείς χώροι προσέλευσης και εξυπηρέτησης κοινού. Αυτό τουλάχιστον αποτελεί κανόνα σε μία υγιή πολιτεία Το δικαστικό μέγαρο Βόλου φιλοξενεί καθημερινά μεγάλο αριθμό εργαζομένων και πολιτών χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η στατικότητα των χώρων για τον εργαζόμενο και η σωστή αντιμετώπιση του πολίτη που προσφεύγει στο χώρο που απονέμεται δικαιοσύνη για να δικαστεί ή να αιτηθεί κάποιο δικαστικό έγγραφο.
Ειλικρινά εμείς ως εργαζόμενοι σηκώνουμε πλέον τα χέρια .Ο,τι είχαμε να πούμε ,το κάναμε .

Η παραπάνω κατάσταση δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία ή την «ανικανότητα» των αρμοδίων φορέων. Βασίζονται σε πολιτική τους επιλογή. Έργα για τις ανάγκες των δικαστικών μεγάρων δεν είναι «επιλέξιμα» γι’ αυτές. Υλοποιούν κατά γράμμα οποιοδήποτε έργο ευνοεί την κερδοφορία.
Σε ενημερώνουμε λοιπόν ότι , μετά την καταληκτική ημερομηνία που είναι σε τρείς μήνες από σήμερα και εφόσον μέχρι τότε δεν έχει δρομολογηθεί κανένας σχεδιασμός για την αποκατάσταση των στεγαστικών αναγκών, είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε τα γραφεία μας. Αυτό είναι και το τελευταίο μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση. Καλούμε όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να μας συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024