Τοπικά

Νέες προσεγγίσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: 60 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν στη μουσειακή εκπαίδευση

Σε νέο επίπεδο περνάει  η συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και  των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας καθώς σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22  Ιανουαρίου, 60  εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν για να δημιουργηθούν νέες προσεγγίσεις μεταξύ σχολείου και Μουσείου.

Η Έλσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της   Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, μίλησε για την ημερίδα και εξήγησε πως με την έναρξη θα παρουσιαστούν τρεις θεωρητικές εισηγήσεις από τους αρχαιολόγους και τη μουσειοπαιδαγωγό δίνοντας πληροφορίες για τους τρόπους διαμόρφωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  Θα ακολουθήσει περιήγηση στα εκθέματα του Μουσείου με τέσσερις θεματικές και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να σχεδιάσουν κατά ομάδες το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τοποθετώντας του στο πλαίσιο της ύλης που διδάσκουν, θα παρουσιάσουν το σχέδιο τους στο τέλος της Ημερίδα και αργότερα θα πειραματιστούν στο σχολείο δουλεύοντας για το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τους ίδιους στον αρχαιολογικό χώρο ή το Μουσείο.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της Ημερίδας τον Απρίλιο του 2017  με την παρουσίαση του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.  Η ζήτηση των εκπαιδευτικών για να επιμορφωθούν ήταν μεγάλη και την Κυριακή θα συμμετέχουν 30 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και 30  από την Δευτεροβάθμια.

Η πρόεδρος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα μίλησε για ανοιχτά μουσεία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πρόσθεσε πως τα στόχος είναι η βαθύτερη σχέση του μουσείου με το σχολείο. « Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στοχεύουν στο να είναι η επίσκεψη στο μουσείο μία εκπαιδευτική επίσκεψη. Είναι σημαντικό  το μουσείο να μετατραπεί σε έναν χώρο μάθησης και ψυχαγωγίας και αυτό μπορεί να γίνει μέσω των εκπαιδευτικών που θα δώσουν στα παιδιά την αγάπη τους για τον πολιτισμό.

Από πλευράς της η Κική Δανιηλίδου,  υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέφερε πως η ημερίδα αυτή βάζει τις βάσεις για να γίνει κάποια στιγμή το μουσείο η επέκταση της σχολικής τάξης και πρόσθεσε πως τον Απρίλιο θα γίνει η συνάντηση ανατροφοδότησης των εκπαιδευτικών.

Ο υπεύθυνος των σχολικών προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου σημείωσε το καινοτόμο αυτή της ημερίδας είναι το να μπορέσει  ο εκπαιδευτικός να είναι παιδαγωγός και να παρουσιάσει μία ενότητα από αυτές που υπάρχουν στο μουσείο χωρίς βοήθεια. Μίλησε για την αυτονόμηση του εκπαιδευτικού και πρόσθεσε πως δίνεται βήμα για να ανοίξει ο χώρος του Μουσείου και να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024