Τοπικά

Νέα εποχή για το Νοσοκομείο Βόλου – Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Χειρουργείο και ο Υπερηχογράφος Υψηλής Ευκρίνειας

Μια νέα εποχή ξεκινά για το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με τη λειτουργία της Ψηφιακής Χειρουργικής Αίθουσας και του Υπερηχογράφου Υψηλής Ευκρίνειας ειδικών Εφαρμογών & Ελαστογραφίας, τα εγκαίνια των οποίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών Μ.Χρυσοβελώνη, του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, καθώς και γιατρών του Νοσοκομείου.  Η παρουσίαση των νέων σύγχρονων συστημάτων έγινε στο Αμφιθέατρο «Δημήτριος Γκάλιος» του Νοσοκομείου, όπου αναλύθηκαν τα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού χειρουργείου και του υπερηχογράφου τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς , όσο και για το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Την μεγάλη του χαρά για τα σημερινά εγκαίνια εξέφρασε ο διοικητικής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός, ενώ όπως ανέφερε, σήμερα υπογράφηκαν τέσσερις νέες συμβάσεις.
“Το Νοσοκομείου Βόλου έχει πολύ μεγάλη χαρά γιατί  αρχίζουν και υλοποιούνται πλέον όλα τα έργα που είχαν εξαγγελθεί  και έχουμε δουλέψει πολύ για αυτά αυτή την περίοδο.  Η ψηφιακή χειρουργική αίθουσα είναι έτοιμη προς λειτουργία, αύριο θα έχει χειρουργείο. Επίσης εγκαινιάστηκε ο νέος υπέρηχος νέας τεχνολογίας . Είναι και τα δύο έργα του ΕΣΠΑ και δόθηκαν  470.000 ευρώ για την ψηφιακή αίθουσα και 100.000 για τον υπέρηχο”.

Αναφορικά με τις συμβάσεις  που υπογράφηκαν, η  μία αφορά τον μαγνητικό τομογράφο 900.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017, η δεύτερη, με χρηματοδότηση 125.000 ευρώ από το ίδιο πρόγραμμα αφορά τους αναπνευστήρες της ΜΕΘ .  Η τρίτη και η τέταρτη αφορά δύο έργα ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα το ψηφιακό ακτινολογικό με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ και η ανανέωση όλων των χειρουργικών εργαλείων με 100.000 ευρώ.

“Μέσα σε μια περίοδο 3 μηνών θα είναι όλα εδώ.  Ανανεώνουμε πλήρως τον εξοπλισμό του χειρουργείου και κομμάτι της ΜΕΘ.  Μαζί με τις δωρεές θα έχουμε μία από τις μοντέρνες ΜΕΘ και ταυτόχρονα έχουμε το πιο σύγχρονο ακτινολογικό εργαστήριο που υπάρχει” ανέφερε ο κ. Δραμητινός. Σημείωσε ακόμη ότι έχει ζητηθεί προσωπικό για τον μαγνητικό τομογράφο ενώ παράλληλα  εκπαιδεύεται προσωπικό (γιατροί και τεχνικό προσωπικό).

“Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει θέση  ειδικού ακτινοδιαγνωστή για τον μαγνητικό τομογράφο  και ειδικού καρδιολόγου για τον στεφανιογράφο.  Αυτό θα είναι και το επόμενο έργο που θα εγκαινιάσουμε.  Ο μαγνητικός θα είναι σε ειδικό χώρο στο υπόγειο του νοσοκομείο”. Αναφορικά με τον στεφανιογράφο, ο διοικητής εκτιμά πως έρθει το καλοκαίρι στο Νοσοκομείο.

Ο κ. Θανάσης Λιούπης, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου τόνισε σε δηλώσεις του ότι το ψηφιακό χειρουργείο θα βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν εγχειρήσεις με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

“Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει όφελος για τον άρρωστο και εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για το Νοσοκομείο.  Μπορούν να το χρησιμοποιούν και άλλες κλινικές του νοσοκομείου όπως είναι η γυναικολογική ή η ουρολογική αλλά και άλλες ειδικότητες όταν θέλουν να κάνουν μια επέμβαση που πρέπει να τη δείξουν σε ένα συνέδριο. Στοχεύει κυρίως στην εκπαίδευση. Το πλεονέκτημα είναι ότι απαιτείται λιγότερο προσωπικό ενώ μπορεί να καταγράφεται η εγχείρηση και να την ανακαλέσει ο γιατρός αν υπάρχει πρόβλημα”.

Ο κ.Λιούπης πρόσθεσε ότι αυτό που προσδοκάται είναι πως περισσότεροι νέοι εκπαιδευόμενοι γιατροί θα θέλουν να έρθουν στο Νοσοκομείο Βόλου .  “Σήμερα υπάρχει πρόβλημα.Ίσως είναι και η λύση για να σταματήσουν να φεύγουν οι γιατροί μας στο εξωτερικό” είπε χαρακτηριστικά.  Σημείωσε ακόμη ότι η λειτουργία του χειρουργείου θα ξεκινήσει άμεσα.

 

Σε δηλώσεις του ο επικουρικός ακτινολόγος Λευκός Πέτρος , επικουρικός ακτινολόγος ανέφερε για τον υπερηχογράφο πως πρόκειται για ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας με τέσσερις κεφαλές υπερήχου. «Μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και τους ασθενείς με χρόνιες ηπατοπάθειες. Είναι ένα βήμα προς το μέλλον και ένα από τα καλύτερα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα σήμερα. Καλύτερο μηχάνημα σημαίνει έγκυρη διάγνωση και ο ασθενής θα ξέρει άμεσα αν πρέπει να εξεταστεί περισσότερο».

Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτήρισε την προμήθεια των σύγχρονων μηχανημάτων ως «νέα πνοή».
«Είναι μια σημαντική ημέρα για τη Μαγνησία γιατί η αίθουσα ψηφιακού χειρουργείου που εγκαινιάστηκε θεωρώ ότι είναι μια πανελλήνια πρωτιά σε επίπεδο δημόσιου νοσοκομείου». Συνεχάρη τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου καθώς έχουν καταγράψει, όπως δήλωσε, μια απίστευτη ταχύτητα στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων και έχουν γίνει σημαντικά έργα. « Όλα τα έργα αποδεικνύουν ότι η στόχευση της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει το σύστημα της δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε σε συστράτευση προκειμένου το Νοσοκομείο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργήσαμε μέσα στο ΕΣΠΑ έναν τομέα για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγροαστός.
«Συνεργαστήκαμε με το υπουργείο από την αρχή της θητείας του κ. Ξανθού και κάναμε έναν οδικό χάρτη. Βλέπουμε ότι αυτός ο οδικός χάρτης τηρείται. Συνεργαζόμαστε για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θέλουμε οι πλούσιοι να προστρέχουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και όχι οι φτωχοί στις ιδιωτικές. Αυτό θέλουμε να το πετύχουμε με συνεργασίες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το