Τοπικά

Nαι στην επιστροφή, αλλά με μέτρα προστασίας – Τι λένε οι εκπαιδευτικοί για την ασφάλεια μαθητών στα θρανία

«Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να γίνει με τήρηση των όρων προστασίας κατά του κορωνοϊού και με επαναλαμβανόμενα τεστ στα μέλη της σχολικής κοινότητας», αναφέρουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της περιοχής υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, όταν έκλεισαν τα σχολεία πριν μερικές εβδομάδες, τα κρούσματα όλο και αυξάνονταν.
Από προχθές έχουν πυκνώσει τα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων, με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία να επαναλειτουργούν στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ για τα Γυμνάσια και Λύκεια ακούγεται η ημερομηνία για 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και πώς θα έχει διαμορφωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μαγνησίας κάνουν τηλεκπαίδευση από τις 9 Νοεμβρίου, δηλαδή έχουν συμπληρώσει δεκαπέντε μέρες μαθημάτων, ενώ τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία εντάχθηκαν στην τηλεκπαίδευση από τις 16 Νοεμβρίου. Και παρά τις δυσλειτουργίες των πρώτων ημερών, πλέον η διαδικασία διεξάγεται ομαλά. Συνεπώς από τους εκπαιδευτικούς μπαίνει το ερώτημα, αν αξίζει το ρίσκο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, με τη διασπορά του ιού να παραμένει μεγάλη, τη στιγμή μάλιστα που η τηλεκπαίδευση παρά τα θολά της σημεία της έχει μπει σε μια ροή και λίγο-πολύ όλοι συνηθίζουν. Παράλληλα τίθεται το ερώτημα, αν θα είναι σωστό να ανοίξουν για μερικές μέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων και μετά τις γιορτές να μπει νέο λουκέτο στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων απαγορευτικών .

Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι το σχολείο και η διά ζώσης διδασκαλία ασφαλώς και δεν μπορεί να συγκριθεί με την τηλεκπαίδευση. Εμείς θέλουμε την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι όροι που έχει βάλει ο ΕΟΔΥ, όμως η καθαριότητα, η τήρηση των μέτρων προστασίας. Ακόμη να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, αλλά κα να λάβουν τα σχολεία την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε να προμηθεύονται τα υλικά που χρειάζονται. Παράλληλα πολλά θα εξαρτηθούν και από το επιδημιολογικό φορτίο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει την κάθε γεωγραφική περιφέρεια κατά περίπτωση».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή επισήμανε πως «τα Γυμνάσια και τα Λύκεια για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ασφαλή για μαθητές και καθηγητές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Μάλιστα η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων για τα μέτρα προστασίας».
Τόσο ο κ. Μούσιος όσο και η Γιαννουλή, ανέφεραν πως στους μαθητές θα πρέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ και συμπλήρωσαν πως μέχρι στιγμής η τηλεκπαίδευση διεξάγεται κανονικά και, όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στην αρχή, έχουν αποκατασταθεί.

Στο ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων πριν τα Χριστούγεννα ο διευθυντής του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Γ. Σαλαμουρίδης επισήμανε πως «είναι ζήτημα της πολιτείας και των ειδικών. Ας ελπίσουμε, όταν επιστρέψουμε στα σχολεία, να μην έχουμε πάλι κρούσματα και πισωγύρισμα. Στο σχολείο μας έκλεισαν δύο τμήματα από κρούσματα. Προς το παρόν η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά και δίνει μια λύση, αν και όλοι ξέρουμε πως η διά ζώσης διδασκαλίας δεν αντικαθίσταται. Επίσης δεν είναι εύκολο να έρχονται οι μισοί μαθητές στο σχολείο, όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο, αφού θα χαθούν αρκετές ώρες διδασκαλίας. Πέρυσι, όταν εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα, είχε διδαχθεί όλη η ύλη, ενώ τώρα είμαστε στην αρχή».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επίσημη πρώτη Χαρίτση στη Βουλή για το φορολογικό: Η έμμεση απάντηση στον Τσίπρα για την «ανάγκη συνεννόησης»

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενάντια στην φοροδιαφυγή επέλεξε η Νέα Αριστερά, με…

6 Δεκεμβρίου 2023

Αλέξης Τσίπρας: Νέα παρέμβαση από τη Ρώμη για τον «εμφύλιο» στην Αριστερά και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την Ιταλία. Ο…

6 Δεκεμβρίου 2023

Δείτε photos -videos από τη φωτιά σε διαμέρισμα στη Βασσάνη

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το βράδυ στο δεύτερο όροφο διπλοκατοικιας…

6 Δεκεμβρίου 2023

Η ακρίβεια βγάζει στον δρόμο τους καταναλωτές

Η μικρή αποκλιμάκωση του ελληνικού πληθωρισμού τον Νοέμβριο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για ένα…

6 Δεκεμβρίου 2023

15 προσαγωγές από τα επεισόδια στον Βόλο

Σε 15 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία για τα σημερινά επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της…

6 Δεκεμβρίου 2023

Με το σταγονόμετρο εμβόλια και φάρμακα σε φαρμακεία και νοσοκομεία

Μπορεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες να έχει μειώσει δραστικά τις ελλείψεις…

6 Δεκεμβρίου 2023