Τοπικά

«Να νεκρώσουν τα πάντα πριν μας νεκρώσουν» – Ζητούν να παραλύσει η πόλη και κατηγορούν για υποκρισία τον Δήμο Βόλου

«Κανείς δεν πρέπει να λείψει και κανείς δεν θα λείψει από το παμβολιώτικο συλλαλητήριο. Πρέπει να νεκρώσει η πόλη», ήταν το μήνυμα που έστειλαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, καλώντας όλους τους πολίτες, φορείς, σωματεία και συλλόγους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής χαρακτήρισαν υποκριτική τη στάση τόσο του ΣΥΡΙΖα όσο και του Δήμου Βόλου, που καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, διευκρινίζοντας ότι η κινητοποίηση διοργανώνεται και κατά της δημιουργίας μονάδας SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, που προωθεί η δημοτική αρχή.

Το μέλος της Επιτροπής Μάρκος Βαξεβανόπουλος κάλεσε τους πολίτες σε μια ειρηνική διαμαρτυρία.
«Πρέπει να παραλύσει η πόλη, να νεκρώσουν τα πάντα πριν μας νεκρώσουν αυτοί. Δεν θα τους αφήσουμε να αποτελειώσουν την πόλη μας. Στο συλλαλητήριο του Σαββάτου καλούμε να συμμετέχουν επίσης τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολοι οι καιροί αλλά είναι μια μοναδική ευκαιρία να βροντοφωνάξει όλη η πόλη το “όχι” προς την ΑΓΕΤ, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση».
Ο κ. Βαξεβανόπουλος τόνισε πως το σύνθημα του συλλαλητηρίου είναι όχι στην καύση RDF, SRF και πετ κοκ. «Θέλουμε κομποστοποίηση και διαχείριση των σκουπιδιών και δεν θέλουμε να γίνει μονάδα παραγωγής SRD από τον Δήμο Βόλου.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτοί που έχουν δώσει την άδεια να καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ, θα αναδιπλωθούν μετά τη μεγάλη συμμετοχή του συλλαλητηρίου και θα προσπαθήσουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών με αυστηροποίηση των ελέγχων.
«Εμείς λέμε όχι στην καύση με οποιαδήποτε προϋπόθεση, γιατί είναι επικίνδυνη, καρκινογόνος και τίθεται θέμα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας».
Ξεκαθάρισε επίσης πως η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών δεν στοχοποιεί την ΑΓΕΤ.
«Δεν θέλουμε να κλείσει το εργοστάσιο, αλλά από τη στιγμή που είναι δίπλα στην πόλη θέλουμε να μην παράγει διοξίνες και φουράνια και να λειτουργεί με τον πλέον οικολογικό τρόπο» .

Η κ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου πρόσθεσε πως επειδή δεν υπάρχει ασφαλής καύση, επικαλούνται την αρχή της προφύλαξης που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες, από τη στιγμή που έχουν υπόνοια ότι η υγεία τους διακινδυνεύει, να ζητήσουν τη διακοπή της καύσης. «Ζητάμε από την περιφέρεια να ανακαλέσει την άδεια και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να το κάνει», είπε.
Η κ. Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα δήλωσε πως η Περιφέρεια χρωστάει στον κόσμο μια απάντηση για την ανάκληση της άδειας στην ΑΓΕΤ.
Από την πλευρά της η επιστήμονας περιβάλλοντος Αλίκη Βαλασιάδου αναφέρθηκε στην πρόταση ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων που συντάχθηκε από την Επιστημονική Ομάδα της Επιτροπής Αγώνα. Όπως είπε, η Επιτροπή συμφωνεί με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων εκτός από την καύση.
Η πρόταση, με βασικό στόχο τα μηδενικά απόβλητα, περιλαμβάνει τη διαλογή στην πηγή, τη δημιουργία πράσινων σημείων, την εναρμόνιση των βιομηχανιών για να μην υπάρχουν προϊόντα μιας χρήσης, τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών.«Αυτό σημαίνει ούτε καύση, ούτε εργοστάσια παραγωγής SRF και η πρόταση είναι εφικτή ακόμα και από σήμερα» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως το κόστος για την διαλογή και την κομποστοποίηση ανέρχεται σε 30ευρώ/ τόνο σκουπιδιών. Αντίθετα το κόστος για της καύση κυμαίνεται μεταξύ 90 και 120 ευρώ/ τόνο.
«Εμείς θα προτείνουμε να το εφαρμόσει ο Δήμος Βόλου ώστε μέχρι το 2025 να έχει zero waste».

Aπό την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Στέλιος Λημνιός δήλωσε πως η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να επιλέξει το φυσικό αέριο για τη λειτουργία της σημειώνοντας πως, αναφορικά με το κόστος, μπορεί να κάνει κρούση στον πάροχο για έκπτωση 60% επί του επαγγελματικού τιμολογίου.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου, με τις οποίες ανακοινώσουν τη θέση τους υπέρ του συλλαλητηρίου, ο κ. Βαξεβανόπουλος απάντησε πως οι ανακοινώσεις αυτές είναι υποκριτικές. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει σε ανακοπή της άδειας για την καύση και αν ο Δήμος Βόλου, δεν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ανακοινώσει πως δεν θα δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής SRF αλλά εργοστάσιο ανακύκλωσης, τότε ότι συμβαίνει είναι υποκριτικό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Αράχωβα για το χάσκι – Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση του βασανισμού του χάσκι Όλιβερ και…

7 Δεκεμβρίου 2023

Αφήνουν κάτω τις πένες τους οι εργαζόμενοι της Washington Post: Απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και καλούν τους…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ερντογάν στο Χ για την επίσκεψη στην Αθήνα: Ελπίζω με την Ελλάδα να γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Χ ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της…

7 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα – Διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική…

7 Δεκεμβρίου 2023

Eορταστική βόλτα στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο με το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου

Ξεκινάει να σφυρίζει από αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου…

7 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Απίστευτες αποκαλύψεις για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο – Είχε αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας του

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της 43χρονης στη…

7 Δεκεμβρίου 2023