Τοπικά

Να ληφθούν μέτρα πρόνοιας για τους άπορους μαθητές ζητεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές για την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας για τους μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια, απέστειλε η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «το πρώτο και καίριο βήμα το οποίο, κατά την άποψή μας, πρέπει να γίνει, είναι ο προσδιορισμός των Μαθητών με Διαβιωτική Δυσχέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ισχύει και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτόν τον προσδιορισμό, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολείων μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας γνωμοδοτικό παράγοντα.

Ακολούθως θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και να ληφθούν μέτρα πρόνοιας γι’ αυτούς τους μαθητές. Η πρόνοια θα πρέπει να έχει δύο σκέλη: Μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους και μέτρα για την εκπαιδευτική υποστήριξή τους.
Κατωτέρω παραθέτουμε τις απόψεις μας οι οποίες αφορούν γενικά μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μαθητών μας τα οποία θεωρούμε ότι αποτελούν αντικείμενο ευρύτερης πολιτειακής μέριμνας:

1. Παροχή μαθητικού επιδόματος με σκοπό να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους οι μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια, στη χορήγηση του οποίου, για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας, θα πρέπει να εμπλέκονται οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και με ειδική μέριμνα, ώστε οι παροχές αυτές να μην αξιοποιούνται από τρίτους αλλά από τους ίδιους μαθητές. Σημειώνουμε ότι η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε οικογένειες μαθητών του ν. 3016/2002 το οποίο ενσωματώθηκε στον ν. 4472/2017 είχε δυσκολίες στην εφαρμογή του και δεν αξιοποιούνταν πάντα για τις ανάγκες των ιδίων.
2. Διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου ούτως ώστε να μην πραγματοποιείται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και άλλων παροχών σε οικογένειες μαθητών.
3. Λήψη μέριμνας για την πλήρη σίτιση για όλους τους παραπάνω μαθητές, εντός του σχολείου τουλάχιστον.
4. Ειδική μέριμνα επιχορήγησης από το σχολείο του αντιτίμου για σχολικές δραστηριότητες των μαθητών, εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.
5. Πραγματοποίηση συχνής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσίευμα «βόμβα» για την αποκάλυψη ονομάτων στο κύκλωμα trafficking – Μέχρι το Μπάκιγχαμ οι διάσημοι φίλοι του αυτόχειρα επενδυτή

Το νέο έτος θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα προσώπων εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο με…

21 Δεκεμβρίου 2023

Νέα εξαφάνιση 16χρονης στο Παγκράτι – Πιθανό να βρίσκεται με συνομήλική της που εξαφανίστηκε την ίδια μέρα

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί της Τρίτης στο Παγκράτι, λόγω εξαφάνισης μιας 16χρονης. Το…

21 Δεκεμβρίου 2023

Έφηβη επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθήτριά της μέσα σε σχολείο

Μπροστά στα μάτια των συμμαθητών της, μια έφηβη επιτέθηκε σήμερα το πρωί με μαχαίρι σε…

21 Δεκεμβρίου 2023

Έρχεται μείωση των χρεώσεων για ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας

Μείωση των χρεώσεων που επιβαρύνουν την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν στην…

21 Δεκεμβρίου 2023

Επανεξελέγη πρόεδρος στο σωματείο ιδιοκτητών ταξί Βόλου ο Δημήτρης Φιλίππου

Μετά από τις αρχαιρεσίες που έγιναν στο σωματείο ιδιοκτητών ταξί Βόλου επανεξελέγη και πάλι ο…

21 Δεκεμβρίου 2023

Εκτός έδρας παίζουν οι “μεγάλοι” στη Σούπερ Λιγκ

Εκτός έδρας παίζουν οι «μεγάλοι» σήμερα για τη 15η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Ο πρωτοπόρος…

21 Δεκεμβρίου 2023