Τοπικά

Να δοθεί παράταση για αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες- Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο

 

Η αντίρρηση που θα εκφράσει ένας ιδιοκτήτης γης για τον χαρακτηρισμό τμήματος του γεωτεμαχίου του ως δασικού, θα κοστίζει ποσό, που θα αφορά στο τμήμα του γεωτεμαχίου και όχι το σύνολο αυτού, διευκρινίστηκε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου του δικαστικού μεγάρου.
Αν δηλαδή ένα γεωτεμάχιο είναι έκτασης 20 στρεμμάτων και δασικό έχει χαρακτηριστεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών το ένα στρέμμα, η αντίρρηση του ιδιοκτήτη θα αφορά το ένα στρέμμα, όχι το σύνολο του γεωτεμαχίου. Το κόστος έκφρασης αντίρρησης ξεκινάει από 10 ευρώ και φθάνει τις 3.300 ευρώ στις πάνω από 3.000 στρέμματα εκτάσεις.
Το ενδιαφέρον για τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα χαρακτηρισμού αγροτικών εκτάσεων που ανακύπτουν, είναι μεγάλο, όπως διαφάνηκε στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και την οποία παρακολούθησαν δεκάδες δικηγόροι. Κεντρική ομιλήτρια η διευθύντρια Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας κ. Ελένη Δημητρακοπούλου.
Το συμπέρασμα από τη χθεσινή εκδήλωση είναι πως οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί για τη διαδικασία και τίθεται επιτακτικά το αίτημα παράτασης της προθεσμίας, όπως θα το θέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το ΤΕΕ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών ανέφερε μεταξύ άλλων πως για την υποβολή ένστασης, χρειάζεται η απόδειξη έννομου ή ενοχικού δικαιώματος, καθώς και η ύπαρξη συντεταγμένων μέσα από τοπογραφικό διάγραμμα.
Από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου ο κ. Μιχ. Βασιλικός ανέφερε ότι προβλήματα εντοπίζονται όσον αφορά στον χρόνο υποβολής των ενστάσεων, που είναι μικρός, για να μπορέσει κανείς να ετοιμάσει τον φάκελο υποβολής των αντιρρήσεων. Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση στην προθεσμία, που τελειώνει στις 28 Απριλίου 2017 για τους κατοίκους Ελλάδος, ενώ παρατείνεται για άλλες 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού. «Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές οι οποίες πρέπει να επιμηκυνθούν, γιατί είναι ορατό το να γίνουν αδικίες και να μην μπορέσουν αρκετοί να υποβάλουν αντιρρήσεις. Μάλιστα ο νόμος εισάγει και μαχητό τεκμήριο της γνώσεως από την ανάρτηση και αυτό επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Δηλαδή θα πρέπει ένας κάτοικος εξωτερικού να βρίσκεται στο ίντερνετ, να δει ότι έγινε ανάρτηση, να βρει ανθρώπους στην Ελλάδα, να ετοιμάσει φάκελο, να βρει συντεταγμένες κ.λπ. Ύστερα η προετοιμασία των αντιρρήσεων είναι ένα έργο σχετικά δύσκολο. Σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να πούμε σε κάποιον ότι μέσα σε δύο μήνες πρέπει να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το τριγωνομετρικό σύστημα, για να έχει τις συντεταγμένες, να συμβουλευτεί οπωσδήποτε έναν δασολόγο αν είναι δάσος, δασική έκταση, αν είναι χορτολιβαδική έκταση και να χρησιμοποιήσει και έναν δικηγόρο, που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, που θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις εποικιστικές εκτάσεις, όπου προβλέπεται ως προϋπόθεση για την υποβολή των αντιρρήσεων ότι θα πρέπει να προσκομίσεις βεβαίωση, ότι η έκτασή σου είναι μέσα στην εποικισθείσα περιοχή, κάποιος που ζήτησε από τη Διεύθυνση στη Λάρισα ένα τέτοιο πιστοποιητικό, του είπαν ύστερα από 20-30 ημέρες θα χορηγηθεί», τόνισε ο κ. Βασιλικός.
«Γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά υπό πολύ μεγάλη χρονική πίεση και υποθέτω μνημονιακή πίεση. Το Δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες προβλέπονται από το 1979. Δεν είχαμε ποτέ κινήσει τη διαδικασία. Το κάναμε όποτε μας το επέβαλαν οι ξένοι», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

Ποιες περιοχές εντάσσονται
Στους δασικούς χάρτες περιλαμβάνονται οι περιοχές εκτός ορίων οικισμών. Έχουν ενταχθεί για τη Μαγνησία όλες οι δασικές περιοχές που βρίσκονται στα διοικητικά όρια όλων των Δήμων του Νομού, πλην των προκαποδιστριακών Δήμων Σκιάθου, Αλοννήσου, Βόλου και Ν. Αγχιάλου, λόγω του Κτηματολογίου και της νομολογίας του ΣτΕ. Όποιος πολίτης έχει ιδιοκτησία εκτός σχεδίου πόλης και εκτός ορίου οικισμών σε αυτές τις περιοχές, πρέπει να δει στον δασικό χάρτη με ποια μορφή εμφανίζεται η έκτασή του. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να έχει συντεταγμένες του κτήματός του και τοπογραφικό διάγραμμα και εφόσον διαπιστώσει ότι εμφανίζεται ως δασική έκταση κι αυτός θεωρεί πως είναι αγροτική, πρέπει να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί.
«Αν μία έκταση φαινόταν ως αγροτική το 1945 (αεροφωτογραφίες) και η οποία μεταγενέστερα δασώθηκε και σήμερα εμφανίζεται ως δάσος, αν ο ιδιοκτήτης αποδείξει πως με τις αεροφωτογραφίες του ’45 εμφανίζεται ως αγροτική έκταση και παράλληλα έχει και συμβόλαιο μεταγεγραμμένο πριν το 1946, μπορεί να ζητήσει με αίτησή του στο δασαρχείο, να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που να τον αναγνωρίζει ιδιοκτήτη», κατέληξε ο κ. Βασιλικός.

ΔΗΜΟ.Σ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Λαρίσης – photos

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στη Λαρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε άνδρας…

24 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Με λούτρινα και παιχνίδια περιμένουν στα νοσοκομεία τα παιδάκια που κρατούνταν όμηροι και απελευθερώθηκαν

Συγκινητικές εικόνες εκτυλίσσονται σήμερα στο Ισραήλ, όπου επιστρέφουν οι 13 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς. Ανάμεσά τους βρίσκονται…

24 Νοεμβρίου 2023

Παιδική πορνογραφία: Στα χέρια της αστυνομίας 25χρονος – Πώς διεθνής έρευνα «ξεσκέπασε» τη δράση του

Μία ακόμα υπόθεση φρίκης, παιδικής πορνογραφίας έρχεται να συγκλονίσει τη χώρα μας, καθώς στις «δαγκάνες»…

24 Νοεμβρίου 2023

Προαστιακός ξεκίνησε για το Αεροδρόμιο αλλά βρέθηκε στα Λιόσια – Νέα ιστορία ελληνικής παράνοιας

Απίστευτο αλαλούμ και μπέρδεμα που σίγουρα δεν συνάδει με τις υποδομές και τις μεταφορές μίας…

24 Νοεμβρίου 2023

Σωματίδιο εξαιρετικά υψηλής ενέργειας πέφτει στη Γη από το… πουθενά

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο και εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο που πέφτει στη Γη, το…

24 Νοεμβρίου 2023

Ελένη Τοπαλούδη: Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της κατέθεσαν συγγενείς της – Ζητούν 980.000 ευρώ

Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της Έλενης Τοπαλούδη κατέθεσε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας που…

24 Νοεμβρίου 2023