Κόσμος

Μπέρδεψαν τους Φιντέλ- Μια θανάσιμη παρεξήγηση

ΦΙΝΤΕΛ

Ανυπόστατη αποδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, η «είδηση» του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο, την οποία μετέδωσαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής αρκετά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η λανθασμένη πληροφόρηση δεν οφειλόταν σε φάρσα, αλλά σε μια «θανάσιμη» παρεξήγηση.

Το θάνατο του πρώην κουβανού ηγέτη αναμετέδωσε και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλούμενο ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια τη δημοσιοποίησε η ιταλική Corriere Della Sera, η οποία ωστόσο αργότερα απέσυρε την ανάρτηση.

Μία από τις εφημερίδες που έσπευσαν να μεταδώσουν την είδηση ήταν η ισπανόφωνη κουβανική εφημερίδα με έδρα το Μαιάμι, El Diario Las America. Παρόλα αυτά, με νέα της ανάρτηση η οποία τιτλοφορείται «Ένταση και σύγχυση για τις φήμες θανάτου του Φιντέλ Κάστρο», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για παρεξήγηση.

Τη φήμη πυροδότησαν η μακρά απουσία του Φιντέλ από τη δημόσια σκηνή σε συνδυασμό με μια προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη της κουβανικής κυβέρνησης, μια συνέντευξη που ωστόσο αργότερα διαψεύστηκε επίσης από το πρακτορείο AFP.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, φαίνεται πως πρόκειται απλώς για παρεξήγηση: Πριν από πέντε ημέρες βρέθηκε νεκρός ο γιος του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού της Κένυας, Ραΐλα Οτίγκα. Σημαντική λεπτομέρεια: ο νεκρός έφερε το όνομα Φιντέλ Κάστρο Οτίγκα, καθώς ο κενυάτης πρώην πρωθυπουργός είναι θαυμαστής του ηγέτη – σύμβολο της Κούβας.

O 41χρονος Οτίγκα, ο οποίος σύμφωνα με το Al Jazeera θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του πατέρα του, βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του την περασμένη Κυριακή. Οι αιτίες του θανάτου του παραμένουν μυστήριο.

Η τελευταία φορά που ο 88χρονος Φιντέλ Κάστρο έκανε δημόσια εμφάνιση ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε συναντηθεί με τον ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τον Αύγουστο είχε υπογράψει ένα διεθνές μανιφέστο για την «υπεράσπιση της Παλαιστίνης», με το οποίο καλούσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημειωτέον πως σήμερα συμπληρώνονται 56 χρόνια από την ημέρα που ο Επαναστατικός Στρατός του Φιντέλ Κάστρο μπήκε στην Αβάνα, επέτειος που γιορτάζεται με ιδιαίτερη επισημότητα στο νησί. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της σχέσης Κούβας – ΗΠΑ, ο αδελφός του Φιντέλ, Ραούλ, ανακοίνωσε νέες απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το