Τοπικά

«Μουσειοσκευή» «Κυκλαδικός Πολιτισμός» στο 10ο Γυμνάσιο

 

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που βρίσκεται στην Αθήνα επισκέφθηκε το 10ο Γυμνάσιο. Συγκεκριμένα μέσω δανεισμού από το ΚΔΑΠ Νεάπολης φιλοξένησαν στο σχολείο μία από τις μουσειοσκευές του μουσείου, δηλ. μια βαλίτσα που ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο και στόχο έχει να φέρει πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, έναν σιωπηλό πρέσβη εκπαίδευσης και πολιτισμού. Επιλέχθηκε η μουσειοσκευή με θέμα «Κυκλαδικός Πολιτισμός» στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, πιο συγκεκριμένα ο Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός με τα κυκλαδικά ειδώλια, τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης της εποχής αυτής. Με τη βοήθεια της μουσειοσκευής, τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν και έρχονται σε επαφή με την καθημερινότητα των κατοίκων τους και τις ασχολίες τους. Το έντυπο υλικό για τον εκπαιδευτικό, οι εικόνες, τα βιβλία, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά κυρίως τα ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων, δίνουν στο μαθητή την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος που συντόνισε η φιλόλογος κ. Μπαλτατζή Σοφία, σε συνεργασία με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Κοτζαγιώτου Αποστολία, ήταν να γίνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον, να προσεγγίσουν την ιστορία βιωματικά μέσα από το παιχνίδι, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, να ψυχαγωγηθούν και να μην πλήξουν, να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη και τη φαντασία τους και το πέτυχαν. Βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία και οι μαθητές και η καθηγήτρια προσεγγίζοντας το μάθημα της ιστορίας μέσα από ομαδικές δραστηριότητες πάντα με το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.
Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έδειξε με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο πώς συνδυάζεται μέσα στην τάξη η γνώση με τη χαρά, την απόλαυση και τη δημιουργία. Ο δανεισμός από το ΚΔΑΠ Νεάπολης της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κασσελάκης: Άμεσα μέτρα €3,2 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Άμεσα μέτρα ύψους 3,2δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνουν οι προτάσεις του Στέφανου…

12 Μαρτίου 2024

Μενίδι: Θρήνος για τον 19χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ο Ξανθόπουλος

Σκηνές που θυμίζουν αρχαία τραγωδία διαδραματίζονται στη λεωφόρο Δεκελείας, στο Μενίδι, όπου τα ξημερώματα έχασε…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο δράστης

Νέο ομοφοβικό επεισόδιο σημειώθηκε, τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου. Συγκεκριμένα, έγινε…

12 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη – Οι πρώτες επεμβάσεις και το σχόλιο Γεωργιάδη

Από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία…

12 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγο πριν τις εκλογές

Δεκαπέντε χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, πάνω από 270 φάκελοι, 100 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και μια διαδικασία που…

12 Μαρτίου 2024

Απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Την χτυπούσε μπροστά στο παιδί τους

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με το θύμα της επίθεσης…

12 Μαρτίου 2024