Κόσμος

Moderna: Θέμα εβδομάδων το εμβόλιο που θα στοχεύει την Όμικρον

Σε μερικές εβδομάδες ξεκινά η Moderna τις κλινικές δοκιμές για εμβόλιο που θα στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς η τροποποίηση που απαιτείται στο υπάρχον σκεύασμα ώστε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη κάλυψη είναι σχετικά εύκολη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας, Στεφάν Μπανσέλ.

Η εταιρεία δεν αναμένει προβλήματα στην ανάπτυξη του ενισχυμένου εμβολίου και πρόκειται να αρχίσει άμεσα τη σχετική διαδικασία, είπε ο κ. Μπανσέλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger.

Η Moderna ελπίζει να αρχίσει στις αρχές του 2022 τις κλινικές δοκιμές, καθώς «απαιτούνται μόνο μικρές τροποποιήσεις για την Όμικρον. Δεν πρόκειται να έχουμε κανένα πρόβλημα», όπως είπε ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας.

Πλέον η εταιρεία αναμένει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με το νέο στέλεχος ώστε να προχωρήσει την ανάπτυξη του νέου εμβολίου. «Αυτό θα πάρει καναδυό εβδομάδες», κατά τον κ. Μπανσέλ.

«Θα απαιτηθούν μερικοί μήνες ώστε να παραγάγουμε 500 εκατομμύρια δόσεις μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Όμως η παραγωγική μας δυνατότητα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη σήμερα από ό,τι πριν έναν χρόνο», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Moderna.

Εφόσον ρυθμιστικές αρχές όπως η FDA των ΗΠΑ ή η Swissmedic της Ελβετίας απαιτήσουν περαιτέρω έρευνες, αυτό θα προσθέσει τουλάχιστον τρεις μήνες στη διαδικασία. «Ορισμένες αρχές ζητούν μελέτη, ενώ άλλες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Κατά τη γνώμη μου αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σοβαρά εξελίσσεται η ασθένεια», είπε.

Η εταιρεία έχει παραγάγει μεταξύ 700 και 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού φέτος, και προβλέπει την παραγωγή ακόμη περισσότερων το 2022, ενώ για πρώτη φορά έχει πλέον και διαθέσιμο απόθεμα 30 εκατ. δόσεων, κατά τον κ. Μπανσέλ.

Πηγή: Reuters

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το