Τοπικά

Μητέρα και γιος στο ψαροκάικο για παραγάδια

Ο Νίκος Νικολάου, με έδρα τη βόρεια Εύβοια, βγαίνει σχεδόν καθημερινά και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει για το μεροκάματο. Είναι επαγγελματίας ψαράς από τα 18 του χρόνια, από τους μικρότερους σε ηλικία στην Ελλάδα. Ψαρεύει κυρίως στις Σποράδες, σε Σκιάθο και Σκόπελο και ειδικεύεται στο ψάρεμα μπακαλιάρου.
Μαζί του στο μεροκάματο και στο καΐκι είναι και η μητέρα του Ευαγγελία Σταμούλου η οποία έχει πολλές γνώσεις, καθώς ψάρευε για χρόνια μαζί με τον σύζυγό της.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Ο Νίκος ξεκίνησε στο καΐκι από μικρός, μαζί με τον πατέρα του που απεβίωσε πρόσφατα. Σήμερα είναι 20 ετών και είναι από τους πιο μικρούς επαγγελματίες αλιείς. Όσα χρόνια θυμάται τον εαυτό του να ψαρεύει, φέτος, όπως μας είπε, είναι η χειρότερη χρονιά. Τα ψάρια είναι λίγα και τα έξοδα είναι μεγάλα. Υπάρχουν μέρες που παιδεύεται στη θάλασσα από τα χαράματα και δεν βγάζει ούτε τα έξοδα του σκάφους. Οι μήνες που μπορούν να ψαρέψουν οι επαγγελματίες αλιείς που ειδικεύονται στο παραγάδι, όπως εκείνος, είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, καθώς επικρατούν οι πιο κατάλληλες συνθήκες. Αυτή την εποχή τα ψάρια έχουν και τις καλύτερες τιμές. Το χειμώνα αναγκάζεται να κάνει κι άλλη εργασία προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.

Ο Νίκος με έναν μεγάλο μπακαλιάρο

Μία τυπική ημέρα ξεκινάει πριν το ξημέρωμα, από τις 3.30 τη νύχτα. Στις 6 το ξημέρωμα έχει αρχίσει να ρίχνει τα παραγάδια του. Η απόσταση που ρίχνει τα παραγάδια του βρίσκεται 4 ώρες από το ψαράδικο χωριό του το Ψαροπούλι (Βασιλικά Ευβοίας). Ξεκινάει λοιπόν με ρότα για Σκιάθο και συνεχίζει βόρεια της Σκοπέλου. Το παραγάδι με το οποίο ψαρεύει θέλει, για όσους γνωρίζουν, αρκετή διαδικασία, χρόνο και υπομονή. Το δόλωμα που βάζει για να πιάσει τους μπακαλιάρους είναι η φρίσα. Μέχρι τις 8 το πρωί έχει ολοκληρωθεί το ρίξιμο των παραγαδιών και από τις 10 και ύστερα ξεκινάει να τα μαζεύει. Ο μπακαλιάρος ψαρεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η μέρα που βρεθήκαμε δίπλα του δεν πήγε τόσο καλά στο ψάρεμα, καθώς μπόρεσε να πιάσει μόλις 20 κιλά μπακαλιάρο που είναι λίγη ποσότητα για ένα παραγαδιάρικο 11 μέτρων. Τα χοντρά τα παραγάδια ρίχνονται από 190-300 οργιές. Σε κάθε ψαριά δουλεύει έως 2.000 αγκίστρια. Για να σηκώσει όλα τα παραγάδια θέλει γύρω στις 7 ώρες.

«Τα ψάρια κυρίως πηγαίνουν στην ιχθυόσκαλα. Ο έμπορας μπορεί να πουλήσει από 15 έως 20 ευρώ. Οι τιμές που πουλούν τα ιχθυοπωλεία είναι ακόμη μεγαλύτερες. Όταν δεν υπάρχει ψάρι οι τιμές ανεβαίνουν. Όμως για εμάς τους ψαράδες το μεροκάματο είναι λιγότερο από 15 ευρώ το κιλό» μας είπε η κ. Ευαγγελία, που αγωνίζεται καθημερινά με το γιο της για το μεροκάματο. Το μέγεθός τους είναι συνήθως ένα κιλό, αλλά μπορεί να φτάσει και τα δύο. Τα έξοδά μας είναι πάρα πολλά. Πετρέλαιο 50 λίτρα / ημέρα που είναι στα 1,30 (καθώς έχει απαλλαγή ΦΠΑ) άρα σύνολο 70 ευρώ περίπου. Για δόλωμα επίσης πληρώνουμε 60-80 ευρώ την ψαριά. Το καΐκι για να βγάλει λοιπόν τα έξοδα πρέπει να πιάσει πάνω από 20 κιλά μπακαλιάρους. Αν πιάσει λιγότερα μπαίνεις μέσα και ούτε το μεροκάματο δεν παίρνεις. Και βρίσκεσαι στη θάλασσα από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα».
Ο Νίκος με τη σειρά του έχει απελπιστεί από τη φετινή χρονιά και δεν ξέρει αν θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το επάγγελμα και στο μέλλον. «Από 1η Οκτωβρίου βγαίνουν για ψάρεμα οι ανεμότρατες και μειώνονται κατά πολύ τα μέρη που μπορούν να πάνε για ψάρεμα. Οι ανεμότρατες κάνουν μεγάλη ζημιά στα ψάρια. Έχουν έναν σάκο ως απόχη και τον σέρνουν όλη μέρα στον βυθό. Οι ανεμότρατες πρέπει να ψαρεύουν λιγότερο χρόνο. Αυτές ψαρεύουν όλη μέρα και δεν αφήνουν τίποτα στον βυθό.
Η δουλειά δεν σταματάει καθόλου. Επιστρέφω από όλη την ημέρα κατά τις 8 το βράδυ και πάλι πριν το ξημέρωμα στο καΐκι…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το