Τοπικά

Μήνυμα από τον ευεργέτη Χαράλαμπο Τσιμά σε αντικαπνιστική εκδήλωση (photos)

“Θέλω να βρίσκομαι δίπλα στον άνθρωπο και ψάχνω να βρω αιτίες για να βοηθώ τους συνανθρώπους μου.  Ήθελα να κάνουμε μια εκδήλωση για να πούμε στον κόσμο πως όποιος καπνίζει κάνει το πιο καταστροφικό πράγμα για τον εαυτό του”.  Με αυτά τα λόγια ο ευεργέτης του Βόλου Χαράλαμπος Τσιμάς μίλησε για την αντικαπνιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Εξωραϊστική Λέσχη με πρωτοβουλία δική του και του  Ροταριανού Ομίλου Βόλου.

Ο κ. Τσιμάς εξέφρασε το παράπονό του για το κράτος αναφορικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. “Η κοινωνία ξέρει τα καταστροφικά αποτελέσματα του τσιγάρου όμως ψηφίζει νόμους τους οποίους δεν εφαρμόζει.  Δεν είναι δυνατόν να πάω σε ένα εστιατόριο να φάω με το εγγονάκι μου και να έχω κάποιον δίπλα που θα καπνίζει. Εύχομαι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης να το ακούσουν αυτοί που πρέπει και να πάρουν αποφάσεις που θα βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας” είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με ομιλητή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη. Συμμετείχε επίσης ο πνευμονολόγος του Βόλου κ. Κωνσταντίνου Χρήστου και η συγγραφέας – εκπαιδευτικός Γεροστάθη Ζωή με το βιβλίο «Χοπ …Τρύπωσα», η οποία θα διαθέσει το κέρδος από την πώληση του βιβλίου στην ΕΛΕΠΑΠ.

Ο κ. Γουργουλιάνης ήταν μέρος της επιτροπής του έγραψε τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους αλλά παραιτήθηκε όταν δεν υλοποιήθηκε η εφαρμογή του.
“Όταν ασχολήθηκα με αυτό ήμουν πολύ περήφανος καθώς συμμετείχα σε κάτι πολύ σημαντικό, αλλά γρήγορα είδα την απογοήτευση, δηλαδή να καπνίζουν οι άνθρωποι παντού και όλος αυτός ο νόμος έγινε καπνός”.

Ο καθηγητής τόνισε πως η αντικαπνιστική ενημέρωση πρέπει να γίνει με ευρηματικούς τρόπους και να ξεκινήσει από τα παιδιά.
“Το βιβλίο  της κ. Γεροστάθη είναι μια εξαιρετική ιδέα καθώς μιλάει στα παιδιά εναντίον του καπνίσματος. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά τηλέφωνα με εφαρμογές και παιχνίδια εναντίον του καπνίσματος” δήλωσε ενώ πρόσθεσε πως στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπάρχει μάθημα στο οποίο οι φοιτητές μαθαίνουν για το κάπνισμα.

Ερωτηθείς γιατί δεν εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι.
“Ο νόμος εφαρμόστηκε παντού, στην Τουρκία, στην Γουατεμάλα…  Εδώ δεν υπάρχει έλεγχος στα κέντρα.  Αλλά φταίμε και εμείς γιατί δεν σεβόμαστε τους άλλους.  Η παιδεία είναι σημαντική αλλά η εφαρμογή του νόμου με ελέγχους. Στο εξωτερικό, όπου εφαρμόστηκε, τα καταστήματα είχαν περισσότερο κόσμο” σημείωσε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ.  Γουργουλιάνης έδωσε  στον κ. Τσιμά τιμητική πλακέτα για την σημαντική προσφορά του.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γιάννα Τερζή: «Διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό πριν από τρία χρόνια»

Μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Instagram, η Γιάννα Τερζή θέλησε να μοιραστεί με…

2 Δεκεμβρίου 2023

Χριστούγεννα με τις τιμές στα ύψη: 10% ακριβότερο το εορταστικό τραπέζι – «Εκμεταλλεύονται τον πληθωρισμό»

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν για το φετινό εορταστικό τραπέζι οι…

2 Δεκεμβρίου 2023

Εκτός έδρας παίζουν στην Α1 ΕΣΚΑΘ Ανόρθωση και Αγριά

Εκτός έδρας παίζουν Ανόρθωση και Αγριά, που φιγουράρουν στην 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς με Πρωτέα Γρεβενών δίνει η Νίκη

Ίσως τον σημαντικότερο αγώνα της φετινής χρονιάς δίνει η Νίκη. Σήμερα στις 17.00 στο Κλειστό…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τι είναι τα «διαστημικά σπίτια» που σχεδιάζουν Έλληνες επιστήμονες με Σουηδό αστροναύτη

Στο ξεκίνημα της επόμενης δεκαετίας, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), μέσα από μια ευαίσθητη, προσεκτικά…

2 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Βασιλικός: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, άφησε την Πέμπτη (30/11) ο βραβευμένος Έλληνας…

2 Δεκεμβρίου 2023