Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Τι αναφέρει η συμβολαιογραφική πράξη για την κηδεία του

Την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων είχε εκφράσει ο Μίκης Θεοδωράκης με συμβολαιογραφική πράξη. Με αυτήν όριζε επιπλέον τους εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας, ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία.

Το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2020 και εμπεριέχει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά τον θάνατο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, τέθηκε υπ’ όψιν του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ως αποδεικτικό στοιχείο εν όψει της αυριανής απόφασης για το ποιο γραφείο τελετών θα αναλάβει τα της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων, όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και τη σύζυγό του, εφόσον το επιθυμεί, από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτόν. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από τον φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Ως εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας όρισε τον Γιώργο Αγοραστάκη, πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, και τη γραμματέα του, Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμού του».

Ειδική μνεία είχε γίνει από τον Μίκη Θεοδωράκη και στο γραφείο τελετών, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες μετά τον θάνατό του, δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Μάλιστα, αναφέρει ρητά ότι για λόγους αντικειμενικούς και μόνον οι δύο εκτελεστές έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών.

Τέλος, στο ίδιο έγγραφο, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία «να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο».

Το θέμα με την επιλογή του γραφείου τελετών που θα αναλάβει τη διαδικασία της κηδείας και ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη ανέκυψε κατά τη συζήτηση ενώπιον του Πρωτοδικείου, το πρωί της Δευτέρας, σχετικά με την εφαρμογή της επιθυμίας του μουσικοσυνθέτη για τον τόπο ταφής του.

Η απόφαση για τις λεπτομέρειες της ταφής αναμένεται αύριο, Τρίτη, στις 8 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το μεσημέρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου εκτίθεται η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, για το ύστατο χαίρε στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ.-7 μ.μ.), και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ.-3 μ.μ.) οπότε και θα γίνει η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το