Τοπικά

Μέτρα στήριξης ζητούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες – Μείωση εργασιακού ωραρίου μετά την αύξηση του κατώτατου

 

Κίνητρα και στηρίξεις, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους, ζητούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της Μαγνησίας. Οι ίδιοι τονίζουν πως από πέρυσι με την αύξηση του κατώτατου μισθού υπήρξαν επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να μετατρέψουν τα οκτάωρα των εργαζομένων τους σε εξάωρα ακόμη και τετράωρα.
Οι μικρομεσαίοι σημειώνουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ στα 830 κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά το κράτος θα πρέπει να στηρίξει και τους ίδιους για να μπορέσουν να δίνουν τους νέους αυτούς μισθούς.
Αναφέρουν μάλιστα τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές υποχρεώσεις, το ενεργειακό κόστος και τις πρώτες ύλες, ως σημαντικά εμπόδια για να μπορέσουν να καλύψουν το νέο μισθολογικό κόστος που διαμορφώνεται.
Από τη Δευτέρα 1η Απριλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα πρέπει να τονωθεί η κατανάλωση που σημειωτέον από το 95% επί του ευρωπαϊκού μέσου όρου που βρισκόταν το 2009, τώρα έχει πέσει στο αντίστοιχο 67%. Η τόνωση της κατανάλωσης επιφέρει βέβαια ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Από την άλλη όμως θα πρέπει να υπάρξουν και φοροελαφρύνσεις, όπως στο κομμάτι του ΕΝΦΙΑ για τους επαγγελματικούς χώρους. Ακόμη να αυξηθούν και οι αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση ακόμη περισσότερο.
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος τόνισε πως «η αύξηση των μισθών αποτελεί πάγια θέση των εμπορικών συλλόγων, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση. Γι’ αυτό και είναι καλοδεχούμενη η αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την άλλη, όμως θα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις για την κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους, όπως είναι η μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί βλέπουμε πως από το 2019 μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 27%, δηλαδή από τα 650 ευρώ μικτά στα 830 ευρώ μικτά, με την κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες της επιχειρηματικότητας».
Επίσης τόνισε πως υπάρχουν περιπτώσεις μικρομεσαίων που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τον νέο κατώτατο μισθό, όπως διαμορφώθηκε τον τελευταίο χρόνο, γι’ αυτό και μείωσαν το ωράριο από οκτάωρο σε εξάωρο, πεντάωρο. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα όλα τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται και η κατανάλωση περιορίζεται, άρα ο επαγγελματίας δεν διαθέτει μια οικονομική άνεση.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά τόνισε πως «οτιδήποτε αφορά αύξηση στους μισθούς, τον επαγγελματία τον βρίσκει σύμφωνο. Οποιαδήποτε αύξηση υπάρξει για τα τσέπες των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, και των συνταξιούχων, είναι καλοδεχούμενη. Από την άλλη, όμως, όταν το μισθολογικό κόστος τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς, υπάρχουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, νέα τεκμήρια στην φορολογία, και δεν υπάρχει κάτι το ανταποδοτικό για τον επαγγελματία, τότε αυτό μας προβληματίζει ως κλάδο. Βέβαια το ποσό που θα πέσει στα χέρια του εργαζόμενου από την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι 39 ευρώ καθαρά σε μια περίοδο που αυξάνονται οι τιμές παντού».
Μάλιστα τόνισε πως με το νέο φορολογικό σύστημα θα πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα επηρεαστεί αρνητικά η πορεία των προσλήψεων.
Το 2002 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 710 ευρώ και το 2023 έφτασε στα 780 ευρώ, ενώ ένα χρόνο μετά στα 830 ευρώ.
Στο ερώτημα αν υπήρξε το προηγούμενο διάστημα αλλαγή των συμβάσεων, με πιο ελαστικά ωράρια η ίδια τόνισε πως υπήρξαν περιπτώσεις μείωσης εργασιακού ωραρίου σε εξάωρο και τετράωρο, ακόμη και μπλοκάκι, γιατί διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος ο επαγγελματίας να κλείσει την επιχείρησή του. Από την άλλη υπάρχουν και οι επαγγελματίες που κράτησαν τα οκτάωρα στους εργαζόμενους τους και κανείς δεν ρωτά για τον κόπο που κάνουν, ώστε να βρουν χρήματα και να τους πληρώνουν, τη στιγμή μάλιστα που το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από τα διάφορα εργαλεία, όπως ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ. Πρέπει να υπάρξουν και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα προς όφελος των μικρομεσαίων».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τα 5 λεπτά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων και η φονική ενέδρα – «Δεν θυμάμαι τίποτα», λέει ο δολοφόνος

Όλα τα κομμάτια του παζλ της άγριας δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το…

5 Απριλίου 2024

Εφημερίδες: Δεν κυκλοφορούν σήμερα – Απεργία στο πρακτορείο διανομής

Άκαρπη ήταν η συνάντηση της Τετάρτης που είχαν οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων του πρακτορείου…

5 Απριλίου 2024

Συλλαλητήριο για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

  Την αντίδραση των νεφροπαθών Μαγνησίας έχει προκαλέσει το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν αυξηθεί…

5 Απριλίου 2024

Από 17 Απριλίου οι προσφορές για τον διαγωνισμό αφής κανδηλίων και καθαριότητας στον «Κούκο»

  Ανοιχτός δημόσιος και ηλεκτρονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τον Δήμο Βόλου για την υπηρεσία «Αφή…

5 Απριλίου 2024

Προς επαναλειτουργία η Παλιά Ηλεκτρική

Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του το θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής…

5 Απριλίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ (ΕΡΩΤΑ) ΤΑΒΛΑΡΙΔΗ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και…

5 Απριλίου 2024