Τοπικά

Μειώθηκε 10% το ιικό φορτίο κορωνοϊού στον Βόλο

Νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών Covid-19, πάνω από τα επίπεδα του περυσινού Δεκεμβρίου, καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ. Το επταήμερο που τέλειωσε στις 24 Δεκεμβρίου, χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία 1.496 ασθενείς, συγκριτικά με 1.373 στην προηγούμενη έκθεση. Η αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων φτάνει το 37%. Η Ελλάδα διανύει τη χειρότερη πανδημική έξαρση των τελευταίων έξι μηνών, προειδοποίησε την Παρασκευή ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. «Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με Covid-19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο» πρόσθεσε. Και προειδοποίησε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας «δεν είναι αμελητέα». Η νέα έκθεση καταγράφει επίσης 62 θανάτους ασθενών 33-99 ετών, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο των 53 νεκρών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Είναι όμως πολύ μικρότερος από τους 170 νεκρούς την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Αυξημένη κυκλοφορία του ιού δείχνουν και οι μετρήσεις στα λύματα, με το ιικό φορτίο να παρουσιάζει άνοδο σε 5 από τις 10 πόλεις που εξετάζονται. Στον Βόλο το ιικό φορτίο μειώθηκε 10%.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα 102 κρούσματα του στελέχους JN.1, το οποίο παρακολουθείται από τον ΠΟΥ ως στέλεχος ενδιαφέροντος χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο. Συνοπτικά τα ευρήματα της έκθεσης:
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):
Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη Covid-19:
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.496) παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.094) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.250). Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=13) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=26) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=51). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54. Καταγράφηκαν 62 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 39-99 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=53) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=170). Την εβδομάδα 48, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (33%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%) και την ΒΑ.2.86 (22%). Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 102 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης:
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 51/2023 νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 51/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 76 δείγματα: 74 τύπου Α και 2 τύπου Β. Από τα 71 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 56 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV:
H θετικότητας RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μέτρα προστασίας έναντι του κοροναϊού (SARS COV-2) και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ. Όπως επισημαίνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Τα μέτρα
Ο ΕΟΔΥ, συστήνει τα ακόλουθα: 1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. 2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς. 3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας. 4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. 5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: Υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες
Όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΔΥ: «Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το