Τοπικά

Μειώθηκαν τα μολυσματικά απόβλητα στο «Αχιλλοπούλειο»

Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού κατά 20%, εγκατάσταση ηλιοθερμικού σταθμού, περιορισμός των μολυσματικών αποβλήτων, αντικατάσταση των πλαστικών με τις υφασμάτινες σακούλες για την τοποθέτηση του ιματισμού είναι μεταξύ των στόχων της διοίκησης, προκειμένου το Νοσοκομείο Βόλου να καταστεί ακόμη πιο οικολογικό.
Οι στόχοι και οι μέχρι τώρα δράσεις παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου και διοργανώθηκε από το Γραφείο Εκπαίδευσης του ιδρύματος.

Την ενεργειακή κατάσταση στο «Αχιλλοπούλειο» παρουσίασε ο αναπληρωτής διοικητής κ. Χάρης Αποστολίδης που τόνισε πως το ενεργειακό προφίλ του Νοσοκομείου Βόλου βρίσκεται πάνω από τον γενικό μέσο όρο των νοσοκομείων και αυτό αφορά στην υιοθέτηση οικολογικών και περιβαλλοντικών δράσεων και την αποτελεσματικότητά τους. Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν, ώστε το περιβαλλοντικό ίχνος του Νοσοκομείου, ενός μεγάλου οργανισμού, να μειωθεί ακόμη περισσότερο».
Ο κ. Αποστολίδης σημείωσε πως «όσον αφορά στη θερμική ενέργεια για κάθε κλίνη του Νοσοκομείου αντιστοιχούν τον χρόνο 25 μεγαβατώρες, ενώ σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχούν 17 μεγαβατώρες για το κάθε κρεβάτι. Για τη θερμότητα το Νοσοκομείο Βόλου χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, όπου το 60% διοχετεύεται στη θέρμανση, το 28% στο ζεστό νερό και το 12% στα μαγειρεία. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το ποσοστό για το ζεστό νερό και αυτό θα το πετύχουμε με την εγκατάσταση ηλιοθερμικού σταθμού αξίας 120.000 ευρώ, μια εγκατάσταση που έχει ήδη προβλεφθεί μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προχωρεί».

Καίριο σημείο για το ενεργειακό προφίλ του Νοσοκομείου είναι η ψύξη, ο εξαερισμός και ο φωτισμός. Μάλιστα το Νοσοκομείο πληρώνει τον χρόνο στη ΔΕΗ ένα ποσό κοντά στα 900.000 ευρώ.
«Αναφορικά με τον φωτισμό, για όσες λάμπες αντικαθίστανται, πλέον τοποθετούνται λάμπες led. Επίσης για την ψύξη και τον εξαερισμό υπάρχουν προγράμματα παρακολούθησης εγκαταστάσεων που θέλουμε να τα εφαρμόσουμε» είπε ο κ. Αποστολίδης.
Κομβικής σημασίας είναι η κατανάλωση χαρτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Νοσοκομείο προμηθεύεται κάθε μήνα 300 πακέτα των 500 σελίδων. «Μέσω ενός προγράμματος ψηφιοποίησης που αφορά στα εισερχόμενα έγγραφα, αυτό που θέλουμε, είναι να μειώσουμε τη χρήση χαρτιού μέχρι και 20% επισήμανε ο αναπληρωτής διοικητής κ. Αποστολίδης.
Τέλος για το ζήτημα των μολυσματικών αποβλήτων ο ίδιος επισήμανε πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή μείωση των μολυσματικών αποβλήτων. Το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος του 2017 καταγράφηκαν 17 τόνοι μολυσματικών αποβλήτων, ενώ το αντίστοιχο φετινό η ποσότητα μειώθηκε στους 14,7 τόνους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την καλύτερη διαλογή των αποβλήτων, την ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και τον πιο συστηματικό έλεγχο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024