Τοπικά

Μειώνονται οι μαθητές που καπνίζουν – Στροφή και των νέων στο ηλεκτρονικό τσιγάρο 

Σταδιακή μείωση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια το ποσοστό μαθητών που καπνίζουν, ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης τάσης της ελληνικής κοινωνίας που κάνει βήματα στο να κόψει το τσιγάρο. Βέβαια αρκετοί στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια εξέλιξη για την οποία οι πνευμονολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.
Στο Πορφυρογένειο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση του ΕΠΑΛ Αγριάς, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.

Ο πρώην πρύτανης τόνισε αρχικά πως «το κάπνισμα είναι αρρώστια και προσωπικά αλλά και άλλοι συνάδελφοι είχαμε κάνει μια εκτίμηση πως διανύουμε τα τελευταία χρόνια του καπνίσματος. Τέτοιες εκτιμήσεις είχαν γίνει και για άλλες ασθένειες, όπως για την ευλογιά. Φαίνεται όμως, πως με το κάπνισμα δεν πετύχαμε στην εκτίμησή μας. Και αυτό γιατί το κάπνισμα με τη μορφή του τσιγάρου με καπνό μεταλλάσσεται σε ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ακούγεται ότι κάποιος που κάνει ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί να ασκείται, να γυμνάζεται, χωρίς όμως να έχουμε δεδομένα για κάτι τέτοιο, άρα είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς τέτοια συμπεράσματα. Θυμίζω ότι οι άνθρωποι κάπνιζαν για 400 χρόνια και μετά κατάλαβαν ότι το τσιγάρο κάνει κακό. Άρα το μήνυμά μας ως επιστήμονες είναι ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχωρίσει το κάπνισμα από το άτμισμα».

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη «στους δέκα καπνιστές οι επτά χρησιμοποιούν το τσιγάρο με καπνό και οι τρεις το ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο μπήκε στη ζωή πολλών από το 2011 και η χρήση του αυξάνεται συνεχώς ακόμη και μεταξύ των εφήβων. Αυτό που λέμε είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί μέθοδο διακοπής του καπνίσματος».
Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως «η μείωση των τσιγάρων που καπνίζει ο κόσμος στην Ελλάδα αγγίζει το 10-15% τον χρόνο στα τελευταία έτη. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η μείωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης έχει μειωθεί και το ποσοστό των εφήβων που καπνίζουν. Παλιότερα ήταν στο 30-35% και τώρα είναι αρκετά κάτω από το 30%».
Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αγριάς κ. Νίκος Μπαμπανίκος επισήμανε πως «θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερωθούν οι μαθητές μας για το σημαντικό θέμα του καπνίσματος από ένα άξιο γιατρό και επιστήμονα, όπως είναι ο κ. Γουργουλιάνης, που μας έκανε την τιμή να βρίσκεται εδώ».
Ο μαθητής Φώτης Ιωάννης καταγόμενος από την Αργαλαστή είπε πως «οι μαθητές σήμερα είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για να μην καπνίζουν. Πιστεύω πως το ποσοστό των εφήβων που καπνίζουν είναι μειωμένο και αυτό οφείλεται στην ενημέρωση που υπάρχει σήμερα, αλλά και στην οικονομική κρίση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το