Τοπικά

Με ξυλόσομπα η θέρμανση στο Νηπιαγωγείο Κισσού

 

Περισσότερα από 35.000 ευρώ και μόνο για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία θα πρέπει να διαθέσει τον φετινό χειμώνα η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων με πετρέλαιο.
Η αγωνία για τη διακύμανση των τιμών μεγαλώνει στους ορεινούς Δήμους που έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να καίνε το πετρέλαιο αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την πόλη, καθώς το υψόμετρο προκαλεί άλλες ανάγκες.
Άλλωστε ένα σχολείο στο βουνό χρειάζεται να έχει θέρμανση από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο.
Ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου κ. Απόστολος Σουλδάτος τόνισε πως ο χειμώνας φέτος θα είναι δύσκολος και οι τιμές υψηλές. Δυστυχώς τα χρήματα που λαμβάνει η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν φτάνουν για τις δαπάνες θέρμανσης. «Εμείς έχουμε δέκα κτήρια από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και για κάθε τρίμηνο λαμβάνουμε 17.000 ευρώ, όπου, όμως, περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα, δηλαδή εκτός από τη θέρμανση, και οι επισκευές, η γραφική ύλη, η πληρωμή των λογαριασμών και άλλα. Πέρυσι για τη θέρμανση των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών διαθέσαμε 35.000 ευρώ. Υπολογίζουμε ότι φέτος με τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο μπορεί να φτάσουμε και τις 40.000 ευρώ που θα χρειαστούμε. Από το αρμόδιο υπουργείο έχουμε ζητήσει με έγγραφο να λάβουμε επιπλέον χρηματοδότηση για τα σχολεία, καθώς είμαστε ένας ορεινός Δήμος, όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγάλες».
Σύμφωνα με τον ίδιο ένα Δημοτικό Σχολείο θα χρειαστεί για όλη την περίοδο ανάλογα με το μέγεθος πέντε με εννιά τόνους σε πετρέλαιο θέρμανσης.
«Ξέρουμε ότι θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας από την άποψη του κόστους και ελπίζουμε να μη γυρίσουμε πάλι στα ξύλα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλδατος συμπληρώνοντας πως από όλα τα σχολεία μόνο το Νηπιαγωγείο στον Κισσό θερμαίνεται με ξύλα.
Όπως τονίζεται στο Νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν δέκα παιδιά από τον Κισσό, το Ανήλιο, τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Ιωάννη, τα θετικά της ξυλόσομπας είναι πως δημιουργείται στον εσωτερικό χώρο καλή ζέστη, ενώ και τα παιδιά είναι μαθημένα από τα σπίτια τους να έχουν ζέστη από ξυλόσομπες. Επίσης, αν γίνει διακοπή ρεύματος, το κτήριο θα συνεχίσει να έχει κανονικά ζέστη και δεν θα επηρεαστεί. Ένα ακόμη θετικό είναι πως λόγω της αφθονίας σε ξύλα το κόστος για τον Δήμο είναι χαμηλότερο.
Και φαίνεται πως το Νηπιαγωγείο θα συνεχίζει να ζεσταίνεται με ξύλα, καθότι η αντικατάσταση με καυστήρα πετρελαίου μάλλον δεν συμφέρει οικονομικά.
Ο κ. Σουλδάτος ανέφερε πως έχουν γίνει ήδη οι συντηρήσεις καυστήρων των σχολείων για να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα η θέρμανση.
Αναφορικά με τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είπε πως κατά μέσο όρο το κόστος θέρμανσης υπολογίζεται τον χρόνο μέχρι τα 20.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το