Κατηγορίες: Ελλάδα

Με πυροσβεστήρες κατά μεταναστών

Με πυροσβεστήρες επέλεξαν σήμερα να αντιμετωπίσουν τους μετανάστες στην Κω οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, μία μέρα το σάλο που προκάλεσε το χαστούκι ενός αστυνομικού σε νεαρό πρόσφυγα. Το πρωί είχαν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ μεταναστών που ήθελαν να φύγουν από το νησί και ανδρών της αστυνομίας.

Νωρίτερα έκκληση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι ξεπερνούν τις 7.000 στυο νησί, απηύθυνε με δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης.

«Υπάρχει κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» αναφέρει ο δήμαρχος της Κω και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυρίτσης υπογραμμίζει: «Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες. Η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός».

Ο δήμαρχος της Κω σημειώνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και επισημαίνει την ανάγκη να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες από το νησί, να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις, να τελειώσει ο μύθος με τη διαδικασία ταυτοποίησης, καθώς με 7.000 παράνομους μετανάστες στο νησί και 600 έως 800 να φτάνουν καθημερινά δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και να υπάρξει φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Χριστοδουλοπούλου: 2.500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας μέχρι το τέλος του 2015
Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα προχωρήσει στη δημιουργία θέσεων σε χώρους ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, πράγμα που όφειλε να το έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, και στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από τη συνολική χρηματοδότηση των 474 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί για πέντε συν δυο χρόνια, τα 260 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία.

«Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό», αναφέρει η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2014. Δεν το έκανε και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεούταν να έχει φτιάξει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014, δυόμισι χιλιάδες θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, που ούτε αυτό έπραξε. Για αυτό υποσχεθήκαμε εμείς στην πρώτη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2015, πως θα τις δημιουργήσουμε ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015», επισήμανε.

Συμπλήρωσε δε πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα εγκρίθηκε πριν από 10 ημέρες και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκταμίευσή του. Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα διατεθούν για ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο και για να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες ασύλου, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, εγκρίθηκαν αυτόν τον μήνα 23 πολυετή εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Η συνολική χρηματοδότηση των εγκριθέντων προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2014-2020. Θα μπορούν τώρα να δοθούν χρήματα στα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που δέχονται επίσης σημαντικό όγκο μεταναστών.

Ποτάμι: Καλοκαιρινή ραστώνη και ιδεοληψίες
«Οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα κατάφεραν. Τα ελληνικά νησιά είναι ξανά πρώτη είδηση στα ξένα μέσα. Μόνο που αυτή την φορά είναι για το χάος που έχει δημιουργηθεί με την ανεξέλεγκτη είσοδο δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το παραμικρό σχέδιο. Κανένα σχέδιο στο Λιμενικό – κανένα σχέδιο στην διεκπεραίωση των εγγράφων – κανένα σχέδιο στην επαναπροώθηση των μεταναστών ή στην εγκατάσταση των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής. «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» – μόνο που αυτός ο αυτοσχεδιασμός κρατάει εδώ και 6 μήνες» αναφέρει σε σχόλιο του το Ποτάμι.

Και συνεχίζει: «Αν έλειπαν μάλιστα οι μεμονωμένες προσπάθειες δημοσίων λειτουργών και εθελοντών, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα ήταν ακόμη ξεχασμένοι στις παραλίες. Το Ποτάμι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυρία Χριστοδουλοπούλου και τον κύριο Δρίτσα και τους είχε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Οι ιδεοληψίες τους όμως και προφανώς και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν τους επέτρεψαν να ασχοληθούν με το μείζον εθνικό θέμα. Χρέος του Πρωθυπουργού είναι να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους που έτσι κι αλλιώς δεν ασκούν».

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον ανθρωπιστικό θέμα
Για «εικόνες ντροπής» με «πρόσφυγες στα όρια της απόγνωσης», που εκθέτουν τη χώρα σε όλο τον κόσμο, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και καλεί την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό «να σταματήσει να λιάζεται να ασχοληθεί σοβαρά με ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα», αξιοποιώντας «τις προτάσεις που υπεύθυνα κατέθεσε πρόσφατα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024