Κόσμος

Με Ελληνική “συνταγή” έφτιαξε εστιατόριο αλληλεγγύης στο Λονδίνο

estiatorio-londino 2
Μια πολυπολιτισμική κουζίνα στο κέντρο του Λονδίνου έχει καταφέρει εδώ και μερικά χρόνια να αλλάξει τις ζωές γυναικών μεταναστριών και προσφύγων.

Εμπνευσμένη από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελληνίδα νταντά της ως μετανάστρια στις ΗΠΑ αλλά και από το πνεύμα της φιλοξενίας στη χώρα μας, η 29χρονη Ελληνογερμανίδα Νικάνδρη Κόπκε άνοιξε το εστιατόριο «Mazi Mas», παίρνοντας ως σεφ αποκλειστικά γυναίκες, μητέρες και μετανάστριες. Φιλοδοξεί, μάλιστα, όπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής», να επεκτείνει την ιδέα στην Αθήνα αλλά και σε κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου.
Οπως η ίδια η Νικάνδρη (Νίκη) αναφέρει, «το ”Mazi Mas” ξεκίνησε με την ιστορία μιας γυναίκας», της Μαρίας Μαρούλη από την Κάρυστο Ευβοίας, η οποία στην περίοδο της χούντας μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της.
Παρόλο που όνειρό της ήταν να ανοίξει τη δική της μικρή επιχείρηση, ένα αρτοποιείο, αντιμετώπισε τέτοιες δυσκολίες ως γυναίκα μετανάστρια που ποτέ δεν κατάφερε να το πραγματοποιήσει. Επειτα από πολλά χρόνια, έχοντας εγκατασταθεί στην Αστόρια, έψαχνε για εργασία, όταν είδε μια αγγελία για νταντά στην ελληνική εφημερίδα και ξεκίνησε να φροντίζει ένα κοριτσάκι δύο μηνών.

«Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα το κοριτσάκι αυτό -πλέον γυναίκα- βρέθηκε στο Λονδίνο και το πάθος της για τη μαγειρική που της εμφύσησε η νταντά και νονά της την οδήγησε να εργαστεί εθελοντικά σε κουζίνες σε όλο το Λονδίνο, όπου γνώρισε γυναίκες όπως εκείνη: μετανάστριες που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά», αφηγείται η Νικάνδρη στην ιστοσελίδα του εστιατορίου της.

Αναγνώριση του έργου των γυναικών
«Εκείνη είναι ο λόγος που αγαπώ το φαγητό και τη μαγειρική και που αποφάσισα να αφιερώσω την καριέρα μου, τιμώντας την εργασία που κάνουν οι γυναίκες στο σπίτι», μας είπε η 29χρονη Νίκη, που μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και έχει καταγωγή από τα Τρίκαλα και την Πελοπόννησο.

«Αυτή είναι η ουσία του Mazi Mas, η αναγνώριση της τεράστιας συμβολής των γυναικών στην κοινωνία, του ότι θρέφουν και μεγαλώνουν όλους μας ώστε να είμαστε ευγενικοί και ικανοί άνθρωποι», τόνισε για το εστιατόριό της, το οποίο άνοιξε πριν από τρία χρόνια κοντά στο κέντρο του Λονδίνου, για να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει απασχόληση για γυναίκες που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες.

Και οι 11 υπάλληλοι του εστιατορίου είναι γυναίκες, ενώ οι επτά σεφ του είναι όλες μητέρες, κατάγονται από το Ιράν, τη Νικαράγουα, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, το Περού και την Τουρκία και ετοιμάζουν μια ποικιλία πιάτων από τις χώρες τους, με το μενού να αλλάζει καθημερινά. Οι σερβιτόροι είναι εθελοντές, γυναίκες στην πλειονότητά τους, αλλά υπάρχουν και άντρες.

«Οι πελάτες είναι και των δύο φύλων, κυρίως Βρετανοί, αλλά έρχονται και πολλοί μετανάστες – και Ελληνες. Το προτιμούν κυρίως 20άρηδες και 30άρηδες και άτομα που είναι πολιτικοποιημένα, από τον χώρο της Αριστεράς και ευαισθητοποιημένα για το Προσφυγικό και για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε η Νίκη.

estiatorio-londino 3

Και στην Ελλάδα
«Εχω μεγάλα όνειρα για το ”Mazi Mas”, θα ήθελα να δω ένα εστιατόριο σε κάθε μεγάλη πόλη του πλανήτη, επειδή αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που αφορά όλον τον κόσμο», μας εξομολογείται.

Εχει ανοίξει ήδη με franchise ένα Mazi Mas στο Σίδνεϊ και άλλο ένα βρίσκεται στα σκαριά στο Βερολίνο, ενώ η 29χρονη ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι έχει «ξεκινήσει συζητήσεις με μια ομάδα στην Αθήνα που ενδιαφέρεται να ανοίξει εκεί ένα». «Θα μου άρεσε να δω ένα εστιατόριο ”Mazi Mas” στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε πηγή τόσης έμπνευσης για αυτό», λέει η Νίκη, εκτιμώντας ότι στη χώρα μας «υπάρχει τεράστια ευκαιρία για ένα εστιατόριο Mazi Mas».

«Η κατάσταση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι φρικτή. Η Ελλάδα είναι μια πολωμένη κοινωνία, η ακροδεξιά είναι δυστυχώς σε άνοδο», εξήγησε η Κόπκε, δηλώνοντας «σοκαρισμένη» από τη βία εναντίον μεταναστών στην Αθήνα.

«Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες φημίζονται για τη φιλοξενία, την ευγένεια και το καλωσόρισμά τους απέναντι στους ξένους και αυτό είναι που επίσης ενέπνευσε τη σύλληψη και το όνομα του ”Mazi Mas”. Μάλιστα πρόσφατα αυτό φάνηκε στα νησιά, όπου κάποιοι Ελληνες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν και να σώσουν ζωές προσφύγων από τη Συρία. Νομίζω ότι πρέπει να συντηρήσουμε το ελληνικό πνεύμα της φιλοξενίας, του καλωσορίσματος και της ευγένειας», μας είπε.

estiatorio-londino 4

Περήφανη για την καταγωγή της
Η 29χρονη κοπέλα, η οποία γεννήθηκε στο Βερολίνο από Γερμανό πατέρα και Ελληνοαμερικανίδα μητέρα, μιλάει ελληνικά, τα οποία έμαθε από τη νονά της, και είναι ιδιαίτερα περήφανη για την ελληνική καταγωγή της.

«Ο παππούς μου έφτασε στις ΗΠΑ από το Γαρδίκι, ένα μικρό χωριό στα βουνά των Τρικάλων. Πήγε στην Ουάσιγκτον, Περιφέρεια της Κολούμπια, και άνοιξε εκεί εστιατόριο, ίσως από εκεί πήρα το επιχειρηματικό πνεύμα! Η γιαγιά μου γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον ΠΚ από Ελληνες γονείς που κατάγονταν από χωριό της Πελοποννήσου», ανέφερε η κοπέλα.

«Η Ελλάδα και η Νέα Υόρκη είναι τα δύο μέρη στον κόσμο που θεωρώ ”σπίτι μου”. Εχω περάσει όλα μου τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και η οικογένειά μου έζησε για λίγο διάστημα στην Αθήνα, όταν ήμουν μικρή πήγα νηπιαγωγείο εκεί.

Ερχομαι στην Ελλάδα δύο φορές τον χρόνο για να δω τη νονά μου και τον εγγονό της, τον οποίο βάφτισα», μας λέει και θυμάται τη νονά της να της λέει ότι όταν ήταν παιδί έλεγε: «Δεν είμαι Αμερικανίδα. Είμαι Ελληνίδα. Aκόμα έτσι νιώθω. Το πνεύμα μου είναι ελληνικό και το όνειρό μου είναι να ζήσω κάποια στιγμή στην Ελλάδα».

estiatorio-londino 5

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΕΦ
«Νιώθουμε σαν να μαγειρεύουμε στο σπίτι μας»

Η κουζίνα του εστιατορίου «Mazi Mas» άλλαξε ριζικά τη ζωή και των επτά σεφ που είναι μητέρες, μετανάστριες από την Αφρική, την Ασία και τη Νότιο Αμερική. Δύο από αυτές, η Ρομπέρτα από τη Βραζιλία και η Αζεμπ από την Αιθιοπία, που εργάζονται στο εστιατόριο από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του αφηγήθηκαν στο «Εθνος της Κυριακής» πώς «σώθηκαν» από τη Νίκη Κόπκε.

«Ζούσα στο Λονδίνο με τον σύζυγό μου, αλλά μετά τη γέννηση του γιου μας για οκτώ χρόνια δεν μπορούσα να βρω δουλειά. Δεν είχα καθόλου γνωριμίες και κανέναν τρόπο να βρω εργασία», μας είπε η Ρομπέρτα, υπεύθυνη κουζίνας του «Mazi Mas», η οποία θυμάται το πώς «άλλαξε η ζωή» της, όταν άρχισε να δουλεύει εθελοντικά ως μαγείρισσα σε μια καφετέρια όπου γνώρισε τη Νίκη. «Μου είπε ότι θα άνοιγε ένα μαγαζί που θα απασχολούσε μόνο γυναίκες, κυρίως μητέρες, και θα μπορούσαμε να εκπαιδευτούμε και να εργαστούμε. Το βρήκα φανταστική ιδέα!».

Ακόμα δυσκολότερα ήταν τα πράγματα για την σεφ Αζεμπ από την Αντίς Αμπέμπα, χωρισμένη μητέρα ενός παιδιού 14 ετών. «Ηρθα με τον γιο μου από την Αιθιοπία στο Λονδίνο το 2011 και δεν μπορούσα να βρω δουλειά. Ξεκίνησα να μαγειρεύω παραδοσιακά πιάτα από την Αιθιοπία σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, όπου η Νίκη εκπαιδευόταν. Εκεί μου πρότεινε να δουλέψω στο εστιατόριό της που μόλις είχε ανοίξει», είπε η Αζεμπ και δήλωσε ενθουσιασμένη για την ευκαιρία που της δόθηκε να συνδυάζει τη μαγειρική με την εργασία, αλλά και για το ότι γνώρισε τόσους πολλούς φίλους μέσω του εστιατορίου.

Σαν οικογένεια
Εκτός από εργασία οι γυναίκες στο «Mazi Mas» αποκτούν ένα δεύτερο σπίτι. «Νιώθουμε σαν να μαγειρεύουμε στο σπίτι μας και το εστιατόριο είναι κάτι σαν οικογένεια για εμάς, ενώ τα παιδιά μας κάνουν πολλή παρέα μεταξύ τους», μας είπε η Ρομπέρτα. «Στο περιβάλλον του ”Mazi Mas” υπάρχει συνεργασία και όχι ανταγωνισμός όπως σε όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια του κόσμου και είμαστε πάντα χαρούμενες. Η Νίκη δεν δίνει εντολές, ζητάει να δίνουμε ιδέες και να παίρνουμε αποφάσεις».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το