Τοπικά

Μαζί για τον Βόλο: “Η έωλη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μονάδα SRF βοηθάει τον σχεδιασμό του Α. Μπέου”

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται για την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου, καταγγέλλοντας την εισήγηση ως έωλη και προωθητική του σχεδιασμού του Δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου, ενώ στηλιτεύει έντονα την επιλογή του Περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού, να αμφισβητήσει την έρευνα του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουργουλιάνη και του καθηγητή Πολυτεχνείου, Γ. Σαχαρίδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, και η απόφαση της πλειοψηφίας, συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής Βόλου για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής του απορριμματογενούς καυσίμου SRF. Παρά την αρχικά αρνητική εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, για την παραγωγή SRF από το εν λόγω εργοστάσιο, η πλειοψηφία έλαβε μια έωλη απόφαση, διότι ενέκρινε τη μελέτη του Δήμου Βόλου, με τη σημείωση πως δεν θα ήθελε να περιλαμβάνεται γραμμή παραγωγής SRF. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι, παρά τους αστερίσκους, το συγκεκριμένο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραγωγή SRF, με αποτέλεσμα η μόνη επιλογή, που υπαγορεύει η διαφωνία στην παραγωγή SRF, είναι η αρνητική γνωμοδότηση.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, Ιάσονας Αποστολάκης, παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του και τοποθετήθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις της δημιουργίας του εν λόγω εργοστασίου στην τοπική κοινωνία, για την αναντιστοιχία του με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και τα μοντέλα-παραδείγματα διαχείρισης απορριμμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, ζητώντας από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να τα λάβουν υπόψιν τους στο πλαίσιο της διαδικασίας γνωμοδότησης.

Η επιλογή της ηγεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας να διαχειριστεί επικοινωνιακά την απόφασή της για έγκριση του εργοστασίου παραγωγής SRF με σκοπό να εξευμενίσει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, η συκοφάντηση της πορείας χιλιάδων Βολιωτών και η εξίσωσή της με μεμονωμένες ακραίες και απόλυτα καταδικαστέες συμπεριφορές και η αμφισβήτηση της έρευνας διακεκριμένων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με την αέρια ρύπανση στο Βόλο, αποτελούν προσβολή της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Η απαξίωση της επιστημονικής έρευνας και η προσπάθεια ταύτισής της με μικροπολιτικές σκοπιμότητες αποτελούν σοβαρό ατόπημα και στίγμα στη θητεία του Κ. Αγοραστού, αλλά και ένδειξη μιας πολιτικής αντίληψης που επιζητά την υπαλληλοποίηση της έρευνας και της επιστήμης στην εκάστοτε πολιτική εντολή και σκοπιμότητα.

Δυστυχώς, οι τοποθετήσεις φορέων, συλλογικοτήτων, των υπόλοιπων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, του βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, κατά της δημιουργίας του εργοστασίου δεν εισακούστηκαν.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το