Πολιτισμός

«Το Μαύρο Άλογο» σε Μεταξουργείο-Αχίλλειο

Με την ταινία «Το Μαύρο Άλογο» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία (έναρξη 21.30) και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στο Αχίλλειο στις 21.15 (έναρξη 21.30).

«Το Μαύρο Άλογο» – «The Dark Horse», Νέα Ζηλανδία, 2014. Παραγωγή Τομ Χερν, σκηνοθεσία Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον, σενάριο Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον, φωτογραφία Ντένσον Μπέικερ, μοντάζ Πίτερ Ρόμπερτς, μουσική Ντέινα Λαντ. Πρωταγωνιστούν: Κλιφ Κέρτις, Τζέιμς Ρόλστον, Κερκ Τόρανς, Μιριάμα ΜακΝτάουελ, Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον. Διάρκεια 124 λεπτά.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το «Μαύρο Άλογο» είναι μία ταινία για τη συντριβή και το μεγαλείο του ανθρώπου που αγωνίζεται να νικήσει τη μοίρα του και έρχεται φορτωμένο με βραβεία.

Ο Τζένεσις Ποντίνι, πάσχει από διπολική διαταραχή σύμφωνα με την «ιατρική» διάγνωση. Είναι όμως και ιδιοφυία στο σκάκι, όσο και χαρισματικός δάσκαλος. Η συναισθηματική του νοημοσύνη είναι η πιο ευγενής και η πιο απόλυτη μορφή γενναιότητας και γενναιοδωρίας. Με την καθοδήγηση και την εποπτεία του, τα παρατημένα από την κοινωνία παιδιά της απόκληρης κοινότητάς του θα δώσουν τη μάχη να ανατρέψουν τα δεδομένα που τα έχουν καταδικάσει να βρίσκονται στο περιθώριο. Τίποτα όμως δεν είναι τόσο απλό ή τόσο σύνθετο. Η ζωή βαδίζει ανάμεσα σε κυλιόμενες πέτρες.

Ο ήρωας, δοσμένος εξαιρετικά από τον Κλιφ Κέρτις, σε μια ερμηνεία που δίνει στο φιλμ το κέντρο βάρους του, ένας άνθρωπος με μια ιδιοφυή λάμψη, αλλά και βαθιά προβλήματα, δεν χάνει ποτέ την πολυπλοκότητά του κι ακριβώς αυτό είναι που τον κάνει συναρπαστικό.

Κι αν το φιλμ δεν αποφεύγει να ακολουθήσει μια γνώριμη πορεία στον τρόπο που ο Τζεν θα πάρει μια ομάδα από παιδιά που δεν είχαν ευκαιρίες και θα τους δείξει τον τρόπο για έναν μικρό θρίαμβο, δεν παύει να παραμένει από την αρχή έως το τέλος ένα αληθοφανές, δίχως καλλωπισμούς πορτρέτο, ενός ανθρώπου και μιας κοινότητας.

Κι ένα γλυκόπικρο κι ευτυχώς όχι ιδιαίτερα διδακτικό μάθημα, για το πώς ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες η θέληση και το πάθος μπορούν να υπερνικήσουν τα περισσότερα εμπόδια.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η χήρα που έγινε τροφή για τα γουρούνια και το νεκρό κουτάβι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη μεγαλύτερη δίκη της μαφίας στην Ιταλία

Περισσότερα από 200 άνθρωποι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά…

29 Νοεμβρίου 2023

«Σε ηλικία 12 ετών, με πούλησαν στον σύζυγό μου για 8 ευρώ» – Στο Μαλάουι, οι οικογένειες κοριτσιών τα σταματάνε από το σχολείο για να τα παντρέψουν

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε όλο τον κόσμο, ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται μέχρι…

29 Νοεμβρίου 2023

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, με την…

29 Νοεμβρίου 2023

Καύσιμα: Μπετόν αρμέ η τιμή της βενζίνης – Επιμένει σε υψηλά επίπεδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για τα Χριστούγεννα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει και ένας από τους…

29 Νοεμβρίου 2023

Στα «μαχαίρια» ζευγάρι επιχειρηματιών – Χώρισαν και την «κάρφωσε» στις Αρχές για φοροδιαφυγή

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ένα -πρώην πια- ζευγάρι, με φόντο το μοίρασμα της κοινής…

29 Νοεμβρίου 2023

Επιστήμονες εντόπισαν έξι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι – Μοναδική ανακάλυψη

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε…

29 Νοεμβρίου 2023