Τοπικά

Μαθητές Δημοτικού στα ίχνη ηλεκτρονικών «παγίδων» – Από τη ενημερωτική συνάντηση του στο 4ο Σχολείο Ν. Ιωνίας με Γ. Σκόνδρα

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο που έγινε στο σχολείο από τον Ανθυπαστυνόμο και Σύνδεσμο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Νομού Μαγνησίας κ. Γεώργιο Σκόνδρα, οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος» θέλησαν να του πάρουν συνέντευξη.
«Αφού δέχτηκε με χαρά την πρότασή μας, ήρθε ξανά στην σχολική μας αίθουσα αυτή την φορά». Ως «Κατσιρελάκια» «Εμείς ρωτήσαμε κι εκείνος απάντησε…»

-Τι είναι ο ιός;
Ο ιός είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να στείλει προσωπικά στοιχεία σε έναν κακοποιό ώστε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Υπάρχουν πολλά είδη ιών, τα πιο συχνά είναι τα Worms, ο Trojan και Zombie κ.α.
-Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν ιό;
Ένας ιός πάντα μπορεί να εισέλθει σε μια συσκευή. Για να χτίσουμε ένα «τείχος», μπορούμε να κατεβάσουμε ένα anti-virus, το οποίο είναι ένα αντιβιοτικό πρόγραμμα που μπορούμε να αποκτήσουμε με πληρωμή.

-Ποιες ιστοσελίδες επιτρέπεται να επισκεφθούμε;
Μπορούμε να επισκεφθούμε ιστοσελίδες ανάλογες για την ηλικία μας και φυσικά αυτές που μας επιτρέπουν οι γονείς μας. Όλα τα κράτη ενώθηκαν και δημιούργησαν νόμους για να προστατεύσουν τα δικαιώματα μας, επειδή κατανοούν τους κινδύνους. Αν βάζουμε την αληθινή μας ηλικία συνήθως δεν κινδυνεύουμε σε κάποιο παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση δεν επικοινωνούμε με κανέναν, γιατί δεν ξέρουμε ποιος πραγματικά βρίσκεται από πίσω και τι πραγματικά θέλει. Μπορεί να θέλει να κάνει κακό στη συσκευή σας ή σε εσάς τους ίδιους. Συνήθως όταν μπαίνουμε σε κάποια ιστοσελίδα που δεν είναι ασφαλής, γράφει στην κορυφή της ιστοσελίδας ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα cyberkids.gr από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

-Πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, εάν πέσουμε θύμα ηλεκτρονικού bullying;
Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, είναι να σβήσουν κάτι από αυτά που συμβαίνει ή να μην πουν τίποτα σε κανέναν. Οτιδήποτε συμβεί και μας ανησυχήσει ή ακόμα κι αν φτάσουμε στο επίπεδο να μας εκφοβίσουν , η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να μην πειράξουμε καθόλου τη συσκευή μας, να μη σβήσουμε το παραμικρό και να ενημερώσουμε τους γονείς μας. Κατόπιν, να πάμε στην αστυνομία, ώστε να βρεθούν τα «ίχνη» αυτού που μας «επιτέθηκε».

-Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους hackers και τους crackers;
Μία δύσκολη ερώτηση που έχει αντίστοιχα μία δύσκολη απάντηση. Αλλά θα την εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται. Οι hackers έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στους υπολογιστές και προσπαθεί με κακόβουλο τρόπο να εισβάλλει σε λειτουργικά συστήματα. Θέλουν να δείξουν τις ικανότητές τους και που πάσχει το σύστημα , προκειμένου να τους προσλάβουν οι εταιρίες και συνήθως είναι ακίνδυνοι. Οι crackers δεν είναι απαραίτητο να έχουν φοβερές ικανότητες στους υπολογιστές. Είναι κοινοί κακοποιοί, «διαδικτυακοί κλέφτες», οι οποίοι θέλουν να κλέψουν κάποιο αρχείο μέσα από τις ηλεκτρονικές συσκευές μας ή να προκαλέσουν κάποια βλάβη, είτε για να διασκεδάσουν, είτε για να μας απειλήσουν με σκοπό αν θέλουμε αυτά που μας έκλεψαν να τους δώσουμε χρήματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το