Ροή

Μαρία Σαμαρά: Οι επαγγελματίες χρειάζονται μέτρα στήριξης από τον Δήμο

Οι επαγγελματίες στην εστίαση και τον τουρισμό χρειάζονται μέτρα στήριξης από τον Δήμο για να μπορέσουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους

Στις 3 Μαΐου, τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης και στις 15 Μαΐου επαναλειτουργούν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αφού τότε έχει οριστεί και η επίσημη έναρξη για την φετινή τουριστική χρονιά.
Έχει περάσει ένα εξάμηνο από την τελευταία φορά που οι επιχειρήσεις αυτών των δύο κλάδων λειτούργησαν για τελευταία φορά. Η εστίαση και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο πιο σημαντικά πληττόμενους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με δεδομένη την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και εργαζομένων.
Οι επαγγελματίες επέστρεψαν στις επιχειρήσεις τους και ήδη πραγματοποιούν τις πρώτες εργασίες επισκευών, συντηρήσεων και προμηθειών για να είναι έτοιμοι.
Αλλά η επαναλειτουργία τους χρειάζεται κεφάλαια κίνησης και ευρύτερη οικονομική στήριξη από την πολιτεία, όπως είναι η επιδότηση των πάγιων δαπανών.
Συγχρόνως οι επιχειρήσεις χρειάζονται και την έμπρακτη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην εστίαση υπάρχουν για ακόμη μια φορά σημαντικές προϋποθέσεις για την διάταξη των τραπεζιών στους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να προστατεύονται όλοι από τον ιό. Αυτό που θα χρειαστούν ως «οξυγόνο» οι επιχειρήσεις, είναι ο χώρος για να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. Γι’ αυτό λοιπόν, απαιτείται η δημοτική αρχή να διαθέσει στους καταστηματάρχες τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για να μπορέσουν να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Επιπλέον θα απαιτηθεί μια συνολική ρύθμιση των δόσεων των επαγγελματιών που τώρα ανοίγουν ξανά τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν ρευστότητα Οι επιχειρήσεις αυτές που είναι εκατοντάδες στο Ανατολικό Πήλιο, θα περιμένουν πρώτα τα έσοδα και στη συνέχεια να μπορέσουν να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις τακτικές τους υποχρεώσεις προς το Δήμο. Εδώ χρειάζεται συνεννόηση με τον επαγγελματικό κλάδο, ώστε να μην «πνιγεί» στις υποχρεώσεις που θα είναι συνεχείς, πριν ακόμη κάνει την επανεκκίνησή του. Πρόνοια θα πρέπει να υπάρξει και για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα.
Οι επιχειρήσεις στην εστίαση και τον τουρισμό συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ενισχύουν τα δημοτικά έσοδα και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Μετά από έξι μήνες αδράνειας οφείλει η δημοτική αρχή να τις βοηθήσει να «αναπνεύσουν» για να επιβιώσουν.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός στην Ευρώπη για την αφρικανική σκόνη – 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν τον ουρανό της Ελβετίας – Δείτε φωτογραφίες

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή,…

30 Μαρτίου 2024

AT&T: Μαζική διαρροή δεδομένων πελατών – Επηρεάστηκαν 73 εκατ. χρήστες

Η AT&T προχώρησε σε αλλαγή κωδικών πρόσβασης λογαριασμών για εκατομμύρια πελάτες της αυτή την εβδομάδα,…

30 Μαρτίου 2024

Λύγισε στη δεύτερη παράταση από τον Εθνικό Π. η Νίκη με 92-97

Μόνο αδιάφορο δεν ήταν το παιχνίδι μεταξύ Νίκη και Εθνικού στο Κλειστό Ν. Ιωνίας για…

30 Μαρτίου 2024

Θέμα στον Guardian το σχέδιο για υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής

Θέμα στο βρετανικό Guardian έγινε το σχέδιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για υποχρεωτική εκτέλεση…

30 Μαρτίου 2024

Κολωνός: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά – Πότε θα ξέρουμε τις τελικές ποινές

Τη Δευτέρα θα αποφασίσει το δικαστήριο αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 19 καταδικασθέντες για την…

30 Μαρτίου 2024

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

'Ενας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κι ένα άλλο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά σε…

30 Μαρτίου 2024