Τοπικά

Μαγνησία:Βαρύ…το πάπλωμα για μαθητές με απουσίες

Όλο και εντείνεται μετά την πανδημία το φαινόμενο να αργοπορούν οι μαθητές να μεταβούν στο σχολείο χάνοντας όχι μόνο 15 ή 20 λεπτά, αλλά ακόμη και ολόκληρες διδακτικές ώρες. Το πρόβλημα που υποδηλώνει μια σταδιακή χαλαρότητα στη σχέση του μαθητή με το σχολείο, έχει εντοπιστεί από τους διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας που κάνουν λόγο για ζήτημα με πολλές παραμέτρους.
Υπενθυμίζεται πως ένας μαθητής Γυμνασίου και Λυκείου μπορεί να κάνει μέχρι και 114 απουσίες. Από τον Σεπτέμβριο θα επανέλθουν οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες.
Διευθυντής σε Γυμνάσιο του Βόλου τόνισε πως υπάρχουν ορισμένοι μαθητές, οι οποίοι αντί να έρθουν στις 8 το πρωί που αρχίζουν τα μαθήματα, καθυστερούν και φτάνουν ένα τέταρτο ή και 20λεπτο και ζητούν να μπουν στην αίθουσα διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι που έχουν καταργήσει την πρώτη διδακτική ώρα και εμφανίζονται τη δεύτερη ώρα, δηλαδή μετά τις 9 το πρωί. Κάποιοι άλλοι μάλιστα απέχουν από τα μαθήματα στις ενδιάμεσες ώρες. Και όταν αρχίζει ένας να λείπει από το μάθημα, τότε ακολουθούν και ορισμένοι άλλοι. Διαπιστώνουμε ότι αυτή η χαλαρότητα στην προσέλευση είναι μετά την πανδημία. Βέβαια οι μαθητές νομίζουν ότι δεν θα τους βάλουν απουσίες, όταν καθυστερούν να έρθουν στο μάθημα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Οι απουσίες που μπορούν να κάνουν είναι 114 και όποιος τις υπερβεί μένει στην ίδια τάξη».
Από την πλευρά του διευθυντής γυμνασίου του πολεοδομικού συγκροτήματος τόνισε πως «η πανδημία έχει παίξει ρόλο στην χαλαρότητα από ορισμένους μαθητές να προσέρχονται στην ώρα τους στο σχολείο για τρεις λόγους. Πρώτον, λόγω της τηλεκπαίδευσης κάποιοι ξυπνούσαν μετά τις 8 το πρωί, άνοιγαν τον υπολογιστή, συνδέονταν με την ψηφιακή τάξη, και κοιμόντουσαν πάλι, οπότε είχαν συνηθίσει σε μια τέτοια πρακτική. Δεύτερον, όταν οι μαθητές επέστρεψαν στις αίθουσες, λόγω των πολλών κρουσμάτων την προπέρσινη χρονιά, έφευγαν από το μάθημα για να κάνουν το τεστ, ενώ έκλειναν και τμήματα, υπήρχε δηλαδή μια δυσλειτουργία. Τρίτον, με τις ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας για τις απουσίες που δεν προσμετρώνται λόγω γρίπης, κορωνοϊού, κάποιοι έχουν μπερδέψει τα πράγματα και νομίζουν ότι γενικώς δεν θα πάρουν απουσία, αν αργήσουν να έρθουν στο μάθημα».

Στο διαδίκτυο μέχρι ξημερώματα
Διευθύντρια ΕΠΑΛ σημείωσε πως το φαινόμενο αυτό υπάρχει χρόνια. Ίσως βέβαια να εντάθηκε μετά την πανδημία. Πάντως υπάρχουν μαθητές που έρχονται στο σχολείο μετά την πρώτη ώρα μαθήματος. Και, όπως μας λένε, γιατί τους βλέπουμε και αγουροξυπνημένους, μια αιτία είναι ότι αντί να κοιμηθούν νωρίς, σερφάρουν στο διαδίκτυο για αρκετές ώρες το βράδυ φτάνοντας ορισμένοι μέχρι και τα ξημερώματα. Και οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, αφού τα παιδιά τους κάτω από το πάπλωμα έχουν το κινητό και παίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης έδωσε και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα της αργοπορημένης προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο το πρωί λέγοντας πως «δεν πρέπει να λησμονούμε και την αιτία της ψυχολογικής αντίδρασης. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι μαθητές που αργούν να έρθουν στο σχολείο όχι γιατί δεν θέλουν να κάνουν μάθημα, αλλά επειδή το βιολογικό τους ρολόι αντιδρά αρνητικά στο να ξυπνήσουν νωρίς λόγω της πίεσης και του άγχους. Κατά το παρελθόν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις με μαθητές που προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νέο κανονισμό λειτουργάς των σχολείων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τονίζοντας πως μέχρι πρότινος αν ο μαθητής αργούσε να έρθει περίπου ένα τέταρτο στο σχολείο, μπορούσε ο διευθυντής να μην του βάλει κάποια απουσία. Αυτό, όμως αλλάζει από Σεπτέμβριο με τον νέο κανονισμό και θα μπαίνει απουσία».
Διευθυντές ΓΕΛ ανέφεραν επίσης πλέον απουσίες δεν κάνουν μόνο οι μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου που παραδοσιακά την άνοιξη μένουν σπίτι για την τελευταία προετοιμασία ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και μαθητές των δύο πρώτων τάξεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το