Τοπικά

Μαγνησία:Kτηνοτρόφοι σε αδιέξοδο

 

Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν οι παρεμβάσεις της πολιτείας να είναι ουσιαστικές, με γνώμονα το κοινό συμφέρον παραγωγών και καταναλωτών.
Ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Μαγνησίας κ. Γιώργος Τερζάκης μιλά στη «Θ» για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο οικονομικό κόστος στα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως στην πρώτη ύλη, το γάλα, στο οποίο οι τιμές έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο.
Οι τιμές των ζωοτροφών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τερζάκης έχουν πάρει την ανιούσα το τελευταίο διάστημα, κυρίως με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε με αποτέλεσμα το 1 κιλό γάλα να κοστίζει στον παραγωγό περίπου 1 ευρώ, πάντα μιλώντας για το κατσικίσιο γάλα, αλλά και το αιγοπρόβειο περίπου η τιμή είναι κοντά στο 1,50ευρώ.
Σε αυτό ενσωματώνονται το κόστος του φυράματος 0,40 λεπτά, το κόστος του τριφυλλιού 0,35 το κιλό και το άχυρο στα 0,15 λ. Αυτά αφορούν στο κόστος ανά ημέρα παραγωγής.
Οι πρόσφατες πλημμύρες και οι πυρκαγιές στη Μαγνησία μείωσαν την παραγωγή κατά 60%, ενώ χάθηκε μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου.
Παραγωγή υπάρχει όλο το χρόνο, αλλά επιβαρύνεται επιπλέον με κόστη που προσαυξάνουν την τιμή για τον καταναλωτή με αποτέλεσμα οι τιμές στο ράφι να φτάνουν και να ξεπερνούν ακόμα και το διπλάσιο της τιμής του παραγωγού.
Η φέτα είναι το δεύτερο σημαντικότερο γαλακτοκομικό προϊόν. Επιβαρύνεται και με επιπλέον κόστος από τα τυροκομεία, τα οποία αγοράζουν 6,90 ευρώ, πωλούν 8,90ευρώ και στον τελικό καταναλωτή φτάνει με τιμές που ξεπερνούν τα 12 με 15 ευρώ το κιλό.
Το γάλα φτάνει στον καταναλωτή από 2 ευρώ έως 3,50 ευρώ ανάλογα με την προέλευση του.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Ζητούν πλαφόν στις τιμές, μείωση του κόστους των ζωοτροφών που έχει αυξηθεί στο διπλάσιο τιμή προ κρίσης (0,16-0,28,σημερα 0,50 λ του ευρώ).
Οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα Κ.Α.Π δεν ευνοεί καθόλου τη νέα πραγματικότητα, το εργατικό κόστος διπλασιάστηκε στο μαντρί από 600 ευρώ στα 1.200 και πλέον αρκετοί συνάδελφοι μου σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα» δηλώνει απογοητευμένος ο κ Τερζάκης. Επίσης, επισημαίνει το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξει ο καταναλωτής.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι πλέον εάν δεν αντιδράσει ο καταναλωτής οι τιμές θα ανέβουν περισσότερο και θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Share
Ετικέτες: κτηνoτρόφοι

Πρόσφατα άρθρα

Συγκρατημένη αισιοδοξία αγροτών στο μπλόκο Αλμυρού

  Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης την…

10 Φεβρουαρίου 2024

Νέα ανάρτηση του Νίκου Παπαπέτρου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Βόλου Νίκος Παπαπέτρος σε χθεσινή του ανάρτηση ανέφερε: Τα…

10 Φεβρουαρίου 2024

Γερμανία: Πάνω από 10.000 μαθητές μαθαίνουν αρχαία ελληνικά στο σχολείο

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο ελληνομαθής πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, έστειλε το…

9 Φεβρουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Σοκάρει το νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας – Έστειλαν 18χρονο στο νοσοκομείο για ασήμαντη αφορμή

Άλλο ένα κρούσμα ενδοσχολικής βίας αυτή τη φορά μέσα σε σχολείο κατά τη διάρκεια διαλείμματος…

9 Φεβρουαρίου 2024

Τηλεργασία: Ένας στους τρεις εργαζόμενους σκέφτεται να παραιτηθεί αν του ζητηθεί περισσότερος χρόνος στο γραφείο

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας, έχουν διαμορφωθεί δύο σημαντικά αντίρροπες τάσεις…

9 Φεβρουαρίου 2024

Αιματηρό επεισόδιο στον Βόλο: Έβγαλε μαχαίρι μετά από καυγά

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Βόλου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει…

9 Φεβρουαρίου 2024