Τοπικά

Μαγνησία:Kτηνοτρόφοι σε αδιέξοδο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν οι παρεμβάσεις της πολιτείας να είναι ουσιαστικές, με γνώμονα το κοινό συμφέρον παραγωγών και καταναλωτών.
Ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Μαγνησίας κ. Γιώργος Τερζάκης μιλά στη «Θ» για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο οικονομικό κόστος στα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως στην πρώτη ύλη, το γάλα, στο οποίο οι τιμές έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο.
Οι τιμές των ζωοτροφών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τερζάκης έχουν πάρει την ανιούσα το τελευταίο διάστημα, κυρίως με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε με αποτέλεσμα το 1 κιλό γάλα να κοστίζει στον παραγωγό περίπου 1 ευρώ, πάντα μιλώντας για το κατσικίσιο γάλα, αλλά και το αιγοπρόβειο περίπου η τιμή είναι κοντά στο 1,50ευρώ.
Σε αυτό ενσωματώνονται το κόστος του φυράματος 0,40 λεπτά, το κόστος του τριφυλλιού 0,35 το κιλό και το άχυρο στα 0,15 λ. Αυτά αφορούν στο κόστος ανά ημέρα παραγωγής.
Οι πρόσφατες πλημμύρες και οι πυρκαγιές στη Μαγνησία μείωσαν την παραγωγή κατά 60%, ενώ χάθηκε μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου.
Παραγωγή υπάρχει όλο το χρόνο, αλλά επιβαρύνεται επιπλέον με κόστη που προσαυξάνουν την τιμή για τον καταναλωτή με αποτέλεσμα οι τιμές στο ράφι να φτάνουν και να ξεπερνούν ακόμα και το διπλάσιο της τιμής του παραγωγού.
Η φέτα είναι το δεύτερο σημαντικότερο γαλακτοκομικό προϊόν. Επιβαρύνεται και με επιπλέον κόστος από τα τυροκομεία, τα οποία αγοράζουν 6,90 ευρώ, πωλούν 8,90ευρώ και στον τελικό καταναλωτή φτάνει με τιμές που ξεπερνούν τα 12 με 15 ευρώ το κιλό.
Το γάλα φτάνει στον καταναλωτή από 2 ευρώ έως 3,50 ευρώ ανάλογα με την προέλευση του.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Ζητούν πλαφόν στις τιμές, μείωση του κόστους των ζωοτροφών που έχει αυξηθεί στο διπλάσιο τιμή προ κρίσης (0,16-0,28,σημερα 0,50 λ του ευρώ).
Οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα Κ.Α.Π δεν ευνοεί καθόλου τη νέα πραγματικότητα, το εργατικό κόστος διπλασιάστηκε στο μαντρί από 600 ευρώ στα 1.200 και πλέον αρκετοί συνάδελφοι μου σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα» δηλώνει απογοητευμένος ο κ Τερζάκης. Επίσης, επισημαίνει το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξει ο καταναλωτής.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι πλέον εάν δεν αντιδράσει ο καταναλωτής οι τιμές θα ανέβουν περισσότερο και θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το