Τοπικά

Μαγνησία:Φόβοι και ελπίδες για εμπόρους και ξενοδόχους

Το εμπόριο αντιμετωπίζει δυσκολίες, όμως, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί τη νέα τάση του καταναλωτή. Επίσης και οι ξενοδόχοι προσδοκούν να ξεπεράσουν γρήγορα τις δυσκολίες από τις πλημμύρες και οι καλές πληρότητες για τις γιορτές ήταν μια καλή εκκίνηση.
Μιλούν στη «Θ» οι πρόεδροι των ξενοδόχων και των εμπόρων κ.κ. Γιώργος Ζαφείρης και Απόστολος Οντόπουλος για τους φόβους και τις ελπίδες τους για τη χρονιά που μόλις άρχισε.

Ρεπορτάζ
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

Να μην χαθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024

Το 2023 τελείωσε και οι επιχειρήσεις εστίασης και τα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής πήραν μια ανάσα από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Μαγνησίας τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Την περίοδο των Χριστουγέννων οι πληρότητες άγγιξαν το 85% και για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς η κίνηση με τα πρόσφατα στοιχεία ήταν στο 75%.
Ο καιρός στέκεται σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. Τι λένε, όμως, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του κλάδο του τουρισμού. Η «Θ» επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Ζαφείρη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και του ζήτησε να μιλήσει για τους φόβους, αλλά και για τις ελπίδες που θα φέρει μαζί του το 2024.
Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι θα χάσουν το πρώτο τρίμηνο του 2024 που κυρίως διοργανώνονται πολλές μαθητικές εκδρομές και για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικοινωνίας και προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας μέσω των τουριστικών πρακτόρων, προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και να προλάβουμε, όπως δήλωσε, μια σημαντική απώλεια εισοδήματος όπως οι σχολικές εκδρομές.
Αυτό που ελπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ Ζαφείρης είναι ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως το οδικό δίκτυο στο Νότιο Πήλιο και κυρίως σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και να δοθεί η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες που ακόμα είναι τραυματισμένες. Ήδη η πολιτική ηγεσία γνωρίζει τα προβλήματα και έχει καταθέσει τις προτάσεις της για αποκατάσταση των ζημιών. «Περιμένουμε να δούμε και στην πράξη τις εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη για την περιοχή μας, προκειμένου η Μαγνησία και η Θεσσαλία γενικά να χαμογελάσουν ξανά…».

Είμαστε αισιόδοξοι για
το εμπορικό κομμάτι

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολο Οντόπουλο και του ζητήσαμε να μας κάνει μια πρόβλεψη για το εμπορικό κομμάτι όσο αφορά στο νέο έτος, καθώς και έναν απολογισμό για το έτος που φεύγει.

Μπορείτε να μας κάνετε μια πρόβλεψη για το 2024, πώς βλέπετε να πηγαίνουν τα πράγματα στον εμπορικό τομέα;
Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Το εμπόριο το τελευταίο διάστημα είχε μεγάλες μεταβολές που κυρίως έχουν να κάνουν με το ηλεκτρονικό εμπόριο που βλέπουμε πλέον να έχει μπει στη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση με το κύμα ακρίβειας, με την αβεβαιότητα στην ενέργεια δηλ. τώρα που θα αλλάξουν τα τιμολόγια με τα χρώματα που έχουν μπερδέψει τον κόσμο και δεν ξέρουν τι και πόσο θα πληρώσουν. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα αφιλόξενο για το επιχειρείν περιβάλλον, όμως, θα πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να αναδείξουμε σαν μικρές επιχειρήσεις τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να εστιάσουμε σε αυτά ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των μικρών επιχειρήσεων που πρέπει να αναδειχθεί;
Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων και αυτά είναι η προσαρμοστικότητα λόγω του μικρού μεγέθους, υπάρχουν διαπροσωπικές σχέσεις με μεγάλη μερίδα των πελατών και αυτό βοηθάει, υπάρχει ευελιξία στις προσαρμογές δηλαδή μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα νέα δεδομένα δηλαδή μιλάμε για ένα σχήμα πιο ευέλικτο και γι’ αυτό έχουν και τέτοια αντοχή. Οπότε πρέπει να εστιάσουμε εκεί και να αναδείξουμε αυτά τα πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για το έτος που φεύγει τι μπορούμε να πούμε όσον αφορά στο εμπόριο;
Κάθε χρονιά απ’ ό,τι βλέπουμε είναι και πιο δύσκολη από την προηγούμενη, όχι μόνο τοπικά, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα μιλώντας. Όμως, σε κάθε δυσκολία θα πρέπει να εντοπίζουμε τις ευκαιρίες. Θέλουμε να είμαστε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ήταν πάρα πολύ δύσκολο για το εμπορικό κομμάτι της πόλης, και γενικότερα για την οικονομία της πόλης μας, όμως και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί, ενώ τα μηνύματα που λαμβάναμε ότι η χριστουγεννιάτικη περίοδος θα ήταν προβληματική λόγω των πλημυρών, μας εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι κακές προβλέψεις. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, γίνονται αγορές οι επιχειρήσεις είναι εδώ να εξυπηρετήσουν και το γεγονός πως δεν επηρεαστήκαμε στον βαθμό που λέγανε κάποιοι πως θα επηρεαστούμε σαν τοπικές επιχειρήσεις αυτό μας χαροποίησε και μας γέμισε με αισιοδοξία για το μέλλον. Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά παρόλο που είναι δύσκολη η κατάσταση.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαγνησία:Δύσκολη η επάνοδος για 3.000 πληγείσες επιχειρήσεις

  Τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία και εκατοντάδες επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές,…

5 Ιανουαρίου 2024

Σοκαριστικό δυστύχημα στην Ινδονησία: Νεκροί και τραυματίες μετά από σύγκρουση τρένων – Εικόνες από το σημείο

Σοκαριστικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Ινδονησία, μετά από σύγκρουση δύο τρένων με…

5 Ιανουαρίου 2024

Πλήρωσαν 2.500 ευρώ για τον φόνο του γαμπρού τους – Ο Τσετσένος εκτελεστής και η προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Στο φως της δημοσιότητας επανήλθε και πάλι η τραγική υπόθεση της εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου στη…

5 Ιανουαρίου 2024

«Μην τολμήσεις να μιλήσεις γιατί θα σε μαχαιρώσουμε» – Νέες αποκαλύψεις για την επίθεση στον 14χρονο

Ένα νέο στοιχείο που δείχνει τη βιαιότητα των τριών ατόμων που επιτέθηκαν σε 14χρονο στην…

5 Ιανουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 5/1

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 21.30 Ουγγαρία-Ελλάδα -Ζ- (Ευρωπαϊκό…

5 Ιανουαρίου 2024

Σεμινάριο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας

Ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας, ανακοινώνει την διεξαγωγή επίκαιρου ενημερωτικού σεμιναρίου θέλοντας πάντα…

5 Ιανουαρίου 2024