Τοπικά

Μαγνησία:Αυξημένες πνευμονίες λόγω της Α, με πιο βαριά συμπτώματα από κορωνοϊό – Υπερδιπλάσιοι ασθενείς λόγω εποχικής γρίπης

 

Πολλοί είναι οι συμπολίτες που ταλαιπωρούνται αυτές τις μέρες από τις ιώσεις, την εποχική γρίπη και τον κορωνοϊό, με συνέπεια οι προσερχόμενοι στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου, στα Κέντρα Υγείας, αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία των παθολόγων και πνευμονολόγων, να είναι εκατοντάδες.
Στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονται υπερδιπλάσιοι ασθενείς, δηλαδή αντί για 26 που είναι οι κλίνες, υπάρχουν πάνω από 50 με βαριά συμπτώματα γρίπης, αλλά και κορωνοϊό.
«Η εποχική γρίπη φέτος ήρθε νωρίτερα από άλλες χρονιές και συνδυάστηκε με το κύμα κορωνοϊού. Και είναι γεγονός πως βλέπουμε αρκετές πνευμονίες λόγω της γρίπης Α, η οποία έχει πιο βαριά συμπτώματα από τον κορωνοϊό» τόνισε και συμπλήρωσε πως εδώ και τρεις εβδομάδες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο πολλοί ασθενείς.
Αναφερόμενος στην γρίπη Α που εμφανίζει πιο έντονα συμπτώματα είπε ότι η εποχιακή γρίπη ανά 2 με 3 χρόνια κάνει ένα κύκλο ως προς την ένταση των συμπτωμάτων.
Από την πλευρά του ο παθολόγος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «υπάρχει ένα κοκτέιλ ιώσεων, με την ένταση της γρίπης Α’ και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολλοί συμπολίτες μας, είτε με λιγότερα είτε με περισσότερα προβλήματα, ενώ σε κάποιους γίνεται και εισαγωγή. Θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.
Λόγω του συγχρωτισμού των γιορτών, αλλά και του ανοίγματος των σχολείων, το κοκτέιλ αυτό με τις ιώσεις μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο 20ήμερο. Αυτή η αύξηση των ιώσεων συμβαίνει κάθε χρόνο λόγω των συναθροίσεων, απλώς φέτος φαίνεται να είναι πιο έντονη η παρουσία τους».
Για τον κορωνοϊό ο κ. Τσάμης επισήμανε πως «τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Δεν έχουμε πλέον τα καταστροφικά στελέχη του ιού, όπως ήταν του 2021, ακόμη και του 2022. Ωστόσο και τώρα υπάρχει κόσμος που ταλαιπωρείται, αν και οι νοσηλείες είναι περιορισμένες. Συνήθως η διάρκεια του κορωνοϊού είναι γύρω στη μία εβδομάδα και πλέον. Ο καθένας τον περνάει τον ιό διαφορετικά. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που περνούν τον κορωνοϊό πολύ γρηγορότερα. Πρέπει τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, όπως και αυτοί όπου έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αν κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό, έχει μια ανοσία γύρω στον ένα χρόνο. Πάντως για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανοσία στην κοινότητα».
Αναφερόμενος στην γρίπη Α’ είπε ότι η γρίπη φέτος έχει πιο έντονα συμπτώματα με υψηλούς πυρετούς που μπορεί να διαρκέσουν και 3 – 4 μέρες. Μάλιστα τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, ακόμη και από τον κορωνοϊό. Ακόμη και επιπλοκές παρατηρούνται από τη γρίπη, όπως είναι οι πνευμονίες. Βέβαια για τους ανθρώπους που περνούν πιο βαριά την γρίπη, έχουμε και τα αντιικά φάρμακα που χορηγούμε. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της γρίπης παίζει εκτός βέβαια από το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και η καλή σωματική κατάσταση, η σωστή διατροφή. Είναι καλό οι άνθρωποι να κοιμούνται καλά, να ξεκουράζονται, να μην κάνουν υπερβολές, για να έχουν καλή άμυνα στον οργανισμό τους.
Τέλος για τις ιώσεις είπε πως «εκεί έχουμε τον πληθυσμό να ταλαιπωρείται, όπως με βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα. Είναι απλές ιώσεις που συμπληρώνουν το κοκτέιλ των ασθενειών αυτή την περίοδο».
Ο ίδιος συνέστησε τον κόσμο να φορά τη μάσκα λέγοντας πως «είναι αυτή που προφυλάσσει στους κλειστούς χώρους με μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου. Η μάσκα προφυλάσσει όχι τόσο αυτόν που την φορά, όσο τους άλλους για μνα μην τους μεταδώσει κάτι. Με τη μάσκα περιορίζεται η μεταδοτικότητα των ιών και καλό θα ήταν οι μαθητές τις φορούν στις αίθουσες, αλλά και οι ενήλικες σε κλειστούς χώρους».

 

Share
Ετικέτες: πνευμονίες

Πρόσφατα άρθρα

Πρωτιά σε διαγωνισμό για 1ο ΓΕΛ Βόλου – Μαθητές μεγιστοποιούν τα κέρδη εικονικής εταιρείας

Το επιχειρηματικό τους ταλέντο δείχνουν τέσσερις μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου που κατάφεραν στο πλαίσιο…

12 Μαρτίου 2024

Αρνητική πρωτιά της Θεσσαλίας για το bullying

Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά εκφοβισμού στην Ελλάδα: 1 στα 3 παιδιά δηλώνει ότι έχει…

12 Μαρτίου 2024

Βιωματικά εργαστήρια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Με…

12 Μαρτίου 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο ξενοδοχείο «Φίλιππος»

  Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, μαθητές και μαθήτριες της Γ ’Λυκείου του 1ου ΕΠΑ.Λ.…

12 Μαρτίου 2024

Λάρισα: Ανησυχία για τη δημόσια υγεία – Συνοικία γέμισε ποντίκια

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει τους τελευταίους στην πόλη της Λάρισας και ειδικά στη συνοικία της…

12 Μαρτίου 2024

«Πάμε σαν άλλοτε» από την Εστία «Ίωνες»

  Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» παρουσιάζει την εκδήλωση «Πάμε σαν άλλοτε»…

12 Μαρτίου 2024